anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy kurier odbierze paczki z każdego miejsca?

Pszczola2013
#12 Orędownik#

Witam. Mam pytanie, dla niektórych być może śmieszne i oczywiste.

Sprzedaje na Allegro i od zawsze mieszkam w Krakowie przy głównej ulicy, więc każdy kurier zawsze paczki ode mnie odbierze (prowadzę działalność u siebie w domu), a nawet jak nie, to mam w pobliżu punkty . W najbliższym czasie chcę sprzedać mieszkanie i kupić dom około 15 km od Krakowa i tutaj moje pytanie:

Czy z każdego miejsca kurier każdej firmy odbierze paczki? Widziałam że w miejscowości w której chcę zamieszkać jest paczkomat Allegro oraz Allegro One, ale nie widziałam nigdzie blisko DPD, UPS DHL czy Orlen (a są one obowiązkowe przy SMARCIE) Najbliższe ich punkty to około 4-5 km od miejsca gdzie chcę zamieszkać. Nie za bardzo widzę opcje codziennego zawożenia paczek do tych punktów. Czy mogę się gdzieś dowiedzieć czy dany  kurier będzie przyjeżdżał po paczki, szukałam tego w internecie ale niestety nie znalazłam jasnej odpowiedzi, czy też z każdego punktu musi odebrać i tyle? W razie czego będę pisać do firm kurierskich, ale może jest to oczywiste i nie ma sensu tracić czasu na pisanie do każdej z firm.

Będę wdzięczna za odpowiedź jeśli ktoś wie na pewno, a nie "myśli" że tak jest.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Pszczola2013
#12 Orędownik#

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ 

Ponieważ nie dostałam żadnej odpowiedzi, proszę moderatorów o pomoc:)

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@Pszczola2013 

Bo tego nie da się sprawdzić w 100%. Oficjalnie w/w kurierzy odbierają w całej Polsce. W praktyce bywa różnie. Jak będzie miał za dużo  pracy to z jakiejś czynności zrezygnuje. Kurier to tylko człowiek, jeden lepszy, drugi gorszy. Ja np nie liczę na kuriera DPD i UPS w ramach One Box. Tak samo Orleny, wywożę do automatu. Muszę napisać że kurier z DPD to świetny człowiek ale godziny podjazdu ma różne bo ma tak dużo pracy.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Pszczola2013 powinni odbierać i pewnie każdy przewoźnik Ci to potwierdzi ale wyjdzie w praniu, komu się będzie chciało 😞 Jak kurier ma lecieć 10 km i tracić 30 minut żeby odebrać jedną paczkę to możesz mieć problem, koszt paliwa i czas mogą nie być warte kasy jaką płacą przewoźnicy - podwykonawcom 😞 Więc to loteria czy będzie tam często czy ma paczki w tym rejonie itp. 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Pszczola2013 większość firm kurierskich deklaruje obsługę na terenie całego kraju, rzeczywista dostępność usług może różnić się w zależności od lokalizacji. 

Zachęcam do bezpośredniego kontaktu z firmami kurierskimi w celu uzyskania informacji o dostępności usług w nowej lokalizacji oraz rozważenie alternatywnych metod nadawania przesyłek, dostosowanych do wymogów Allegro Smart!.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@gdvorek rozważenie alternatywnych metod nadawania przesyłek

????? zmuszanie do 3 punktów i 2 kurierów w tym jednym ( One Box losowo  UPS, DPD lub One Kurier ) + Orlen a zaraz przymus DHL daje co prawie cały wachlarz przewoźników 😄 

Gdyby nie to że mi otworzyli Epakę 400 m od firmy już bym nie miał smarta, bo kto będzie czekał lub latał w 1 - 2 paczkami po różnych punktach, lub czekał cały dzień na X kurierów żeby odebrali po jednej paczce 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@kostas11 nikt nikogo do niczego nie zmusza - są tu ustalone warunki Allegro do których sprzedając u nas jesteś zobowiązany do udostepnienia tych opcji kurierskich.

Tak jak wspomniałem powyżej, zachęcam do kontaktu z firmami kurierskimi.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@gdvorek to się nazywa monopol 😄 

________
Κώστας
oznacz moderatorów