jestem przedsiębiorcą i skorzystałam z Allegro Protect. AP oddało mi pieniądze za zakup towaru niezgodnego z opisem (niesprawnego). Towar znajduje się u Sprzedającego ponieważ przed przystąpieniem do AP odesłałam towar na reklamację i próbowałam otrzymać zwrot pieniędzy od Sprzedającego. Sprzedający odmówił reklamacji, AP oddało mi pieniądze. Towar nadal znajduje się u Sprzedającego, który twierdzi, że nie mogę go odebrać bo nie należy do mnie tylko do "serwisu" (nie rozumiem za bardzo co Sprzedający ma na myśli pisząc serwis).
DO KOGO należy towar w tej sytuacji?
Nie wiem dlaczego, tak go zaatakowaliście🤔, ja sam nigdy z tego nie korzystałem, ale jestem ciekaw kto tak naprawdę formalnie jest właścicielem, no bo przecież nie było transakcji między Allegro, a kupującym, to była tylko rekompensata, poza tym jest jeszcze druga strona medalu, czasem przedmiot jest u kupującego i Allegro wypłaca kasę i co, wówczas ma odesłać do Allegro, czy do sprzedawcy🤔
Ciekawe, czy dziewczyny mają coś do powiedzenia w temacie?
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Chodzi o to żeby Janusz z Allegro nie miał i towaru i pieniędzy...
Dorobić ? Ja już tyle czasu zmarnowałem na walkę z Januszem, że moje roboczo godziny już dawno przewyższyły wartość tego złomu, który otrzymałem od sprzedawcy.
Na szczęście AP zadziałało idealnie i zrekomensowało mi te straty...
Potwierdziło się to co napisał mi Chat GPT: "Zwrot pieniędzy przez Allegro Protect nie oznacza automatycznego przekazania im prawa własności do towaru."
Ale co to ma dać, ma tego pewnie dużo na stanie...
@RadzikOne jak obciążyli sprzedawcę to należy do sprzedawcy, jak wypłacili Ci w ramach rekompensaty, towar należy do Ciebie, nie zapomnij tylko tego odszkodowania zaksięgować 🙂
@mdrogeria @drekenzes jeśli to wypłata od allegro bez doliczania do salda, nie ma żadnej prawnej podstawy żeby sprzedawca zachował taki towar 😄 Sprzedawca ma zapłatę za towar i jak może dodatkowo posiadać towar ?
@kostas11 Kupujący jako przedsiębiorca próbował wymusić nieprzysługującą mu reklamację, serwis sprzedawcy po wypłacie rekompensaty z AP zatrzymał niesprawny sprzęt jako zaspokojenie roszczenia serwisu - kosztu cyrku z reklamacja, do której kupujący nie miał prawa. Dlatego AP wypłaciło koszt zakupu Kupującemu, a sprzedawca nie został obciążony rekompensatą. Ale serwis wykonał pracę, pewnie zostanie im na części. Równie dobrze mogli by mu zwrócić sprzęt i wystawić fakturę za wykonanie usług.
Dziękuje za konkretną odpowiedź i brak "polskiej zawiści" w odpowiedzi 🙂
@RadzikOne napisał(a):
Dziękuje za konkretną odpowiedź i brak "polskiej zawiści" w odpowiedzi 🙂
No to teraz idź do sądu z tymi poradami ChatGPT i masz sprawę wygraną... (.....). Nie zapomnij się pochwalić wyrokiem sądu... 🙂
Przecież już wszystko się wyjaśniło.
Dostałem złom, odesłałem na reklamację która nie została uznana więc zadziałało AP i oddało mi kasę za to że mam złom. Allegro potwierdziło że reklamowany towar czyli ten złom, nadal jest mój i tyle w temacie.
Jakiego sądu ? 🙂
@RadzikOne Czyli masz już zepsuty towar u siebie? A czemu to sprzedawca odmówił reklamacji, a Allegro przytaknęło mu rację? A skoro odmówił reklamacji i miał w tym rację, to kto zapłacił za wykonanie usługi na serwisie?
Nie podajesz wszystkich informacji, tylko te, które pasują pod twoją tezę. A z tego co widzę, nie znamy całej prawdy o transakcji. Moim zdaniem serwis zatrzymał towar na pokrycie kosztów wykonania nienależnej ci usługi. Nie znając szczegółów, możemy sobie zgadywać.
Co więcej, stwierdzenie "odmówił reklamacji" a "reklamacja nie została uznana" to są dwie i zupełnie różne sprawy. Jeszcze żądania zwrotu pieniędzy przy pierwszej reklamacji, do której nie wiemy czy nawet miałeś prawo, nie znamy też opinii drugiej strony. Nie wiem czego oczekujesz zakładając tu ten wątek. Nie da się pomóc ani wydać opinii przy szczątkowych informacjach i to tego tak nieprecyzyjnych. Chcesz jako przedsiębiorca ten złom, to idź do sądu, proste.
Tak z ciekawości, jak chcesz bez sądu odzyskać towar należący do Ciebie, w przypadku gdy sprzedający nie zechce go odesłać? Pójdziesz bezpośrednio na policję z odpowiedzią Allegro i zażądasz od nich ściągnięcia swojego mienia?
Allegro POK działa, jak wielokrotnie to podnoszą w swoich wypowiedziach na zasadzie "odszkodowania" ew. dobrowolnego"odkupienia długu" aby ukręcić łeb sprawie o kolorowego "kanarka".
sytuacja analogiczna do postępowania firm ubezpieczeniowych.
rozbijesz auto - przykładowo szkoda całkowita
wrak pozostaje twój
ubezpieczenie pokrywa ustalony koszt i wypłaca tobie kasę.
i rób co chcesz - reszta na twoją odpowiedzialność jako przedsiębiorcy, również rozliczenie rekompensaty w kosztach, złomowanie towaru, rozliczenie VAT i podstawy do opodatkowania i ZUS, zasadność wniesienia zgłoszenia reklamacyjnego - czy np. nie wystąpiło bezpodstawne wzbogacenie etc.
od razu ci mówię że będzie problem z rozliczeniem podatku VAT po twojej stronie - bo to tego potrzebujesz papier a sprzedawca tobie go nie wyda z przyczyn oczywistych. Zapewne go zwyzywałeś albo co najmniej nie rozstałeś się z nim w przyjaźni, co więcej on nie ma żadnych podstaw aby tobie wystawić korektę VAT do pieniędzy które najpierw sobie odliczyłeś przy zakupie a teraz otrzymałeś w prezencie od operatora ALLEGRO. (to wina głównie Allegro bo wypłacają na PAŁĘ 100% brutto dla płatników tego podatku czym robią niemały problem kupującemu przedsiębiorcy [wykroczenie skarbowe] bo nie idzie tego normalnie wyksięgować z VATu)
i nie ma tu mowy o jakiś dziecinnych dywagacjach rodem z kreskówek typu: " jak zjeść ciastko i mieć ciastko "