Jakie macie doświadczenia z bezprawnymi zwrotami pieniędzy kupującym w allegro protect? Mam juz kolejna podobna sprawę. W pierwszej kupujący zgłosił, że nóż mu zardzewiał i chce zwrotu pieniędzy. Nóż wykonany ze stali rdzewnej, rodzaj stali podany na aukcji. Oczywiście allegro przyznało mu zwrot, nawet nie odesłał do mnie towaru ! Teraz mam kolejną taką sytuację - nóż ze stali rdzewnej klientowi zardzewiał, co więcej krawędź noża została przez niego uszkodzona, co wyraźnie widać na załączonych przez niego zdjęciach; no i wg wskazań allegro, odsyła on towar i będzie miał przyznany zwrot z moich środków. Zamierzam wystąpić z tym na drogę sądową, bo to są zwykłe wyłudzenia. Zwroty za uszkodzony towar przetrzymywany w niewłaściwych warunkach, po kilku miesiącach, gdzie logiczne tłumaczenie sprzedawcy nie jest brane pod uwagę. Czy ktoś z was ma doświadczenie w postępowaniu przeciwko allegro w związku z takim wyłudzeniem?
Złóż zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa, opisz swoją sprawę dokładnie i z sensem. Allegro nie może zarządzać Twoimi środkami. Jeśli przyznali zwrot z Allegro Protect klientowi to mogą poprosić o uregulowanie należności, którą sobie ubzdurali w stosunku do Was. Jeśli środki zostały pobrane z waszego konta allegro bez waszej zgodny jest to kradzież, nie ważne czy i jakie zapisy ma Allegro w regulaminie.
Zamierzam tak właśnie zrobić, bo towar prócz tego, że nie był odpowiednio zadbany, to został po prostu uszkodzony, prawdopodobnie przez nieumiejętne ostrzenie - i ten fakt kupujący także reklamuje jako wadę. A jest to kolejna juz taka sytuacja. W pierwszej klient nawet nie odesłał do mnie towaru, bo przyznali mu zwrot w ramach protect, nie patrząc na moje logiczne argumenty. Dziękuję za odpowiedź.
Allegro często traktuje sprzedawców jak śmieci nie licząc się z ich argumentami. Nie powiem, że zawsze ale jest na co narzekać. Zarabiają wystarczająco dużo, żeby olewać małych sprzedawców bo mogą ciągnąć sprawy latami. Jak trafisz na dobrego prokuratora to będzie szybka (jak na polskie standardy) sprawa.
@bushshop argumenty to nie wszystko , klient może otrzymać rekompensatę z Protect , ale allegro nie musi Ciebie tym obciążać , istotne jest odniesienie się do reklamacji oraz jednoznaczna decyzja .
Czy finalnie obciążyli Cię?
Stary wątek ale szukam osób, które allegro bezprawnie obciążyło z programu allegro protect. Ponieważ oni tak działają stale i trzeba ich tego oduczyć. Ja odzyskałem pieniądze pomimo, że pierwotnie próbowali się tłumaczyć, że rekompensata jest uzasadniona. Jednak allegro nie ma prawa obciążyć sprzedawcy za reklamację - nie ma takiego zapisu w regulaminie i jest to bezprawne działanie.
Dlatego jeśli to zrobili daj znać, powiem Ci co zrobić i odzyskasz każde pieniądze w ten sposób zabrane.
Bardzo proszę o pomoc lub informacje ponieważ zostałem również obciążony nie małą kwotą którą Allegro protect wysłało Klientowi który zgłosił reklamację produktu uszkodzonego fizycznie. Dziękuję.
@7systems reklamacje odrzuciłeś w terminie odpowiednio argumętując?
Może opisz w skrócie cała sytuacje?
Kupujący zgłosił awarię ekranu do zakupionego 12 miesięcy temu laptopa. Na przesłanych zdjęciach widać miejsce w którym doszło do fizycznego działania. Od tego miejsca pojawiają się pasy poprzeczne i pionowe. Reklamacja odrzucona, Klient został poinformowany o tym, iż widać miejsce działania fizycznego w 7 dniu od złożenia reklamacji, został poproszony o dosłanie zdjęć których nie dosłał. Reklamacja odrzucona 13.01, z powodu wprowadzenia w błąd - 10.01.2026 otrzymaliśmy od Allegro maila, że mamy 3 dni na odpowiedź na reklamację (zrzut ekranu w załączeniu) tak też odpowiedź została udzielona. Żadnych informacji od Allegro o fakcie odrzucenia reklamacji po terminie, jedynie informacja, iż Klient wystąpił o zwrot z Allegro Protect. Tak więc Klient otrzymał zwrot 1799zł za 12 miesięcznego laptopa uszkodzonego fizycznie, nam została dopisana kwota do rachunku kwota całości zakupu to jest 1799zł, za matrycę która Klient fizycznie uszkodził, a która jest warta ...uwaga... 200zł. Brawa dla osób i logiki ich działania, które zajmują się takimi wnioskami. Sprawa na pewno znajdzie finał w innym miejscu.
Czy ja dobrze widzę - tam jest napisane Reklamacja z dnia 29 grudnia 2026. ?!
Co wy tam w tym allegro bierzecie? Czytam to forum i tutaj jest bug na bugu, bugiem pogania.
Dowalić komuś protecta bez zastanowienia to widzę, że pierwsi ale podać poprawną datę to już przerasta wasze możliwości. Coś ci hinduscy programiści znów się nie popisali.
@7systems kwota wypłaconej rekompensaty z Allegro Ochrona Kupujących została doliczona do Twojego rachunku, ponieważ nie wydałeś decyzji reklamacyjnej w terminie.
Powinieneś wydać ją do końca dnia 12 stycznia, a zrobiłeś to 13 stycznia.
Kolejna akcja z POK, ręce opadają. Klient zgłasza reklamację na latarkę. Odpowiadamy normalnie, prosimy o odesłanie towaru, dokładnie tłumaczymy co i gdzie wysłać. Klient… nie odsyła nic. Zero kontaktu, zero współpracy.
W takiej sytuacji reklamacja została odrzucona, bo jak mamy potwierdzić wadę, skoro produktu nawet nie widzieliśmy? Wszystko jasno opisane w decyzji.
I co robi Allegro? Klient składa wniosek POK, wypełnia formularz i dostaje zwrot pieniędzy. Produktu nie oddał, wada niepotwierdzona, reklamacja odrzucona – a kasa i tak wraca do kupującego.
Dla mnie to już jest jakiś absurd. Klient może olać reklamację, nie odesłać towaru, zatrzymać go dla siebie i jeszcze dostać pieniądze. To nie jest żadna ochrona kupujących, tylko zachęta do kombinowania. Tak to zaczyna wyglądać z perspektywy sprzedawcy.
Naprawdę nie tak to powinno działać. Jeśli ktoś nie odsyła towaru do reklamacji, to temat powinien się kończyć. A obecnie wystarczy złożyć wniosek i pieniądze się pojawiają. To nie są pojedyncze historie, tylko codzienność na Allegro.
Ja dziś też, składam reklamacje do każdego zakupu na allegro, sprzedawcy ją odrzucą, proszę
allegro o wypłatę z POK. Mam nadzieje ze ja także zostanę potraktowany jak inni kupujący.
@la_nika oszukujecie, wasze maile o końcowej dacie rozpatrzenia reklamacji podają błędne terminy - też to zauważyłem bo się na to nabrałem więc uznałem reklamację
@7systems jakie było roszczenie odnośnie tego notebooka?
zwrot pełnej kwoty czy naprawa?
pok robi się powoli absurdem
Jeżeli sprzedawca nie wypowiedział się w terminie odnośnie reklamacji to ją uznał
jeżeli uznał to musi ją wykonać
co wy **piiip**zielacie - gdzie w regulaminie allegro jest napisane, że pok jest karą dla sprzedawcy
kto decyduje o wysokości tej kary?
Roszczeniem była naprawa lub wymiana na nowy model, nie było roszczenia zwrotu środków. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Jeżeli nie zgadzasz się z naszymi działaniami to masz prawo złożyć reklamację. Możesz to zrobić kontaktując się z nami przez formularz kontaktowy.