Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy na Allegro będzie podobna możliwość zobaczenia swojego raportu, czy to tylko u tych porządniejszych portali xD?
Nasze Panie chyba dzisiaj jakieś "szkolenia" mają, bo prawie wcale ich nie widać @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Będzie odpowiedź na pytanie czy nie będzie...?
Panowie ja wiem, że spamerka jestem. Ale ja tego tematu naprawdę nie założyłam do dyskusji. Ja tylko chcę się dowiedzieć czy dostanę mój raport do wglądu? @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@AnnaG-Antyki Taki raport wyślemy automatycznie, jeśli w okresie sprawozdawczym zrealizujesz 30 lub więcej transakcji i/lub Twoja łączna wartość przychodów ze sprzedaży przekroczy równowartość 2000 euro. Raport wyślemy po zakończeniu okresu sprawozdawczego.
Ale ja nie o to pytam, to że wyślecie to każdy wie. Pytam czy tak jak na innych portalach będę miała możliwość wglądu do tego raportu? @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
To ja zapytam, jak sprawdzić czy został przekroczony limit kwotowy, czy też ilość transakcji?
Rozumiem, że całość opiera się na idei sprzedaży, zbliżonej w swojej intensywności, jak przy prowadzeniu działalności gospodarczej.
Domyślam się, że chodzi tu o to, aby nie przekroczyć tej kwoty 2000 euro. W przypadku przekroczenia ilości transakcji to chyba w zasadzie nie ma to znaczenia, odnośnie konieczności odprowadzenia jakiegoś podatku?
Po przekroczeniu tej kwoty lub ilości transakcji, osoba taka przestaje być anonimowa?
W zasadzie to nawet po przekroczeniu tej kwoty 2000 euro i tak mieści się ona w limicie kwoty rocznej, wolnej od podatku, więc chyba nie nie musimy odprowadzać żadnego podatku?
Wie ktoś, jak to się ma do kwoty wolnej od podatku oraz czy istnieje konieczność składania jakiegoś PITU?
Artur F.
@FDanuta13 Historię sprzedaży sprawdzisz w zakładce:
W sekcji Podsumowanie danych ze sprzedaży zaraportowanych do Krajowej Administracji Skarbowej zobaczysz podsumowaną liczbę transakcji na Allegro i Allegro Lokalnie.
Więcej informacji na temat danych przekazywanych w związku z dyrektywą DAC7 dostępnych jest w artykule.
@FDanuta13 Każda pozycja z zamówienia = 1 transakcja. Rozliczając PIT wyjdzie czy trzeba zapłacić podatek czy też nie, choćby ze względu na kwotę wolną od podatku.
Dzwoniłem na ogólnopolską infolinię urzędu skarbowego i wyraźnie poinformowano mnie, że jeśli przedmiot został kupiony więcej, niż pół roku temu, czyli 183 - 184 dni temu i postanowisz go odsprzedać to nie trzeba odprowadzać żadnego podatku, ani nawet tego zgłaszać.
Jeśli ktoś nie wie to:
W 2025 roku kwota wolna od podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT) w Polsce pozostaje na poziomie 30 000 zł rocznie. Oznacza to, że każda osoba fizyczna, której dochód w skali roku nie przekracza tej wartości, nie zapłaci podatku dochodowego.
Co i kogo to obchodzi, czy jako osoba prywatna odsprzedam swoje stare lub zadbane rzeczy np. po roku od których zapłaciłem podatek przy zakupie?
Równie dobrze przecież, mogę wyrzucić je na śmietnik... jeśli będę miał taki kaprys, przecież zapłaciłem już od nich podatek, kupując w cenie brutto.
-
Sugerujesz, że jeśli przekroczę próg 30 transakcji i Allegro poda moje dane do U.S. to ten automatycznie sprawdzi, czy powinienem zapłacić podatek i ewentualnie czy też naliczy mi ten podatek?
@FDanuta13 Jeśli przekroczysz prób 30 transakcji lub te 2k euro to zostaniesz zraportowana do US, nie ważne co tam sprzedawałaś. Jeśli dla US będzie to interesujące, to wezwie ciebie w celu wyjaśnień sprzedaży. Nie naliczają żadnych podatków automatycznie. Zwolnienie 30 tys. nie zwalnia z wypełnienia PITu, zwolnienie z opodatkowania (i zarazem ujęcia w PIT) to wystąpienie pewnych okoliczności, takich jak przedmiot został kupiony więcej, niż pół roku temu. Oczywiście US też może poprosić o dowód zakupu, że minęło te pół roku (paragon, potwierdzenie przelewu, transakcji z allegro itp). Ale jeśli będziesz sprzedawać używane rzeczy drożej niż je kupiłaś - wtedy PIT i podatek od zysku.
Już sobie przypomniałem ten cały szum z DAC7. To w sumie nic wielkiego, generalnie chodziło o to, tak przynajmniej zapewniali, że wiele osób prywatnych kupowało na Alili po kilkanaście lub nawet więcej sztuk czegoś tam i prowadziło regularną sprzedaż - odsprzedaż, jako osoby prywatne.
Podobno, właśnie o to chodziło... ale, czy kryje się za tym coś więcej? Któż to wie, ja nie mam czasu, aby dociekać...
Celne uwagi zawarłeś we wpisie swoim. Ja - my akurat nie mamy się o co martwić, choć nigdy nie wiadomo, co komu odbije. Wszystko dzieje się na bieżąco... ludzie są różni i różnie się zachowują.
Dla przykładu: ponad dwadzieścia lat temu, pewien chłopak wyremontował mojej sąsiadce łazienkę. Nie był żadnym kafelkarzem ani budowlańcem i nigdzie nie był zatrudniony. Powinien był zarobić na tym około 2 - 3 tys. zł. W końcu się napracował itd. Po dwóch tygodniach remontu, gdy skończył, dostał 600 zł, nie protestował i wszystko niby było ok., ale czy na pewno?
... później przyjechał syn tej sąsiadki - taki w sumie stary dziad i zażądał od niego faktury ?!?!?!
Czujesz ten klimat? Nie siedział za kompem i nie zarabiał na prowizjach, tylko prawdziwie się napracował a sąsiadka skwitowała to następująco: "Dobra, już dobrze. Nie róbmy afery o te parę złotych"...
Na końcu usłyszał, że to całe zło, jest przez takich jak on.
I takie to właśnie są klimaty... 🙂