co to jest kontrola żywotności?
allegro chce, żebym skakał i tańczył przed kamerą
gdzie to jest napisane w przepisach i regulaminie allegro
oświadczenie o beneficjentach rzeczywistych już jest nieważne?
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@RED Tu masz instrukcję 😂
@RED Żeby kogoś dobić, to najpierw trzeba sprawdzić, czy żyw jeszcze....
"allegro chce, żebym skakał i tańczył przed kamerą" - poradnik poniżej 😄
@drekenzes Zrobiłeś mi dzień 🤣
@szymela54 nie chcę takiej instrukcji
chcę to baczyć w polskich przepisach
i w regulaminie allegro
ktoś tu sobie robi ostre jaja by od spółki z o.o.
będącej od 22 lat na allegro , składającej sprawozdania finansowe. mającej tych samych beneficjentów rzeczywistych od podobnego czasu, żądać wygłupów przed kamerą
@RED No chyba nie pomyślałeś, że ktokolwiek (w tym i ja) z użytkowników tego chce? 🙂
czekam na merytoryczną odpowiedź
@RED Allegro też ma obowiązek sprawdzać i monitorować beneficjentów rzeczywistych. Skoro od dłuższego czasu nie było zmian w beneficjentach, wtedy powstaje podejrzenie, że dane nie są aktualizowane. I tu obowiązek Allegro - sprawdzić beneficjentów nie tylko w rejestrze. Stąd zapewne wymysł żywotności - wpiszą sobie, że beneficjent zweryfikowany, tożsamość ok, żyje.... obowiązek sprawdzenia spełniony.
A bardziej żartobliwie:
- Allegro zapewne samo nie wierzy, że jako sprzedawca wytrzymałeś tutaj 22 lata 😉
- jak nie zatańczysz, to znaczy, że sztywniak, jak sztywniak - to znaczy, że nieboszczyk, jak nieboszczyk, to zostaje wszczęta kontrola żywotności.
Cześć, @RED! Jest to jeden z etapów weryfikacji tożsamości z użyciem biometrii. Zdecydowaliśmy się na usprawnienie tego procesu i wymagamy teraz przejścia przez 2 etapy - czyli, należy przesłać zdjęcie dokumentu tożsamości oraz zrobić ruch głową zgodnie z tym jak prosi system (spokojnie, nikt nie wymaga od Ciebie tańców ani podskosków 😉). Z podobnych metod weryfikacji można skorzystać potwierdzając tożsamość w różnych aplikacjach bankowych.
@RED A no widzisz Red sprawdzają czy ktoś Cię nie zmumifikował i nie wystawia zwłok raz w roku do weryfikacji, wystarczy tylko ruch głową na dowód xD . Dobra idę sobie, bo przed kawą i przy takich tematach wyraźnie mi odbija... Albo im... W sumie.
@AnnaG-Antyki Wg życzenia - przepis na Red mumie 😄
Sa_nova a do czego Wam taki sposób weryfikacji jest potrzebny? i na jakiej podstawie prawnej to robicie. Bo zgodnie z RODO jesteście zobligowani do minimalizacja pozyskiwania danych, a za chwilę sprzedawcy będą próbki krwi Wam przesyłać. Całkiem kogoś poniosło. Jeśli chodzi o żywotność sprzedawcy to Państwo posiada takie bazy jak CEIDG i KRS - i tam to sobie możecie to zweryfikować.
nie chciałem zaczynać tego postu od pisania po raz kolejny
allegro łamie polskie przepisy
@Sa_nova co to za odpowiedź?
tak jak napisał @piotrekkk na jakiej podstawie prawnej to robicie?
mamy polskie prawo i wasz regulamin
gdzie taka opcja jest opisana?
przypominam, że dotyczy to spółki z o.o., która ma osobowość prawną i określone obowiązki
czy wasz zarząd też skakał przed kamerami w celu kontroli żywotności
by mogły tutaj działać wasze oficjalne sklepy?
@drekenzes Wspomniana przeze mnie wyżej instrukcja jest taka jakaś niepełna. Powinna brzmieć tak:
znalazłem na stronach allegro takie coś
https://assets.allegrostatic.com/popart-attachments/att-08f12896-9c6a-4aed-a459-4b43267464a2
https://assets.allegrostatic.com/popart-attachments/att-f304e144-ebb0-44c5-9d0a-b7e0559076fa
nie ma tam mowy o skakaniu przed kamerą
generalnie allegro ostro manipuluje - w naszym wypadku wymaga
uruchomienia zewnętrznej aplikacji lub dodania uprawnień do strony internetowej by zrobić zdjęcie czyli pobiera także inne dane niż sam portret facjaty, o których nie pisze
oczywiście o tym tam nikt nie wspomina
pomijam już fakt, że apart fotograficzny nie jest dla serwisu sprzętem do robienia zdjęć
Dlaczego serwis tego nie pisze w regulaminie i ukrywa/zataja jakie i w jaki sposób są zbierane informacje?
Wspólnik mi jęczał, że mu utrudniam pracę w firmie wiuęc przystąpiłem do tego łamania prawa przez serwis bo pamiętał jak allegro przy ostatniej weryfikacji po obdzwonieniu wszystkich operatorów z opierdzielem okazało się, że miesięczna blokada wypłat środków to tylko i wyłącznie wina allegro
Możecie sobie użyć allegrowej aplikacji - padają komendy nie opisane nigdzie indziej
przybliż się, oddal się, nie ruszaj i wyginaj śmiało ciało
ale i tak weryfikacja nie przeszła
i serwis nie przyjął dokumentów
Oczywiście zapytane allegro mailowo o co tu chodzi nie potrafi odpowiedzieć, tylko
odpisuje na zasadzie "nie mamy Pana płaszcza i co nam zrobisz"?
@RED Nie miałeś opcji sprawdzenia tożsamości przez mObywatel? Wystarczy skan kodu Qr do weryfikacji. Ja widziałem opcje wysyłania skanu dowodu, ale przy tym jest biometria.
@drekenzes miałem i co z tego?
jak Ci allegro każe klaskać tyłkiem to będziesz to robił i dasz sobie nagrać z tym filmik?
zauważ, że żaden moderator nie odpowiedział tutaj na moje proste pytania jak to się ma do polskich przepisów i regulaminu allegro
przechodziłem na allegro taką weryfikację już z 6 razy, zawsze było to samo - wymagania nie powiązane z przepisami i regulaminem, często kłamstwa i mataczenie w komunikacji
lub nagle po awanturach, w linkach "weryfikacyjnych" pojawiały się cudownie inne opcje
Chętnie odpowiem na pytanie. Podstawą prawną jest przede wszystkim ustawa z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (AML) - to z niej wynika obowiązek weryfikacji klientów i osób reprezentujących firmy.
Te zasady są też opisane w dokumentach Allegro Finance, w szczególności:
W regulaminie jest wprost wskazane, że Allegro Finance może korzystać z zewnętrznych dostawców usług weryfikacyjnych, a dane (w tym biometryczne) mogą być przetwarzane w celu realizacji obowiązków AML.
Z kolei w polityce prywatności jest jasno napisane, że możliwe jest przetwarzanie danych biometrycznych w procesach weryfikacyjnych.
Dokładnie wszystkie osoby, które podlegają obowiązkom AML w relacjach finansowych, przechodzą analogiczne procesy u swoich instytucji finansowych (banki, fintechy, operatorzy płatności). Allegro nie jest tu wyjątkiem ani "ponad prawem".
Krótko: to realizacja obowiązków wynikających z prawa.
gdvorek powołuje się Pan na ustawę AML, ale już całkowicie pomija w tym wszystkim RODO. I minimalizację danych jaka ona gwarantuje.
Ustawa AML nie wymaga danych biometrycznych.
Art. 36. 1. Identyfikacja klienta polega na ustaleniu w przypadku:
1) osoby fizycznej:
a) imienia i nazwiska,
b) obywatelstwa,
c) numeru Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL) lub daty urodzenia – w przypadku gdy nie nadano numeru PESEL, oraz państwa urodzenia,
d) serii i numeru dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby,
e) adresu zamieszkania – w przypadku posiadania tej informacji przez instytucję obowiązaną,
f) nazwy (firmy), numeru identyfikacji podatkowej (NIP) oraz adresu głównego miejsca wykonywania działalności gospodarczej – w przypadku osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą;
2) osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej:
a) nazwy (firmy),
b) formy organizacyjnej,
c) adresu siedziby lub adresu prowadzenia działalności,
d) NIP, a w przypadku braku takiego numeru – państwa rejestracji, nazwy właściwego rejestru oraz numeru i daty rejestracji,
e) danych identyfikacyjnych, o których mowa w pkt 1 lit. a i c, osoby reprezentującej tę osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej.
Art. 37. 1. Weryfikacja tożsamości klienta, osoby upoważnionej do działania w jego imieniu oraz beneficjenta rzeczywistego polega na potwierdzeniu ustalonych danych identyfikacyjnych na podstawie dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby fizycznej, dokumentu zawierającego aktualne dane z wyciągu z właściwego rejestru lub innych dokumentów, danych lub informacji pochodzących z wiarygodnego i niezależnego źródła, w tym, o ile są dostępne, ze środków identyfikacji elektronicznej lub z odpowiednich usług zaufania określonych w rozporządzeniu 910/2014.
Krótko: to nie jest realizacja obowiązków wynikających z prawa, tylko Wasze widzi mi się
3.3. Sprzedający zobowiązany jest przejść procedurę Rejestracji na Allegro oraz aktywacji konta opisaną w art. 2.6 Regulaminu Allegro. Sprzedający zobowiązany jest nadto przejść́ identyfikację i weryfikację, o której mowa w ustawie o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, zwaną dalej „Identyfikacją i Weryfikacją Użytkownika”. Spółka udostępnia Allegro Finance dane Sprzedającego, uzyskane w procesie „Identyfikacji i Weryfikacji Użytkownika”. Allegro Finance może również przeprowadzić́ rozszerzoną Identyfikację i Weryfikację Sprzedającego na podstawie procedury przewidzianej w przepisach prawa umożliwiającej Allegro Finance żądanie od Sprzedającego w tym celu podania innych niezbędnych danych identyfikacyjnych i weryfikacyjnych. Przepisy niniejszego artykułu stosuje się̨ odpowiednio w przypadku zmiany przez Sprzedającego rachunku płatniczego, o którym mowa w artykule 4.4.
2.6. Allegro Finance nie jest stroną umowy zawartej pomiędzy Kupującym a Sprzedającymi i nie ponosi odpowiedzialności za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie umów zawartych przez Użytkowników, z wyłączeniem czynności objętych Usługą Allegro Finance. Allegro Finance, w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za zdolność Sprzedających do zawarcia i wykonania umowy sprzedaży towarów lub usług w ramach Allegro oraz wypłacalność Kupujących.
4.4. Allegro Finance realizuje wypłaty na rachunek płatniczy Sprzedającego potwierdzony w procesie aktywacji Konta na Allegro w sposób opisany w art. 2.6. Regulaminu Allegro. Sprzedający może dodać kolejny rachunek do wypłaty podając w ustawieniach Allegro następujące dane: kraj banku oraz numer rachunku płatniczego w formacie IBAN, na który będą przekazywane środki (w tym dla formatów z prefiksem innym niż PL – z podaniem prawidłowego kodu SWIFT/BIC). Następnie Sprzedający powinien metodą udostępnioną przez Spółkę zweryfikować poprawność rachunku bankowego. Dane dodatkowo wskazanych rachunków Sprzedającego muszą być zgodne z danymi ustalonymi w procedurze aktywacji Konta tego Sprzedającego.
i wasze rodo
Jeżeli środki bezpieczeństwa finansowego stosowane w procesie identyfikacji i oceny ryzyka związanego z praniem pieniędzy i finansowaniem terroryzmu będą wymagały przetwarzania Twoich Danych Biometrycznych, wtedy podstawą ich udostępnienia będzie Twoja zgoda (art. 9 ust. 2 lit. a) RODO).
a tutaj tego interpretacja
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dane-biometryczne-i-ich-przetwarzanie-wg-rodo