anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Blokada allegro i co dalej z tym zrobić? Niesłuszny blok!

LineaGlobal
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry,

Zwracam się do społeczności Allegro, ponieważ moje konto LineaGlobal zostało zawieszone bez jasnego uzasadnienia, a kolejne odpowiedzi Allegro są niespójne i nie dają żadnych konkretnych informacji o przyczynie tej decyzji.

Początkowo Allegro powołało się na art. 2.12 oraz 8.7 Regulaminu, twierdząc, że "zdjęcie ograniczeń z konta wiązałoby się ze zbyt dużym ryzykiem dla bezpieczeństwa przyszłych transakcji". Nie podano jednak, jakie konkretne działania lub naruszenia spowodowały blokadę.

Następnie automatyczna wiadomość od bota Allegro wskazała, że zawieszenie wynika z rzekomego naruszenia pkt. 10.1 Regulaminu Allegro, czyli wysyłania spamu. To dla mnie zupełnie niezrozumiałe, ponieważ nigdy nie wysyłałem niechcianych wiadomości. Nasza firma komunikuje się z klientami wyłącznie w zakresie obsługi zamówień i nie prowadzi żadnych działań, które mogłyby zostać uznane za spamowanie.

Jesteśmy małą/średnią firmą, ale nasza działalność jest w pełni transparentna.
✔ Spełniliśmy wszystkie wymogi weryfikacyjne Allegro – dostarczyliśmy dowód tożsamości, zdjęcie z napisem na kartce, faktury potwierdzające oryginalność produktów.
Nasze opinie są w 100% pozytywne, za jednym wyjątkiem, gdzie problem wynikał z opóźnienia przewoźnika, a nie z naszej winy.
Zamówienia realizujemy na czas, opłacamy faktury terminowo i działamy zgodnie z regulaminem.

Zaczyna to wyglądać na sytuację, w której nieuczciwa konkurencja odgrywa rolę w blokadzie konta. Przez długi czas nasz sklep był notowany na miejscach 30-100 w rankingu sprzedaży elektroniki i nie było żadnych problemów. Dopiero gdy osiągnęliśmy niższe pozycje w rankingu, nagle pojawiła się weryfikacja, a potem blokada bez podania realnych powodów. Przypadek? Czy może mechanizm eliminowania mniejszych sprzedawców przez duże firmy?

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy Allegro faktycznie może blokować konta bez przedstawienia dowodów i konkretnych podstaw decyzji? Czy istnieje jakaś realna ścieżka odwoławcza? Co teraz zrobić w tym przypadku? Aktualnie Allegro to główny kanał sprzedażowy i na każdej aukcji mieliśmy "Gwarancja najniższej ceny", dzięki czemu czuję, że byliśmy niewygodni.

Na prawdę chciałbym współpracować i rozwiązać ten problem. Poświęciłem wiele, aby ta firma się mogła rozwinąć i pozyskać kontrakty na dostawy po konkurencyjnych cenach.
Z wielką chęcią udostępnię Allegro wszystkie faktury zakupowe, zapraszam również do magazynu i biura. Mogę nagrywać filmy jakie tylko potrzeba, aby udowodnić, że to wszystko jest prawdziwe.

Będę wdzięczny za każdą poradę.

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

LEW433
#21 Demiurg#

Jeżeli jest tak jak opisujesz to przykre, wszyscy powinni mieć możliwość sprzedaży wypowiedzi chociaż nie zawsze to innym pasuje, tu moderacja nie pomoże- ma zakaz, jak Ci dział bezpieki nie odblokuje to nic z tym nie zrobisz.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

allegro chce wiedzieć skąd miałeś tak tani towar na każdej aukcji mieliśmy "Gwarancja najniższej ceny"

kwintesencja produktyzacji - o tym pisano tutaj już wielokrotnie - najtańsze zawsze będą lewe produkty (te które spadły z tira, z oszustw vatowskich czy pospolitych kradzieży) - serwis się broni przed potencjalnymi skutkami takich oszustw

Oficjalny Sklep allegro wtedy też nic nie sprzeda

Idź do prawnika i sądu z allegro, uruchom uokik, media

Masz inne kanały sprzedaży - platform jest wiele

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@RED za gwarncję najniższej ceny węgierski uokik się zabrał do allegro za wprowadzanie kupujacych w błąd

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

a polski uokik nic nie robi

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@RED a myślisz że czemu wsparli Campus Polska 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

LineaGlobal
#7 Wielbiciel#

Nie rozumiem, skąd przekonanie, że najtańsze produkty muszą być nielegalne. W krajach zachodnich nikt nie zastanawia się nad ceną – jeśli oferta wydaje się atrakcyjna, zamawiają produkt na próbę. W Polsce natomiast wciąż pokutuje przeświadczenie, że niższa cena oznacza coś podejrzanego, co często prowadzi do niepotrzebnych problemów.

Mam pełną pewność, że oferowane przez nas produkty pochodzą od oficjalnych importerów. Na dowód zawsze przesyłam numery IMEI, kody wewnętrzne oraz numery seryjne. W przypadku Apple udostępniamy numery MaxiPack lub nawet bezpośrednie numery urządzeń. To właśnie dlatego Apple jest naszą najmocniejszą kategorią sprzedaży.

Allegro dysponuje narzędziami do weryfikacji produktów, a faktury, które im przesłałem, zawierały wszystkie niezbędne dane do sprawdzenia ich pochodzenia. Jeśli rzeczywiście przeprowadzili taką weryfikację, powinni potwierdzić legalność towaru. Skoro nie znaleźli żadnych nieprawidłowości, nagle zaczęli zasłaniać się enigmatycznym działem bezpieczeństwa, bez podania konkretnych przyczyn.

Szkoda, że moderatorzy unikają konkretnej odpowiedzi – kiedy ktoś naprawdę potrzebuje pomocy, nagle nie są skłonni do działania.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

sklep bestcena też kiedyś był największym sprzedawcą na allegro elektroniki

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@LineaGlobal Tu niestety nikt Ci nie pomoże.

Jeśli dostałeś odpowiedź, że "zdjęcie ograniczeń z konta wiązałoby się ze zbyt dużym ryzykiem dla bezpieczeństwa przyszłych transakcji" to tak naprawdę jedyne co możesz zrobić aby mieć szansę na zdjęcie ograniczeń z konta to konsultacja z jakimś prawnikiem i podjęcie działań na drodze prawnej.
Aczkolwiek nie ma żadnej gwarancji, że to pomoże.

oznacz moderatorów

LineaGlobal
#7 Wielbiciel#

Dokładnie taka jest odpowiedź i tym się zasłaniają. Przykre jest to, że bardzo szeroko opisałem wszystko i firma jest transaprentna, więc to tylko pokazuje, że są bardzo mocno przekupieni i nie szanują konkurencji.

W tym tygodniu z prawnikiem jestem umówiony w siedzibie firmy w Poznaniu i mam nadzieję, że coś się uda.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Umówiłeś się w allegro? W siedzibie? Na rozmowy? Z żywymi ludźmi? 

oznacz moderatorów

LineaGlobal
#7 Wielbiciel#

Tam średnia wieku to chyba 20+, więc rozumiem dlaczego nie chcą się spotkać.
Na recepcji odbiłem się i miał się telefonicznie kontaktować specjalny zespół, ale zamiast tego dostałem informacje na e-mail, że nie będzie nikt robić, bo nie widzą potrzeby. Faktycznie gość jedzie z drugiego końca Polski, aby wyjaśnić sprawe, a oni nie widzą powodu do spotkania.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Ale to było aż niemożliwe że umówili cię na spotkanie.

miales je potwierdzone? Data, godzina i numer sali? 

oznacz moderatorów

LineaGlobal
#7 Wielbiciel#

Z prawnikiem byłem umówiony, a nie z Allegro. Oni odpowiedzieli po fakcie, gdy zapowiedziałem wizytę, że rozmawiać nie będą.
Co jest ciekawym zjawiskiem, ponieważ duże firmy dążą do znalezienia konsensusu wielokrotnie.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Zdjęcie ograniczeń ryzykowne dla przyszłych transakcji

ale sprzedający ma już 30 ocen pozytywnych co biorąc pod uwagę procent wystawianych ocen oznacza że ma ich pewnie setki. I zanim sprzedał pierwszą sztukę nikt się nie zastyanowil czy to bezpieczne i czy go dopuszczać do sprzedaży? Niech się zatowaruje wyda kasę a my go ciach i po nim 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Wystarczy spojrzeć czym handlowales

samsungi? Elektronika? Markowe produkty ? Nie możesz tu tego sprzedawać 

oznacz moderatorów

LineaGlobal
#7 Wielbiciel#

Dlaczego nie można tym tutaj handlować? Zgodnie z regulaminem Allegro miałem udowodnić pochodzenie produktów i podać dokładne dane włącznie z numerami seryjnymi, aby to zatwierdzić i potwierdzić legalność oraz oryginalność produktów. Całą dokumentacje sporządziłem i dokładnie opisałem, co zostało zatwierdzone przez pracownika Allegro, który potwierdził legalność produktów.

Czy coś jeszcze jest z tym związane?

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Tak

kawa

elektronika

agd

lego

barbie 

tylko dla dużych podmiotów 

inne mimo udowodnienia pochodzenia oryginalności są tu trwale blokowane jako potencjalnie niebezpieczne- sprzedający nie zrealizuje zamówienia 

oznacz moderatorów

LineaGlobal
#7 Wielbiciel#

Nie spodziewałem się tego, a czy wiesz może kto definiuje, kiedy stajesz się "dużym podmiotem"?
Frustrujący jest fakt, że jak nie osiągałem 300 tyś dziennie sprzedaży to nikt nie miał żadnych pytań, ale jak przekroczona została kwota, to się zaczął problem.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Allegro ma swoje zasady i to prywatny twór więc to definiuje ktoś...

oznacz moderatorów