anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dopłaty do podjazdów DPD, to przekracza już pojęcie.

MAMY ROZWIĄZANIE!
mikeza
#21 Demiurg#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 

naliczono mi 48 dopłat za podjazd z jednego tygodnia. Czyli jak rozumiem 48 razy zamawiałem podjazd kuriera w ciągu kilku dni ? Mało tego dopłaty mam liczone do każdej nadanej paczki. Dla przykładu kurier odbiera 10 sztuk dpd pick up, i do każdej z tych paczek ma opłatę za podjazd. sytuacja powtarza się kolejny miesiąc. Składanie reklamacji jest czasochłonne, a z każdym miesiącem liczba dopłat wzrasta. Bo wcześniej miałem ich 15, teraz 48 pomimo tego, że skrupulatnie kontroluję liczbę nadań. Zawsze kurier odbiera więcej paczek, żeby przekroczyć minimalną liczbę dla darmowego odbioru. Jeśli ta sprawa nie zostanie wyjaśniona zamierza ją nagłośnić i zgłosić do odpowiednich organów. Jest to celowe i świadome działania na szkodę sprzedawcy.

Czekam na konkretną reakcję ze strony allegro, a nie ściemnianie i odsyłanie do formularza reklamacyjnego. Kto mi zwróci czas i fatygę za wysyłanie dziesiątek reklamacji ?

esturion_pl
#11 Animator#

@la_nika Z całym szacunkiem, ale Pani odpowiedzi nie są na temat i są generyczne.

Co to znaczy: przyjrzymy się tematowi, złóżcie sobie reklamację. Problem jest systemowy, nie jednostkowy, czyli to WY na Allegro macie to poprawić.

Normalnie osoba będąca twarzą firmy odpowiada, że zgłoszenie dostało numer X i jest wyjaśnianie. Wypowiada się też, że jest to jawny błąd, bo skoro paczek było więcej niż 3 to nie powinno być tej dopłaty.

Zresztą dopłaty DPD to wymysł Allegro, nawet jak zamawiana jest jedna paczka przez Furgonetkę czy inny serwis to tej dopłaty nie ma. Co więcej, te dopłaty nawet potrafią występować jak sami zawieziemy paczkę do DPD (niby koszta systemowe, jakie, prywatnego auta sprzedawcy i jego paliwa i czasu?).

Do tego małym sprzedawcom teraz daliście więcej kurierów to idealnie możecie sobie pobierać po te 4,99zł od wielu kont na waszego źle wyliczonego Smarta. Wcześniej kurierzy byli porozdzielani i tak się nie dało.

Czy tak drogi portal nie może być chociaż przejrzysty i poprawnie zarządzany?

oznacz moderatorów
nikl
#14 Krzewiciel#

Jako Allegro macie możliwość wprowadzenie dojazdów tylko na zlecenie. Bo teraz DPD jest jak gość na skrzyżowaniu myjący szyby. Ty mu pokazujesz że nie chcesz, a on i tak spryska, pomaże i żąda kasy. Albo nawet nie pomaże i też żąda kasy. A tak system byłby prosty: zlecam podjazd - płacę, nie zlecam nie płacę. Koniec kropka.

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@mikeza Czy Ty masz umowę z DPD, kto wystawia faktury za usługi których nie było ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

@kostas11 te opłaty mam naliczone przez allegro i mam je na fakturze z allegro. Ze strony DPD nie mam żadnych dopłat. U mnie wygląda to tak, że cały maj mam doliczaną opłatę za podjazd do każdej nadanej paczki. Bez względu, czy nadam ich jednego dnia 4, czy 10. Kurier podjeżdża raz, a dopłaty do podjazdu są liczone do każdej nadanej paczki, to trochę tak jakbym zlecał odbiór do każdej przesyłki osobno i kurier osobno 10 razy podjeżdżał do mnie po każdą paczkę. to się dzieje od maja, wcześniej nigdy nie było takiej sytuacji pomimo, że cały czas nadaję podobną liczbę przesyłek. 

#8 Zapaleniec#

[edytowano]

oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

@kostas11 jest jeszcze jedna ciekawostka w tych dopłatach. Dotyczą one tylko paczek DPD pickup. Dla przykładu 28.05 kurier zabrał ode mnie 11 przesyłek DPD, 6 normalnych allegro dpd na adres oraz 5 dpd pickup. Dopłaty za podjazd są tylko do pickup, czyli policzono 5 razy podjazd 28.05. Tak samo jest w inne dni, podjazdy są doliczane tylko do paczek pickup. Ciekawe, czy ktoś jest w stanie logicznie wytłumaczyć ten fakt ?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

#21 Demiurg#

@mikeza to było z mojej strony stwierdzenie 😄 nie masz obowiązku zgłaszać reklamacji do DPD, żadnego tracenia czasu itp. 

Złóż reklamację i prośbę o korektę Allegro bo na dziś podlega to pod wyłudzenie za nie wykonaną usługę podlega to pod :

art. 270a k.k. poświadczenie nieprawdy 😞

art. 286 k.k. wyłudzenie bo nic innego 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów
boasia2
#7 Wielbiciel#

w markecie jak ktoś przez pomyłkę nabije bułeczkę za tanią o 20groszy to jedzie policja na sygnale... korpotechy w białych regulaminowych rękawiczkach robią nas na grube tysiące i kartonowy UOKiK się boi zareagować, bo przecież to tylko pomyłka... może czas bardziej nagłaśniać te przekręty!

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#14 Krzewiciel#

@boasia2 do UWAGI czy tam gdzie telewizja lepiej się tym zajmie i będą mieli temat dla siebie 😜

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#14 Krzewiciel#

@kostas11 Tak szczerze mówiąc reklamowałem te podjazdy na allegro i zamykali sprawy "BO DPD ODRZUCA REKLAMACJE" z powodu wyczerpania tematu... xD

oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#9 Pomysłodawca#

Dlaczego Allegro pobiera opłaty 4,99zł za kurier DPD - opłaty dodatkowe. "dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek" dla przesyłek które mają status: "NIE ZAMÓWIONO PODJAZDU" ?

1. DataTyp operacjiObciążeniaSzczegóły operacji
    16.01.2025 15:17DPD - Kurier opłaty  dodatkowe-4,99Numer nadania: 1005805201091U, Nazwa usługi dodatkowej: Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek), Kod: DPD_N1_PODJAZD, Identyfikator zamówienia: 86153301-aa95-11ef-8783-11af626b8cd1, Identyfikator kupującego: 46337772, Przewoźnik: DPD
    09.01.2025 14:23DPD - Kurier opłaty  dodatkowe-4,99Numer nadania: 1006393417075U, Nazwa usługi dodatkowej: Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek), Kod: DPD_N1_PODJAZD, Identyfikator zamówienia: 0b2aef40-afd6-11ef-8af0-87e420ac04d4, Identyfikator kupującego: 118481277, Przewoźnik: DPD
    16.05.2025 00:23DPD - Kurier opłaty  dodatkowe-4,99Numer nadania: 1015320459727U, Nazwa usługi dodatkowej: Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek), Kod: DPD_N1_PODJAZD, Identyfikator zamówienia: 244b02c0-1927-11f0-9243-3b5db68c6d3e, Identyfikator kupującego: 45197002, Przewoźnik: DPD
    16.05.2025 00:21DPD - Kurier opłaty  dodatkowe-4,99Numer nadania: 1015133903493U, Nazwa usługi dodatkowej: Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek), Kod: DPD_N1_PODJAZD, Identyfikator zamówienia: 139e04d1-16da-11f0-939b-eb9af3da3c0a, Identyfikator kupującego: 111973924, Przewoźnik: DPD
    09.04.2025 00:20DPD - Kurier opłaty  dodatkowe-4,99Numer nadania: 1012410672203U, Nazwa usługi dodatkowej: Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek), Kod: DPD_N1_PODJAZD, Identyfikator zamówienia: dab0ea60-f8f8-11ef-90c5-0b41e547a020, Identyfikator kupującego: 11126593, Przewoźnik: DPD
oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@HMS_Computers_II już konsultuję kwestię naliczeń z DPD. Dodałam także Twój przypadek, dam znać, gdy tylko otrzymam odpowiedź. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#9 Pomysłodawca#

@la_nika OK, czekam na wiadomość.

Tylko jak napisali inni: te opłaty mamy naliczone przez allegro i to allegro nam je na fakturze policzy i wyekgzekwuje. Więc na na jakiej podstawie mogę to reklamować w DPD jak wobec nich nie MAMY ŻADNYCH ROSZCZEŃ FINANSOWYCH?

oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#9 Pomysłodawca#

cd..

dlaczego Allego, WBREW temu co dowodzi system allgero pokazujący stan: "Nie zamówiono podjazdu", jednak i tak nalicza te opłaty? Dlaczego Allegro wierzy DPD a nie własnemu systemowi?

oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#9 Pomysłodawca#

cd..

przecież DPD przy podawaniu wam za jakie przesyłki ma być naliczona opłata za podjazd musi podać numer zlecenia podjazdu! Do wymienionych przesyłek NIE MÓGŁ PODAĆ numerów zleceń podjazdu = bo do nich nie był zamawiany podjazd!

oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

@HMS_Computers_II bo te dopłaty to czysta fikcja, ja mam np. 10 paczek nadanych 1 dnia i do każdej doliczoną dopłatę, czyli wychodzi, że kurier był zamówiony przeze mnie 10 razy i 10 razy do mniej podjeżdzał za każdym razem po 1 paczkę ?? przecież to się kupy nie trzyma od samego początku i jest fizycznie i logicznie niemożliwe do zrealizowania przez kuriera. Te dopłaty pojawiły się tak mniej więcej  w pierwszej dekadzie maja. Wcześniej przez 2-3 lata nic i nagle dopłata do każdej paczki pickup, ale allegro uważa, że jest wszystko ok, bo tak im przekazało DPD 😂😂

#9 Pomysłodawca#

Podpisuje się pod problemem. 130 dopłat za podjazd przy DPD pickup przez niecałe 30 dni...

oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

@FSMED czyli jest to poważniejszy problem systemowy. U mnie te naliczenia są z automatu. Przy nadawaniu DPD allegro nie ma podjazdów, przy DPD pickup każda paczka ma doliczony podjazd, bez względu na liczbę wysłanych przesyłek. Na tą chwile wyrzuciłem z cennika DPD pickup, bo nie mam zamiaru non stop składać reklamacji. Dzisiaj straciłem na tym ponad godzinę. Problem jest znany co najmniej od 2 tygodni, ale allegro nic z tym nie robi. 

#15 Entuzjasta#

@mikeza  https://uke.gov.pl/kontakt/

Numer z Rejestru Operatorów Pocztowych

B-00694

Firma przedsiębiorcy lub nazwa innego podmiotu uprawnionego do prowadzenia działalności gospodarczej

ALLEGRO Sp. z o.o.

oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#9 Pomysłodawca#

Do naprawy przez Allegro problemu również  wyrzuciłem z cennika DPD pickup.

oznacz moderatorów