Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Otrzymałam upomnienie od allegro za .. nie wiem za co Usunięto mi dwie oferty. Zgłosiłam odwołanie,bo jestem uczciwym sprzedawcą i wystawiam wyłącznie produkty od producentów. Na moje odwołanie konsultant odpisał tak jak przewidziałam robotycznie,czyli że nikogo to nie obchodzi i że "Nasze działania podejmujemy na podstawie otrzymania wystarczająco precyzyjnych i odpowiednio uzasadnionych zgłoszeń, wykazujących istnienie treści o charakterze bezprawnym w ramach serwisu.W zgłoszeniu wykazano naruszenie polegające na wykorzystaniu zarejestrowanego znaku towarowego (zastrzeżonej nazwy należącej do marki, od której pochodzi zgłoszenie) do sprzedaży produktu innej marki. " i tyle. Czyli producent zgłosił,że sprzedaję fałszywe produkty? Sama doszłam do tego o jakie produkty chodzi,bo nie dostałam żadnych wyjaśnienień. W opisach ani tytule nie ma żadnych znaków towarowych,jedynie w parametrach bo allegro tego samo wymaga. I z tego co wiem zgłoszenie jest od producenta od którego kupiłam te produkty osobiście...mam na to fakturę...to jest jakaś farsa. Za drugie upomnienie jest podobno kara 2500 zł. A ja otrzymałam już jedno i to bezpodstawne. Producent nie wie jak sprzedaje własne produkty? Allegro piszecie,że podejmujecie działania WYŁĄCZNIE NA PODSTAWie OTRZYMANIA PRECYZYJNYCH I UZASADNIONYCH ZGLOSZEŃ.....co za hipokryzja. Ja mam fakturę zakupu a wy piszecie,że to było z waszej strony precyzyjne? Czyli nie sprawdziliscie nawet u producenta czy ma dowod zakupu. Allegro macie wystawiac takie upomnienia wyłącznie na podstawie otrzymania precyzyjnych zgłoszeń...jak mozecie nazywac to precyzją skoro osoba ta ma dokumenty na to ze kupilam u niej produkty a wy nawet tego nie potwierdziliscie,zakladając z gory ze wystawiam jakies podrobione produkty... proszę o wyjasnienie zatem, jak wyglądało to precyzyjne zgłoszenie? Skoro otrzymalam upomnienie naruszenia i usunięto mi oferty to proszę o przesłanie dowodow ktore macie na to ze to podrobione produkty na podstawie ktorych takie dzialania podjęcliscie.
@la_nika i to nawet nie macie na tyle szacunku do sprzedawcó zeby napisac wyjasnienie o co w ogole chodzi i dlaczego podjęto takie działania. Dopytuję od kilku dni i ciągle dostaję ochłap że o naruszenie zasad a prosiłam o podanie konkretu co i gdzie zrobiłam nie tak bo po prostu nie wiem!! Dopiero po kontakcie z firmą się dowiedziałam..
To jest dokładnie to o czym pisałam w innym wątku, niestety, obsługa Allegro tematu nie pociągnęła, czekając aż sam wątek zniknie w czeluściach forum (i mieli rację).
I kilka dni po na jednym z moich kont również zlikwidowano mi ofertę w ramach Ochrony Marek. Co ciekawe, produkt oryginalny, zakupiony od dużego i renomowanego producenta mającego licencję na produkcję. Napisałam do zgłaszającego (podając EAN, dostawcę, itp.) i kolejne dni cisza, a "osoba pracownicza" z Allegro napisała mi, żebym dopiero po 7 dniach zgłosiła się z tym do nich!!! Czyli jeśli niesłusznie ktoś mi usunie ofertę, wy zgarniecie kasę, to poobracacie sobie nią minimum 7 dni???? Zablokujecie mi sprzedaż?
Ponawiam pytanie - w jakim zakresie Allegro i podmiot zgłaszający odpowiadacie za straty na sprzedaży w przypadku niesłusznych zarzutów o nieoryginalność produktu???
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
W przypadku allegro nie chodzi o ochronę marek tylko o pieniądze. Allegro rości sobie do występowania w roli Sądu, rzeczoznawcy i komornika w jednym. Jakby allegro zależało na ochronie marek to pieniądze z kary otrzymywałaby marka której produkt podrobiono. A tak kasę otrzymuje allegro. Jak okaże się, że karę otrzymałeś niesłusznie to allegro ma 6 miesięcy na oddanie kasy. Czyli obracają Twoja kasą przez pół roku. Na szczęście takich problemów nie ma na innych portalach dlatego sprzedaż na nich rośnie. Dodatkowo wchodzą Chińczycy. Prowizja przez 6 m-cy 0% następnie 7% od wartości TOWARU.
W 100% zgadzam się z tym. Ale może poruszanie tego na forum spowoduje, że więcej sprzedawców nabierze świadomości, że co w ogóle się dzieje.
Zabawne, że karę pieniężną pobiera i zatrzymuje dla siebie instytucja która osiągnęła korzyść (prowizja) z sprzedaży domniemanych podróbek 😁
@Pikaplusz ciekawe czy takie same działania będą podejmowane wobec sprzedawców z dalekiego wschodu. Śmiem wątpić 🙂
"ciekawe czy takie same działania będą podejmowane wobec sprzedawców z dalekiego wschodu" 😂😂😂
Oni chyba już mają odgórnie blokadę na wystawianie ofert z markami chronionymi
Allegro wie, że Chińczyk nie zapłaci 😄
Tak, zgadza się. Obszar spoza EU, Szwajcarii i czegoś tam, choć znając życie obejdą to.
Ale wtedy Allegro w swoim korpo obłędzie napisze że nie mają podstaw uważać tego za podróbkę 😉 Ostatnio polski producent kluczy i zamków tu pisał że chińczyk jego oferty skopiował i wystawia 😉 Chińskie konto od miesiąca, towar specyficzny, na zamówienie i na polski rynek ale panie moderatorki stwierdziły że nie ma podstaw czegokolwiek podejrzewać 😉
@eightbitclone2 to zobacz ten wątek:
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/bezpodstawne-zg%C5%82oszenie-ochrona-marek...
Chińczyka zostawią, Polaka ubiją 🤣
A co tu patrzeć. Jest jak jest, było kiedys fajnie , teraz jest niefajnie i lepiej nie będzie choćby człowiek i 20 klawiatur Logitecha zdarł na pisanie. Klawiatur oczywiście tych oryginalnych, kupionych na Allegro, prosto z Chin za jedyne 9.99 😉 . Korpo ma swoje słupki i Excella . I swoje cele. A że sprzedawcy na Allegro często też cierpią na zaawansowany syndrom sztokcholmski i nie moga sie uwolnić z tego, toksycznego coraz bardziej, związku ? Przecież Allegro nie wprowadza tych zmian od razu, można sie było do nich przygotować... A nie dać sie gotować jak żaba w dodatku jeszcze z podejściem, jak bije to przecież kocha. A przecież jak napiszę na Allegro Gadane to spółka giełdowa to przeczyta i wycofają sie ze zmian w jeden dzień. Ze zmian nad którymi przez ostatnie lata pracował tabun ludzi. Ot tak. I napiszą. Sorry. Dzięki waszym opiniom kasujemy 2-3 letni projekt i udajemy że sie nic nie stało.
Jest jak jest, lepiej nie będzie, trzeba spadać na inne poletka. Allegro , pomimo tego co ludziom wmawia, to nie wszystko.
Kiedyś ,wiekszośc części elektronicznych, dosyć nietypowych, kupowałem na Alle. Teraz, kupuję w sklepach. Taniej, lepiej, szybciej i nikt mi kuriera ONE nie wciska na siłę.
@eightbitclone2 ktoś większy z układami, się wnerwi serwis zostanie zasypany pozwami
to szybko znikną te sztuczne bariery sterownia sprzedażą
Tiaaa... Ileż już tu było szumu o różne rzeczy ostatnimi latami ? Ktoś jeszcze pamięta aferę o miniaturki na białym tle ? Pewnie niewiele osób. A też były konta blokowane, aukcje zdejmowane...Ludzie pyskowali, pisali petycje, odgrażali sie wszystkim czym mogli włącznie z lokalnym sołtysem i co mamy teraz ? Ano, wszyscy potulnie robią miniaturki jak Allegro każe 😉 A wiara w sądy ? Nie rób śmiechu. Allegro na samych drobnych z jednego dnia sobie proces przeciągnie z 5-10 lat. Którego sprzedawcę na to stać ? A z większymi ?Toż właśnie widzimy że sie dogadali żeby małych zarżnąc .
@Pikaplusz Występuje w roli sądu i komornika ale jak się ma dowody i chce się je przedstawić to pisza ci jak wyżej że nie wezmą udziału i ich to nie obchodzi tylko mam sobie to wyjaśnić z osobą która zgłosiła sprawę...
Prosze o informację - czy takie upomnienie po jakimś czasie przedawnia się czy każde kolejne już powoduje karę pieniężną- tzn. np. kolejne zgłoszenie za np. 3 lata będzie liczone jako drugie?
@petinek_pl jeśli producent zgłasza do nas podejrzenie nieoryginalnego produktu, zgodnie z prawem musimy reagować.
Reagujemy na zgłoszenie każdej marki nie tylko marki, która jest w wykazie marek chronionych.
Tak jak już pisałam, nie jestem w stanie nic zrobić, odpowiedź, którą otrzymałaś od producenta powinnaś przekazać w prowadzonej korespondencji e-mail.
Kara pieniężna może być nałożona, jeśli w ciągu 180 dni od poprzedniego zgłoszenia dostaniemy kolejne tego typu zgłoszenie dotyczące jednego z Twoich kont założonych na ten sam NIP. Jeśli przy pierwszym upomnieniu sprzedający przedstawi dowody potwierdzające oryginalność produktów, nie jest ono liczone.
@la_nika rewelacja, czyli za "podejrzenie nieoryginalnego produktu" będzie nakładać kary finansowe? Powiedz mi jak to się ma do waszej produktyzacji? Ktoś tworzy produkt w katalogu, ja go dodaję na podstawie EAN, a potem jakiś podmiot tylko na tej podstawie podejrzewa, że produkt jest nieoryginalny?
@Health___Beauty nie "jakiś podmiot", zgłoszenie musi pochodzić od podmiotu uprawnionego - producenta lub jego przedstawiciela.
Spółka działa tylko na podstawie i w granicach określonych regulaminem, po starannej weryfikacji zarówno zgłoszenia jak i podmiotu zgłaszającego oraz podniesionego przez zgłaszającego stanu faktycznego. Sprzedający może odwołać się od podjętych przez spółkę decyzji. W uzasadnionych przypadkach spółka oczywiście cofnie nałożone sankcje.
W przypadku odwołania Allegro podejmuje ostateczną decyzję. Jeśli konieczna jest ocena towaru/potwierdzenie jego oryginalności, w proces zaangażowany może być również ekspert marki. W przypadku zgłoszeń otrzymanych od uprawnionych osób jesteśmy zobligowani do podejmowania działań - zgłaszający musi przedstawić stosowne pełnomocnictwa oraz określić naruszenie.
Jeśli sprzedajesz oryginalny produkt z prawidłowym EANem to jest do niego przypisana marka, która jest w Katalogu produktów, więc dlaczego ten produkt miałby być nieoryginalny, tylko dlatego, że została do niego dodana marka? Jeśli mają taki sam kod EAN to powinna to być ta marka.
@la_nika wybacz ale nie rozumiem. Niemniej bardzo chętnie (po raz kolejny!) złożę odwołanie do Allegro tylko mi wyjaśnij jak mam to zrobić - mam (miałam, bo już sprzedałam na innej platformie) oryginalny produkt, którego zakup jest poświadczony fakturą od legalnego dystrybutora. Dodałam ten produkt do swojego sklepu Allegro po numerze EAN - pobrałam dane (opis i zdjęcia) z katalogu - żeby była jasność, sprawdziłam te dane i nie było tam nic niepokojącego mogącego świadczyć o tym, że ten produkt jest nieoryginalny. Zdjęcia przedstawiały dokładnie ten produkt, marka produktu, marka wybrana w ofercie i marka na zdjęciach były takie same. Przesłałam to wszystko do Was przez formularz kontaktowy i dostałam odpowiedź, że Allegro nie ma kompetencji, żeby oceniać oryginalność produktu i mam się kontaktować z podmiotem zgłaszającym, do którego dostałam kontakt mailowy. Maila wysłałam (po angielsku zgodnie z otrzymaną informacją) - i do dziś żadnej odpowiedzi nie dostałam. Zgodnie z Waszą polityką jeśli taka sytuacja zdarzy się drugi raz to nałożycie na mnie karę - za rzekomą sprzedaż nieoryginalnego produktu co jest jakimś kosmicznym absurdem.
Aha - żeby była jasność - miałam tego produktu jedną sztukę, nikt go wcześniej nie kupił i nie zwrócił, żeby na tej podstawie móc podejrzewać rzekomą nieoryginalność.