Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Właśnie ktoś z Allegro postanowił nam zablokować konto
pod kłamliwym powodem:
"Czasowo ograniczyliśmy sprzedaż na Twoim koncie, ze względu na brak kontaktu w dyskusji. "
oczywiście odpowiadaliśmy w dyskusji" - (kłamstwo allegro)
oczywiście podawaliśmy odpowiedzi w dyskusji - nasza odp. jest ostatnia
o co chodziło kupujący firma odesłał towar - został grzecznie poproszony o oświadczenie czy spełnia warunki podane w w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego
otrzymaliśmy natychmiast komentarz : "Sprzedający Utrudnia zwrot pieniędzy za zakup powołując się na ustawę do, której ten zakup nie ma mocy prawnej"
Zapytaliśmy kupującego czy jest tego pewien, czy się nie pomylił - gdyż inaczej nie zwrócimy środków
Kupujący stwierdził, że nie będzie składał żadnych oświadczeń
allegro napisało:
Rozumiem, że nie jest Pani zadowolona z takiego obrotu spraw. W przypadku zakupu niekonsumenckiego, sprzedający nie ma obowiązku przyjmowania oświadczenia odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Decyzja o przyjęciu odstąpienia zależy w tym wypadku od dobrej woli sprzedającego.
Kupujący odpisał, że nie musi nic oświadczać
Odpisałem: z chęcią przyjmiemy odstąpienie od umowy jeżeli otrzymamy oświadczenie jak pisaliśmy powyżej (art 6 kodeksu cywilnego). Jeżeli jednak Kupujący będzie dalej twierdził publicznie (wpis w komentarzu negatywnym), że zakup nie był konsumencki i nie obowiązuje go ustawa konsumencka to takiego zwrotu nie przyjmiemy.
Allegro napisało: jako serwis pośredniczący w sprzedaży nie mamy kompetencji sądu aby podważyć decyzję sprzedajacego o odmowie przyjęcia zwrotu.
oczywiście skuszony możliwością zdobycia bezprawnych pieniędzy kupujący
złożył wniosek o zwrot pieniędzy z Allegro Protect do tego zamówienia.
Odpisałem allegro i uzyskałem odpowiedź:
|
odpisałem w dyskusji - dzisiaj ze zdziwieniem - bo ani kupujący czy allegro nie wypowiedziało się w dyskusji
zobaczyłem, że allegro wypłaciło środki kupującemu z AP, kupujący zamknął dyskusję
a mailowo otrzymaliśmy
Czasowo ograniczyliśmy sprzedaż na Twoim koncie, ze względu na brak kontaktu w dyskusji.
i dalej
|
po korespondencji z allegro
otrzymaliśmy:
|
zgłosiłem zastrzeżenia, że jak pisałem wyżej kupujący twierdził inaczej, allegro w dyskusji twierdziło inaczej to allegro odpisało:
|
pełen odlot (bo allegro - wytłuściłem to):
- kupujący twierdzi, że zakup nie był konsumencki, a robi zwrot konsumencki
- proszony o stwierdzenie, że był to zwrot konsumencki- np: poprzez złożenie oświadczenia, nie robi tego
- allegro twierdzi publicznie, że pomyliło się w dyskusji, przyznaje rację, że kupujący myli się w dyskusji
- twierdzi, że my mieliśmy rację w dyskusji bo zakup miał charakter konsumencki
- kłamie, że nie odpowiadaliśmy w dyskusji (dopiski serwisu, że była to reklamacja - pominę)
- mataczy, mamy blokadę konta za działania zgodne z prawem
i my wg serwisu mamy płacić za to allegro (refundacja pok)
smaczek na koniec, dlaczego nie machnęliśmy na to ręką - kupujący odmówił zaksięgowania faktury i korekty
podawałem ostatnio tutaj oficjalną interpretację
cyt:
Zgodnie z art. 29a ust. 13 ustawy o VAT, obniżenie będzie możliwe, o ile: z posiadanej przez tego podatnika dokumentacji wynika, że uzgodnił on z nabywcą towaru lub usługobiorcą warunki obniżenia podstawy opodatkowania dla dostawy towarów lub świadczenia usług określone w fakturze korygującej oraz, · warunki te zostały spełnione, a faktura była zgodna z posiadaną dokumentacją.
na allegro jest łamane prawo, przy pełnej aprobacie serwisu
do tego my mamy płacić za błędy allegro - że nie odpowiadamy w dyskusjach
i co na to moderatorzy - bo w wypowiedziach pracowników allegro nikt mi się nie podpisał, nawet imieniem:
@RED Już zajmuję się Twoją sprawą i niedługo wrócę z odpowiedzią.
☹️
Czy tak trudno zrozumieć kupującego? Może już nie chce waszego badziewia z obrazka na allegro? Ustąp, a klient wróci do Ciebie kiedyś. Albo biznes, albo handryczenie się z biedakiem? Co wybierasz?! 😊 "łamie polskie prawo - do tego kłamie, mataczy i blokuje nam konto" - fuj, strach się bać!
"
@Marc_Oz a jak skarbówka do niego przyjdzie to ciekawe kto dostanie kopa w tylną część ciała? No us bo on nam nie dał oświadczenia i nie zaakceptował korekty bo nie to nie nalegaliśmy a to mandacik będzie na tłustą sumkę... @RED zgłoś mu ten zakup do us niech wytłumaczy skąd ma kasę za towar i towar na firmę a przy okazji pewnie znajdą więcej kwiatków
@Marc_Oz Kupujący ma pełne prawo do zwrotu jeżeli spełnia wymagania ustawowe, my tego nie negujemy - prosiłem wielokrotnie kupującego o stosowne oświadczenie w celu wykonania zwrotu
art 6 kc mówi Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
to jest naczelna zasada funkcjonowania tego prawa
wpis który cytowałem, że kupujący twierdzi, że nie jest konsumentem ciągle wisi w internecie
@az1rael ma rację, wg mnie kupujący doskonale wie, że będzie łamał polskie przepisy stąd jego opór przed złożeniem stosownych oświadczeń - prowadzi nierzetelnie księgowość
to już kolejny przypadek w tym serwisie, gdzie kupujący twierdzi, że ma prawo do zwrotu bez składania oświadczenia o odstąpieniu od umowy i mówię tu o art 60kc
i twierdzi, że nie zaksięguje korekty
W myśl prawa nie mogę skorygować zakupu jeżeli kupujący tego nie chce faktury i korekty
a postępowania allegro całkowicie nie rozumiem - byłem w kontakcie z nimi w dyskusji, poza dyskusją - pisałem maile. Chce wypłacać kupującemu środki (ciekawe na jakie dane i na jakie konto) to ich problem - tylko dlaczego my mamy za to płacić? Za to że się niby pomylili?
Dlaczego mamy zablokowane konto?
@Sa_nova allegro milczy ,a nam się kończą oferty
@RED nic tylko jawne wyłudzenie kwoty za towar i towaru przez janusza biznesu... z ciekawości na ile pln taki pazerny? Pewnie malo że sie nikomu nie będzie chciało zawalczyć taki szczurek kanałowy
Jesteś kierowcą? Bywasz może czasem jako celebryta na profilu STOP CHAM? A ja myślę, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że bywasz. Ucz się synu kultury także w biznesie, nie zaszkodzi, a może pomóc. P.S. Oferty niech Wam się skończą, należy się widocznie 😂
@RED 👍🍺
@Marc_Oz Czy tak trudno zrozumiec sprzedajcego?? Jestem tu w tym dziwnym miejscu TYLKO KUPUJACYM , zas sprzedajacych tutaj uwazam za szalenie odwaznych...hmmm moze zbyt delikatne stwierdzenie???
Jak widac masz slabe pojecie tu sie dzieje.."Badziewie " na obrazkiach tutaj NIE JEST sprzedajacego a wspanialego Allegro a gdyby nawet to skad wiesz ze to jest badziew .?? Drogi niebadziweny kupujacy?? Ale w przypadku tak jasnowidzacego niebadziwenego kupujacego jak Marc Oz rozumiem ..wim wszystko i kazdy moze mi............... :))))
Ale ok ...Skad wiesz ze tamten kupujacy jest biedakiem a nie np. chachmeciarzem ?
Jesli @RED ustapi w takim przypadku to istnieje duza szansa ze sam dostanie po 4 literach ..A skad Red ma wiedziec czy ta cala transakcja to nie wkretka/sprawdzenie??? Albo czy np nie chce go ktos probowac uwalic??
U Marc Oz widac ciagty do naszych staropolskich zasad na skroty. To juz nie te czasy ale ani Marc Oz, ani tamten kupujacy, ani Allegro tego nie rozumie...i jeszcze troche narodu.
@az1rael jak rozumiem jak skarbowka przyjdzie do Reda to Marc_Oz bierze wszycho na siebie .....znaczy sie w gebie.
Doskonale wiem co TU się dzieje. Przekręt goni przekręt z każdej strony. Niestety Allegro już nad tym nie panuje. Z drugiej strony - jesteś aktywnym kierowcą? Bywasz może czasem jako celebryta na profilu STOP CHAM? A ja myślę, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że bywasz. Ucz się więc kultury także w biznesie, nie zaszkodzi, a może pomóc. P.S. Oferty niech się kończą każdemu kto podpada kupującym. To nie są przypadki, bo w sumie klienci decydują 😂
Z drugiej strony - jesteś aktywnym aktorem? Grałeś może główną rolę na planie filmu HEJTER? A ja myślę, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że grałeś.
@RED Wracam do Ciebie z odpowiedzią w imieniu Sandry. Potwierdzam, że blokada na Twoim koncie była wynikiem błędu, za co w imieniu całego zespołu najmocniej Cię przepraszam. Ograniczenia zostały już zdjęte z konta.
Wziął Cię na litość?
@w_kiwi jedno odhaczone, a drugi powód?
Czy ciągle allegro wymaga od nas kasy za wypłatę z pok?
@az1rael kwota była śmieszna bo 118zł - ale to nie jest istotne - przepisy mówią wprost to sprzedawca ma obowiązek sprawdzić kontrahenta i opisana jest procedura kiedy można wystawić korektę
co grozi nam grozi za inne stosowanie przepisów?:
- na pewno odrzucenie korekty przez us
- system jpk od razu wychwyci nieścisłości
- kontrola z całych ostatnich 5 lat jest niemal pewna w poszukiwaniu innych podobnych przypadków- każda korekta i zwrot
- kontrola kosztów
- wyjdą wszystkie machlojki allegro, których nie wychwyciliśmy - np: zwroty wpłat innym osobom niż beneficjentom umowy i itp
- odrzucenie ksiąg rachunkowych w całości
- zapłata zakwestionowanych kwot z wraz odsetkami
- zakwestionowanie składek do zus
prowadzę firmę dłużej niż @Marc_Oz ma lat, miałem już każdy typ kontroli, znam wielu ludzi, którzy już nie mają swoich firm, mają prawnie orzeczone zakazy prowadzenia działalności, wiszą us jakieś gigantyczne pieniądze, w tym firmę - której us zakwestionował wszystkie zwroty do swoich klientów
i to są proste sprawy, bo us może iść dalej
- sprawdzić czy nie należysz do mafii vatowskiej
- uznać, że część wpłat kupujących wymagała wystawiania faktur zaliczkowych
- uznać część zwrotów jako pranie brudnych pieniędzy
przykłady firm z mojej branży, które nie pilnowały takich sytuacji - action sa
https://static1.money.pl/d/gielda/raporty/2016/14782_Stanowisko_Zarzadu_GK_Action.pdf
komputronik
firmy miały problem ze skarbówką bo nie pilnowały kto i jak od nich kupuje towar
Allegro nie odpowiada na maile odnośnie obciążenia nas allegro protect - tutaj też się nic nie dzieje - mamy to ciągle na rachunku
Allegro przyznało się do błędu, za ich błędy mamy płacić my - przypominam, że Kupujący firma twierdzi i tego nie odwołał, że był to zakup do działalności gospodarczej i ustawa konsumencka o zwrotach go nie dotyczy. Nie chciał napisać oświadczenia, że jest inaczej
Dlaczego mamy za to płacić? Dlaczego allegro nie odpisuje na reklamację?
Trochę późno zauważam post, ale dziękuję za pouczający przykład. Rozumiem, że handlarz, który przyjął zwrot, ponad rok temu, i ani myśli zwrócić kasy za produkt i płatną przesyłkę oraz Allegro, które nie reaguje, aby przejąć zobowiązanie na siebie (próbowałem korzystać z tej opcji) to 2 firmy, które wypada zgłosić do Urzędu Skarbowego, tak? No i wieku bym się nie czepiał, aby się nie okazało, że lata Twojej firmy zsumowane z Twoim wiekiem to dużo za mało na moje lata 😅