- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Cześć . czy zgodne z prawem jest jeśli obciążę klienta kosztami powrotu paczki ?
Klient kupił przedmiot , który kosztował 9,99 . wybrał paczkomat za 8,99 , ale paczki zapomniał odebrać i paczka do mnie wróciła . Inpost obciążył mnie powrotem paczki 8,99 więc klientowi należy się zwrot 1zł 😉
Czy takie praktyki to norma ? czy jest jakiś paragraf ,że trzeba klientowi oddać 9,99 za przedmiot ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ale nie w sytuacji, gdy odstąpi od umowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Niestety wysyłaliśmy takie informacje do kupujących w przypadku kiedy odmawiali przyjęcia pobrań i przesyłki do nas wracały. Większość z nich zareagowała agresywnie na informację o pokryciu przesyłek kurierskich w obie strony (ok 30zł.) i założyła spory, albo wystawiła negatywy, których ALLEGRO nie chce usunąć powołując się iż sytuacja była niejednoznaczna!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Kupujący w dniu 11.09. br (zakup 12.08.br) zażyczył sobie zwrot zapłaconej należności za NIEODEBRANĄ przez niego paczkę. Paczka poszła wedle życzenia: Inpost - na POP Inpost. Dlaczego nie odebrał - mętne wyjaśnienia. Paczka odleżała w tym punkcie i odesłano na paczkomat nadania. Kupujący NIE ZGŁOSIŁ odstąpienia, nie zgłosił reklamacji - nic nie zgłosił... Paczki nie odebrałem - poszła do magazynu niedoręczalnych Inpostu. Minął niemal miesiąc i...jak wyżej. Pytanie: 1. w jakim momencie zakupiony towar jest własnością kupującego. 2. Wybrał przewoźnika i jego punkt odbioru przesyłek - przesyłka jest w punkcie - kto jest właścicielem towaru na tym etapie? Nie odebrał - przesyłka wraca do punktu nadania - czyją jest własnością i kto może ją odebrać, w oparciu o co? Dla świętego spokoju zwróciłem "konsumentowi" wpłatę w całości, żadnych potrąceń, doliczeń i t.p. per saldo - strata. Wklepał minus za kontakt - uznał że jestem arogancki i nie znam się. Jednak pytania j/w pozostają,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@nantri_01 sprzedałeś jako firma? Jakiej wartości przedmiot? Dlaczego jednak postanowiłeś oddać pieniądze? Bez rezygnacji kupującego to nadal jest jego własność.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To nie jest odpowiedź na pytanie natury prawnej. Sprzedałem jako firma. Wartość z przesyłką 62,00zeta. Nie zrezygnował - gdzieś w magazynie Inpostu w nieodebranych leży. Dla mnie to żadna wartość a dla niego pewnie cały zgromadzony majątek. Oddałem dla świętego spokoju - niemożebny upierdliwiec(tacy też bywają).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@nantri_01 towar staje się własnością kupującego w chwili dokonania przez niego zakupu (opłacenia zamówienia).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ustawa Dz. U. poz? Będę "znawcy" wklepywał w dyskusjach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
|
|||
Pozdrawiamy, Cd. zgłosiłem to co powyżej i mam odpowiedź - jakie s uwagi będziecie mieć
|
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Wówczas możesz również potrącić za koszt wysyłki i zwrotu. Np. Zakup za 100zł. + przesyłka 9zł. Pobrałaś 109zł. i dodatkowe koszty zwrotu 8zł. To oddajesz 100-8zł. = 92zł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@TATLOK Tak, pod warunkiem, że kupujący sam odeśle na własny koszt.
Ula
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A wystarczyło by jednak pozostawić możliwość oceny kupujących - przynajmniej tych problematycznych obszarów, jak np nieodbieranie przesyłek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Zwróć mu tyle, żebyś wyszedł na zero.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Bzdury piszesz paczka nieodebrana nie jest zwrotem. Prawo dotyczy zwrotu gdzie musisz oddać nawet za koszt wysyłki nie mylić z kosztem odesłania . W takim wypadku potrącasz wszystkie poniesione koszty kuriera i przygotowania paczki
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
bzdury
- « POPRZEDNIA
-
- 1
- 2