anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak podstawy prawnej żądania danych osobowych – zgłoszenie nr 54959986

drivego
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry,

chciałbym nagłośnić sprawę dotyczącą żądania udostępnienia moich danych osobowych przez Allegro bez wskazania podstawy prawnej ani celu przetwarzania.

W ramach zgłoszenia nr 54959986 otrzymałem prośbę o przekazanie dodatkowych danych, ale nie przedstawiono mi żadnej klauzuli informacyjnej zgodnej z art. 13 RODO, nie wskazano administratora danych, podstawy prawnej (art. 6 RODO) ani celu przetwarzania.

Zaznaczam, że nie odmówiłem przekazania danych poprosiłem jedynie o działanie zgodne z przepisami RODO i wyjaśnienie, komu, w jakim zakresie i w jakim celu dane miałyby być udostępnione.

Zamiast takiej informacji otrzymałem ponowne żądanie danych, nadal bez uzasadnienia prawnego.

Moim zdaniem takie działanie narusza zasady transparentności i minimalizacji danych określone w RODO i może stanowić próbę nieuprawnionego pozyskania danych osobowych.

Proszę o odniesienie się do tej sytuacji przez zespół Allegro, a także o informację, czy podobne przypadki zgłaszały inni użytkownicy.

Wierzę, że Allegro dba o zgodność z przepisami RODO i transparentność wobec użytkowników, dlatego chciałbym uzyskać jednoznaczne wyjaśnienie w tej sprawie.

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@drivego Proszę, zaczekaj na odpowiedź drogą mailową. Doradcy odpowiadają na zgłoszenia w kolejności, w jakiej do nas trafią. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów