Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Konsument kupił produkt i otrzymał uszkodzony.
Fakt ze zdjęciami został zgłoszony w dyskusji natychmiast po stwierdzeniu faktu.
Paczka cała ale zawartość uszkodzona.
Żądanie wymiany towaru na pozbawiony wad lub zwrot wartości.
Sprzedawca jak i obsługa Allegro każe kupującemu składać reklamację do przewoźnika.
Allegro protect każe czekać na decyzję przewoźnika.
Reklamacja przewoźnika oczywiście odrzucona. Sprzedawca już się nawet nie wypowiada.
A w załączniku odpowiedź Allegro.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ Jeśli przewoźnik uznał by reklamację to klient otrzymał by od niego rekompensatę i wtedy AP nie było by potrzebne. Ale w tej sytuacji odpowiedź AP jest co najmniej niedorzeczna.
@BEMISIE Allegro Protect działa na określonych zasadach i oczywiście mogę zweryfikować przedstawioną przez Ciebie sytuację, jednak sprawdziłem numer wniosku Allegro Protect i widzę, że nie jesteś stroną tej sprawy.
Trudno odnieść mi sie do sytuacji nie widząc szczegółów tej sprawy.
@gdvorek Gratuluję odpowiedzi, odpowiedź godna zawodowego polityka, nie wiem, nie jesteś uprawniony do takich pytań, nie jesteś stroną...
Ale chyba wobec Allegro pytający jest stroną, czy może też nie ?
@br. chętnie bym pomógł, ale trudno mi wróżyć z kuli i zakładać co się w sprawie mogło wydarzyć. Potrzebuję znać konkretnie - co się wydarzyło itd.
I tak i nie ponieważ paczki trafiły na nasz magazyn (po sąsiedzku) i zgodnie z tym co zostało napisane kupującemu w dyskusji to ja jako władający przesyłką złożyłem reklamację do przewoźnika.
@BEMISIE mozesz wyjasnic co znaczy trafily do magazynu po sasiedzku? Ogolnie zacznijmy od poczatku jestes strona jako sprzedawca czy kupujacy? Towar uszkodzony na etapie wydania paczki kupujacemu po wydaniu czy to zwrot jest i uszkodzony w drodze powrotnej?
Znajoma kupiła panele. 2 paczki po 30 kg każda i ze względu na gabaryt podała adres dostawy mojego magazynu.
@BEMISIE ale ty nie jesteś stroną zamówienia chyba że podała twoje dane jako odbiorcy. Co było na etykiecie nadawczej?
Tak ja jestem jako odbiorca na etykiecie.
Sprzedawca jak i obsługa Allegro każe kupującemu składać reklamację do przewoźnika.
a dlaczego kupujący skoro paczka całą? sprzedający powinien zadziałać
@LEW433 dlatego potrzebuję znać konkretny tej sytuacji.
Ależ oczywiście, przecież Ja tylko napisalem, odniosłem się do wpisu założyciela wątku że sprzedajacy nie powinien w takiej sytuacji "zwalać" sprawy na kupującego.
@LEW433 rozumiem 🙂
Stroną jest nadawca lub odbiorca do składania reklamacji @LEW433 w smarcie nadawca to allegro odbiorca to kupujący. Sprzedawcy przewoźnik powie by na drzewo spadał bo nie jest stroną procesu reklamacyjnego. Nic nie może zrobić ani zainterweniować.
Daj spokój, nie umiesz czytać, paczka cała a zawrotność uszkodzona i kupujący ma prawo złożyć reklamację u sprzedającego, masz obsesje z tym prawem pocztowym! Zacytuje ciebie" kupujący ma kupić i spadać na drzewo".
I co z tego że paczka cała? To nie znaczy że kurier nie rzucał paczką a nie takie rzeczy widziałem np gra w piłke paczką etc ważny jest powód odrzucenia reklamacji u przewoźnika czy napisali niedostateczne zabezpieczenie czy co innego... tak samo działa ta zasada z zwrotem nadawca allegro nie kupujący odbiorca sprzedawca ale tu dochodzi jeszcze art 34.4 uk do zastosowania i sie nie dziwię bo 30dni na reklamacje a 14 dni na zwrot środków na zakup sprzedawca nie chce bawic sie w reklamacje bo co jak odrzucą? Protect kupujacemu zrekompensuje a sprzedawca zostaje bez kasy i z rozwalonym rowarem.
No protect jak widać też odrzucił .
@BEMISIE zachęcam, żeby sprzedający skontaktował się z obsługą Allegro z prośbą o ponowną weryfikację. Sprzedający jest osobą uprawnioną do otrzymania dokładnej informacji z wyjaśnieniem.
Przepraszam długi czas odpowiedzi ale dziś poniedziałek, problemy z etykietami itp.
Wszystko jest w dyskusji. I proszę sprecyzować kto ma się skontaktować.
Ja jako "odbiorca" na którego adres sprzedający bez żądania bezprawnie wystawił fv do paragonu czy kupująca.
@az1rael Nie ważne jest kto rzucał paczką, może kurier a może sprzedający. Za bezpieczne zapakowanie paczki odpowiada chyba sprzedający? Potwierdzisz czy może napiszesz że to kurier powinien sam paczkę zapakować, a może sam kupujący powinien sobie paczke zapakować?
Paczka dotarła w stanie dobrym nie wskazującym na uszkodzenie w transporcie, sprawa wydaje się oczywista, to zwalanie winy na kurierów służy tylko do zagmatwania prostej sprawy.
Pytanie kupującego jet jak najbardziej zasadne: Czy Allegro Protect to fikcja?