Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Klient żądał zwortu za produkt który sam uszkodził. Mimo wszystko dobrym gestem zdecydowaliśmy się zwrócić cały koszt choć ktoś inny by odrzucił. Klient teraz żąda też ogromnego kosztu za to że wysłał do nas produkt, nabił go specjalnie bo wiem doskonale że można było dużo taniej wysłać produkt i spakował go też w inny sposób niż myśmy mu wysłali,powiększył paczkę dwukrotnie. Żąda ponad 50zł za przesyłkę... Czy moge odmówić tego zwrotu? Dla Nas to naprawdę wielkie koszty przez czyjąś złośliwość.
@petinek_pl a nie lepiej samemu odbierać paczki 🙂 Zgodnie z UK taniej i wygodniej 😄
Skoro została uznana reklamacja, to należy oddać za odesłanie, 50 zł to żaden wyczyn przy dzisiejszych cenach dla zwykłego kowalskiego nadającego bez umowy 😞 jak ma na to potwierdzenie to zwróć i zapomnij, szkoda czasu 🙂
@kostas11 tu masz rację , 50zł nie jest kwotą obecnie specjalnie wysoką, widzę jak kupujący do nas odsyłają sami towar - koszt dla kowalskiego bez umowy jest wysoki
Kupujący ma obowiązek udokumentować koszt wysyłki - jak widzę z powyższego @petinek_pl
musi się z allegro wykłócać o swoje prawa
generalnie napiszę za @kostas11 jak ma na to potwierdzenie to zwróć koszta i zapomnij, szkoda czasu
allegro w dyskusji gra nieczysto
cyt: nakazujecie mi wykonac zwrot na podstawie potwierdzenie przelewu klienta dla dhl. Nie ma tam zadnej informacji ze opłata w ogole dotyczy tego zwrotu. Prosze napisac aby klient przedstawil potwierdzenie na to ze ta wysoka oplata dotyczyla przesylki do mnie, bo przelew dla dhl ja tez moge przedstawić rownie dobrze mogl sobie tym oplacic dwie rozne paczki.
i wydaje mi się, że to standardowa nieczysta zagrywka serwisu bo my mieliśmy identyczny przypadek, gdzie moderator zmuszał nas do zwrotu, kwoty, która nie była w żaden sposób udokumentowana
z kwotą nie dyskutowaliśmy, ponieważ prosiliśmy kupującego o samodzielny zwrot towaru to braliśmy pod uwagę, że może stosunkowo dużo zapłacić
@petinek_pl w naszym przypadku kupujący jeszcze osobno ubezpieczył przesyłkę 🙂
i też dostał za to zwrot
Tak, klient wysyła ty pokrywasz koszt przesyłki.
Prowadzisz sklep, klient zgłasza reklamację, piszesz proszę o dostarczenie, klient bierze UBERA, jedzie 30km, dostarcza towar do reklamacji, wraca uberem 30km do domu, ty płacisz te 200zł kosztów jakie musiał ponieść na procedurę dojazdu
....a wystarczyło klientowi wysłać kuriera na zlecenie odbioru za 15zł
nieznajomość przepisów, podstawowy problem nie tylko u kupujących ale i u bardzo wielu sprzedawców.
@damianos99 no mógł wysłać opłaconą etykietę na pocztę polską postałby se z 2 h w ogonku i jeszcze by mu pół asortymentu sklepu przed nadaniem zaproponowali
Ta...
Klient bierze UBERA, ten dostarcza przesyłkę do samolotu, i zwrot leci do sprzedawcy. Koszt 300zł.
A pocztą Polską to np. 20 zł.
Błąd po stronie sprzedawcy - było oferować własny odbiór lub zwrot do jakiejś określonej kwoty.
petinek_pl - popełniliście 2 błędy:
- rozpatrzenie reklamacji
- zwrot produktu do reklamacji
Niestety, na tym sprzedawcy się uczą - drugi raz tych błędów nie popełnicie, gdyż są zbyt kosztowne.
A w tym przypadku - po prostu klient musi udowodnić, że poniósł konkretne koszty związane z przesyłką nr xxxxxx wysłaną na adres xxxxx . Inaczej nie jest w stanie nic udowodnić i Allegro nie ma żadnych podstaw do żądania zwrotu za przesyłkę kupującemu. I pozamiatane..... bo kupujący nie poniósł żadnych kosztów przesyłki - (nie potrafi ich udowodnić)
@maxr01 @damianos99 tak macie rację. Nie pomyślałam w ogóle o etykiecie nadania mój błąd. Niestety wyszło jak wyszło no i teraz muszę rozwiązać tę sytuację.
Natomiast- @Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ allegro zmieniło mi temat posta, nie rozumiem. Pierwotnie brzmiał "Klient naciągacz" a wy zmieniliście na swój..czy musze zwrócić koszt przesyłki.. co to ma być? To ingerujecie w treści autorów i je sami zmieniacie? Nie bez powodu dałam taki tytuł a nie taki jak wy wpisaliście. Skoro tak to wygląda to czy jest sens tu w ogóle się udzielać bo nie wiadomo które treści teraz pisane są przez sprzedawców a które zmienia wam allegro?
nazywasz klienta, który skorzystał z praw konsumenta, naciągaczem, skąd zdziwko, że zmienili ?
jakby to napisać, w pewnym sensie cieszą mnie te zmiany, odpadną sprzedawcy, którzy:
A) jadą na minimalnej marży i nie potrafią używać kalkulatora
B) oferują towary wątpliwej jakości, więc przejadą się na kosztach reklamacji w ciągu 24 miesięcy
takie są realia, rynek w ten sposób wymusi na sprzedawcach oferowanie towaru lepszej jakości oraz to co w punkcie A, czyli nie pociągną zbyt długo bo zaczną mocno dokładać do interesu
@damianos99 mylisz się co do punktu B wszystkiechińskie sklepy na allegro mają żywotność ok 3 miesiące a sprzedają chłam zostaniesz z protectem bo ci taki reklamacji w życiu nie rozpatrzy tylko polscy sprzedawcy odpadną a chińskich przybędzie