anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

brak odpowiedzi od sprzedającego w sprawie faktury zakupionych przedmiotów jak zgłosić???

MAMY ROZWIĄZANIE!
franiosklep
#9 Pomysłodawca

Zakupiłem u dwóch sprzedających przedmioty, pomimo prośby przy zakupie jak i po otrzymaniu produktów kontaktowałem się przez wiadomość allegro i telefonicznie brak odzewu ze stron sprzedających nie otrzymałem faktur VAT. Jak mam poradzić z tym? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@franiosklep Rozumiem że zaznaczyłeś przy zakupie że chcesz fakturę VAT, a sprzedający takie faktury wystawiają?

Na wystawienie faktury sprzedający mają czas do 15-go kolejnego miesiąca.

oznacz moderatorów
franiosklep
#9 Pomysłodawca

Tak, było oznaczone, że wystawiają 

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

Otwórz dyskusję. Tam muszą odpowiedzieć w 24h.

oznacz moderatorów
franiosklep
#9 Pomysłodawca

Dyskusje? jaki temat w dyskusji wybrać? 

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

Zapewne taki nawiązujący do braku faktury...

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@franiosklep możesz rozpocząć dyskusję z powodem "zamówienie jest niekompletne (brak produktu w przesyłce/brak dowodu zakupu, instrukcji lub gwarancji/brak elementu produktu)" i napisać, że nie otrzymałeś faktury. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@Syrena_zT " "zamówienie jest niekompletne (brak produktu w przesyłce/brak dowodu zakupu," Na prawdę to jest powód do rozpoczęcia dyskusji? Od kiedy?

Przecież sami twierdzicie że umieszczanie w opisie oferty informacji o dowodzie zakupu jest nieregulaminowe, tym samym dowód zakupu nie jest według Was integralną częścią oferty (oferta obejmuje wyłącznie to co jest w opisie).

Po drugie, tak jak już napisałem wyżej, sprzedający ma czas na wystawienie faktury do 15-go kolejnego miesiąca, zatem co to za wymuszanie dyskusją wystawienia faktury natychmiast i sugerowanie że zamówienie jest niekompletne?

Owszem, dyskusja może wymusić na sprzedającym odpowiedź ale nie wystawienie faktury.

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@ART_FOTO Dokładnie. Odpowiedź. Założyciel wątku mówi o braku kontaktu, a to najskuteczniejsza metoda by kontakt uzyskać, skoro inne metody zawiodły.

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@TechartGSM Zgadza się ale powodem otwarcia dyskusji nie może być stwierdzenie "zamówienie niekompletne/brak dowodu zakupu", ponieważ według Allegro dowód zakupu nie jest integralną częścią oferty (moim zdaniem jest).Wiele razy już ten temat był poruszany.

Przy zapisie w ofercie, że do każdego zakupu zostanie wystawiony dowód zakupu (faktura, paragon itp.), taka oferta jest usuwana lub nie można jej w ogóle wystawić.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ART_FOTO   bo do tego jest dedykowana zakładka, a zakładki według Allegro są częścią oferty 

KOGIEL_T_0-1764186408658.png

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@KOGIEL_T Już to przerabiamy od lat.Jednak do dzisiaj nie ma np. opcji wystawiam "paragon fiskalny", bo nie wszyscy przecież wystawiają faktury.

P.S. Sam zapewne wiesz, że mało kto w te zakładki zagląda przed zakupem.

Pomijając to, nie powinno się otwierać dyskusji z powodu "zamówienie niekompletne/brak dowodu zakupu" skoro sprzedający na wystawienie dokumentu ma czas.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ART_FOTO  z tą dyskusją , to się zgodzę, a to że kupujący nie czytają zakładek, to już inna sprawa

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@KOGIEL_T Lata temu nie było zakładek, wszystko było w opisie oferty i nie było żadnych problemów.Ale jak widać, wszelkie "ułatwienia" Allegro tylko te problemy mnożą.

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

Eeee tam, marudzicie... To tak jak nie powinno się rozpoczynać dyskusji z powodu niedostarczenia przesyłki / nieterminowej dostawy jeżeli przesyłka została wysłana a nie minął jeszcze gwarantowany przez przewożnika czas dostawy. A jak jest - wiemy wszyscy. Takich przykładów mogę do rana wypisywać... Życie! Tfffuuu, Allegro!!

oznacz moderatorów