anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Celowe działanie na szkodę marki (NEGATYWNE OCENY)

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Witam, otóż trafiła mi się nieciekawa sytuacja w której udział biorą klient A oraz klient B. Klient A składa zamówienie 11 maja (produktem są sole trzeźwiące), 29 lipca bez żadnej wcześniejszej próby kontaktu otwiera dyskusje i oznajmia, że mój produkt jest nieoryginalny (jestem producentem i tylko ja sprzedaje swoje produkty), chwile poźniej, że jednak produkt jest za mocny, a za chwile, że jednak ma uczulenie 🙂 W skrócie ponad 2 miesiące po zakupie, produkt zużyty, dyskusja odrzucona i allegro przyznało mi rację. Chwilę poźniej dostaje 1 gwiazdkową ocenę w moim produkcie (mam dwa produkty, jeden ma bardzo dobre opinie, ani jednej złej, drugi produkt jest nowy i jeszcze nie złapał żadnych opinii, ale jest to ten sam produkt tylko jeden jest do aktywacji przez kupujących, a drugi odrazu gotowy do użycia). Pierwsza myśl Pani się zemściła oceną, ale dobra chwile poźniej znowu dostaje 1 gwiazdkową opinie i do produktu i do konta i po weryfikacji okazuje się, że klient A założył dyskusje 29 lipca, a klient B kupił produkt 29 lipca... Przypadek ? Otóż nie, bo mieszkają kilka kilometrów obok siebie, mało tego klient B użył tego samego argumentu co klient A, czyli nieoryginalny produkt i nie działa 🙂 Jest to celowe działanie które na celu zaszkodzić mi i po prostu się zemścić za to, że nie przyznałem racji w dyskusji i nie zwróciłem pieniędzy po ponad 2 miesiącach i zużyciu produktu. Jak mam się bronić ? Raz pisałem do allegro, ale jeszcze przed tym jak klient B wystawił opinie i lipa, Teraz co prawda napisałem długa wersje ze wszystkimi szczegółami, ale wątpię, że się uda... Jakie mam szanse ? Widać ewidentnie, że te dwie osoby działają razem. 

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Mała adnotacja. Właśnie zauważyłem, że na przestrzeni kilku dni w tym dzisiaj kiedy klient B dał mi negatywne opinie, dziwnym trafem wpadły zamówienia a adresy osób są +- 6-10km od miejsca zamieszkania klienta A oraz klienta B i podejrzewam, że będą złe opinie 

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

Szanowni  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   przyjrzycie się powiązaniom między kontami?

oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

A nie znasz konkurencji działającej na tamtym terenie? 

oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Sprawdziłem konkurencje, ale totalnie inne miejscowości. Mam tylko 3 konkurentów i każdy jest z miasta oddalonego od miejsca tych zakupów. Aktualnie jestem TOP1, ale jak tak dalej pójdzie to wszystko się posypie. 

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

@Whizard-Shop Za mocne, uczulony? To po cholerę kupował? 🤣. Pracowałem w chłodni, z czynnikiem amoniakowym 15 lat, Spuszczałem olej z instalacji, bez maski, jak walnęło oparami amoniaku, to chodziło się pozytywnie nakręconym. A tu po buteleczce umiera 😁

oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

No właśnie to jest dziwne. Sprzedałem tego setki sztuk na allegro i kilka razy więcej na swoim sklepie internetowym i ani jednej złej opinii. Ani jednej. Odkąd jedna Pani otworzyła dyskusje, że produkt jest nieoryginalny, ale jednak nie działa, a jednak działa, ale za mocny, a jednak ma uczulenie to od tamtej pory negatywne opinie i wszystkie pochodzą w jednej lokalizacji. Teraz dodatkowo wpadły zamówienia  ja normalnie boje się wysyłać i myślę czy anulować zamówienia, bo nie chce tych opinii negatywnych. Ktoś ewidentnie chce się mnie pozbyć z rynku albo po prostu  zemścić 😞

oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

Jak nie wyślesz to tym bardziej dostaniesz negatywa 

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

@Whizard-Shop Dokładnie jak pisze @Monika__L . Nie możesz nie wywiązać się ze swoich zadań realizacji zamówienia. Później jedynie możesz próbować (tak jak to robisz teraz) udowodnić powiązanie kont kupujących. Co także  nie będzie  łatwe, jeżeli to, co je łączy to tylko mała odległość

oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Nie no, zamówienia realizować musze, ale już po prostu mam obawy, że każde zamówienia to podpucha... To jest po prostu porażka jak ludzie potrafią być okropni.. 

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć @Whizard-Shop, podaj proszę numery obu zamówień, o których wspominasz. Zweryfikujemy to.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Cześć, oto numery zamówień wraz z opisem:

5ea976e0-2e49-11f0-8f5b-872257e4aa8a - Zamówienie klientki która założyła dyskusje 29 lipca

70f03ee0-6c03-11f0-bcf7-21b80d1f7949 - Zamówienie (29 lipca ) klienta który dodał negatywne opinie

dcc624a0-7882-11f0-b52b-adb728565c17 - Zamówienie złożone 13 sierpnia

3850d6e0-7be3-11f0-9462-2bfd1d1a6313 - Zamówienie złożone 18 sierpnia

O co chodzi z tymi dwoma zamówieniami które zostały złożone 13 i 18 sierpnia ? Otóż miejsca zamieszkania wszystkich tych 4 zamówień są od siebie oddalone w odległości +- 10 km. I jako zabezpieczenie odrazu chce napisać, że z tych zamówień najprawdopodniej wpadną negatywne opinie. Dziękuję za chęć pomocy. Pozdrawiam Maciej Lencki 

oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Dzisiaj wpadło kolejne zamówienie to już 5 5ba20700-7cdc-11f0-8462-11d361567159 i znowu jest oddalone o 6km od tych wszystkich. Co ja mam robić Dodatkowo wpadło wczoraj zamówienie 99596fe0-7c62-11f0-9462-2bfd1d1a6313 które jest w innym mieście totalnie, ale podejrzewam, że też to będzie zła opinia. Dlaczego ? Otóż te zamówienia mają tak samo skonstruowane dane Czyli jest imię i nazwisko z małej literki i pod spodem są dziwne znaki np. "xxx" "pw" itp. Czy ja mogę jakoś zgłosić to gdzieś ? 

oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

Musisz wysyłać 

to samo ci powie allegro. 
klient zamówił 

klient cEka

Klient nie może się zawieść na allegro.

obawiam się że położenie geograficzne niezadowolonych klientów w ogóle nie wzbudzi podejrzeń u allegro 

oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

No to super, a mogę z tym iść na policje albo do uokik ? Przecież to już nie jest pojedynczą sprawa, codziennie wpadają zamówienia z tej samej okolicy i są negatywne opinie 

oznacz moderatorów

elawydmuch
#9 Pomysłodawca

Niestety, ale raczej nic z tym nie zrobisz dopóki faktycznie nie dostaniesz negatywów. Czy allegro coś zdziała w temacie? Wątpię, ponieważ według nich każdy ma prawdo do oceny. My wiemy jak jest, ale udowodnić allegro samą lokalizacją będzie ciężko. Pozostaje zbierać dowody i szykować się na pozew.

oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Plus jest taki, że większość jest z obrębu 6km od siebie, więc moim zdaniem jest mocny dowód. Czyli teraz czekam na negatywne opinie i wtedy zaczynam działać. Dobrze też, że za wczasu napisałem i zgłoszenie i tutaj, więc to tez mogę traktować jako dowód, że wiedziałem, że wpadną negatywne opinie 

oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Wyłączyć narazie sprzedaż żeby nie wpadały te zamówienia czy normalnie zostawić i im więcej takich zamówień tym lepiej ? Bo póki co jest zrezygnowany. Pierwszy raz w życiu coś mi wychodzi i ktoś próbuje to zniszczyć 

oznacz moderatorów

Whizard-Shop
#8 Zapaleniec

Przeanalizowałem jeszcze zamówienia wszystkie na przestrzeni dwóch miesięcy i co się okazuje ? Tych zamówień z tego okręgu 6-10km jest znacznie więcej. Mało tego dochodzi jeszcze dziwnym trafem druga lokalizacja w której w jeden dzień wpadło kilka zamówień z drugiej lokalizacji i wszystkie zamówienia oddalone od siebie o kilka km. Ktoś systematycznie kupuje i pewnie będzie po czasie dodawać negatywne opinie. 

oznacz moderatorów

elawydmuch
#9 Pomysłodawca

Moim zdaniem lepiej zostawić włączoną sprzedaż, poczekać na rozwój sytuacji. Jeśli faktycznie zacznie się fala negatywów - zacząć działać, zgłosić to Allegro, tu na forum, jeśli to możliwe to na policji i poradzić się prawnika. Wszystko dokumentuj, screeny, zdjęcia, opisy, godziny, lokalizacje, dosłownie wszystko. Trochę zabawy z tym będzie, ale raczej innej drogi nie ma. Umyślne działanie na niekorzyść firmy to nie przelewki. Przy skali o jakiej mówisz, wątpię żeby była to niezadowolona klientka - raczej nieuczciwa konkurencja (choć świrów nie brakuje, więc nigdy nie wiadomo). Życzę powodzenia i żeby to wszystko okazało się zwykłym przypadkiem.

oznacz moderatorów