anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dopłaty do podjazdów DPD, to przekracza już pojęcie.

MAMY ROZWIĄZANIE!
mikeza
#21 Demiurg#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 

naliczono mi 48 dopłat za podjazd z jednego tygodnia. Czyli jak rozumiem 48 razy zamawiałem podjazd kuriera w ciągu kilku dni ? Mało tego dopłaty mam liczone do każdej nadanej paczki. Dla przykładu kurier odbiera 10 sztuk dpd pick up, i do każdej z tych paczek ma opłatę za podjazd. sytuacja powtarza się kolejny miesiąc. Składanie reklamacji jest czasochłonne, a z każdym miesiącem liczba dopłat wzrasta. Bo wcześniej miałem ich 15, teraz 48 pomimo tego, że skrupulatnie kontroluję liczbę nadań. Zawsze kurier odbiera więcej paczek, żeby przekroczyć minimalną liczbę dla darmowego odbioru. Jeśli ta sprawa nie zostanie wyjaśniona zamierza ją nagłośnić i zgłosić do odpowiednich organów. Jest to celowe i świadome działania na szkodę sprzedawcy.

Czekam na konkretną reakcję ze strony allegro, a nie ściemnianie i odsyłanie do formularza reklamacyjnego. Kto mi zwróci czas i fatygę za wysyłanie dziesiątek reklamacji ?

stylistka
#8 Zapaleniec#

@la_nika 

Niestety nie wyszukuje mi paczek w wyszukiwarce nawet kiedy wyczyściliśmy wszystkie filtry

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@stylistka w takim razie poproszę Cię o podanie numerów przesyłek, do których zostały Twoim zdaniem niesłusznie naliczone opłaty dodatkowe (chodzi o naliczenia z kwietnia, nie te, za które otrzymasz automatyczne korekty) w zgłoszeniu wysłanym za pomocą formularza. Zaznacz proszę w zgłoszeniu, że nie możesz zgłosić reklamacji z poziomu zakładki Zamówione przesyłki. Doradca będzie mógł skontaktować się w tej sprawie z przewoźnikiem.
Dodatkowo, czy te przesyłki (np. 0049747059564W) nadawałaś przez Wysyłam z Allegro? Jeśli tak, czy możesz przesłać zrzut ekranu z zakładki Zamówione przesyłki, na którym widoczne będzie, że nie znajduje przesyłki nr 0049747059564W?

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
stylistka
#8 Zapaleniec#

@la_nika 

Tak jak pisaliśmy, DPD i InPost nadajemy na zewnętrznych stronach przewoźników robiąc import danych z allegro.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@stylistka ok, dziękuję za odpowiedź. Skonsultuję to i dam znać, gdy otrzymam odpowiedź. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
pkgroup
#9 Pomysłodawca#

u mnie też są niesłusznie naliczone. Mam 5 opłat, a tylko jeden podjazd był zamówionyd99874a9-d313-400a-a138-6427109cada3.png

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@pkgroup te opłaty zostały naliczone dla zamówień z maja. Także tutaj będzie automatyczna korekta, zgodnie z informacją, jaką podawaliśmy wcześniej.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@stylistka przepraszam, że długo czekałaś na odpowiedź!
W przypadku niektórych metod dostawy InPost Paczkomaty, Allegro DPD Kurier oraz metod Poczty Polskiej rozliczanych w ramach Allegro Standard (tutaj więcej informacji na ten temat) pozwalamy na nadania poza Wysyłam z Allegro. 
Użycie zamaskowanego e-maila powoduje podmianę płatnika, czyli gdy nadajesz przesyłki na własnej umowie, w narzędziu przewoźnika, podając zamaskowany e-mail, w systemie przewoźnik odpytuje Allegro, czy to nasza przesyłka,  jeśli mamy podany zamaskowany e-mail z Allegro, oznacza to, że przesyłka jest nadana z Allegro, więc podmieniany jest płatnik. W efekcie nie powinnaś otrzymać naliczeń od przewoźnika na własnej umowie, a rozliczyć się za przesyłki jedynie z nami. 
Więc w pierwszej kolejności należy zweryfikować, czy opłaty za przesyłki naliczone u nas zostały też naliczone na Twojej umowie z przewoźnikiem i jeśli tak się stało, lub jeśli naliczenia są Twoim zdaniem niesłuszne, należy zgłosić reklamację według standardowych procedur dla przesyłek brokerskich, czyli w zależności od narzędzia, z którego korzystałaś podczas nadawania przesyłek. 
Nawet jeśli na Twojej fakturze z przewoźnikiem nie ma tych naliczeń (są jedynie naliczone u nas) to informacje o tych opłatach otrzymujemy od przewoźnika, więc to z nim należy wyjaśnić dane naliczenia. 
Doradca Allegro może skontaktować się w tej sprawie z przewoźnikiem, w takiej sytuacji konieczne jest przesłanie zgłoszenia przez formularz wraz ze szczegółowymi informacjami na temat nadanych przesyłek (numer przesyłki, data naliczenia, czego dotyczyło naliczenie).

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
stylistka
#8 Zapaleniec#

@la_nika Przeanalizowałam dodatkowe opłaty kurierskie od operatora DPD w czerwcu i doszło kolejne naliczenie za podjazd w dniu 19 cze 2025 o godzinie 09:00 -4.99 zł za zamówienie z 29 maja 2025 godzina 13:40 mimo że podjazdy DPD nigdy nie były zamawiane co można łatwo zweryfikować na allegro w zakładce moje przesyłki. Stąd moje pytanie na jakiej podstawie Allegro/DPD nalicza dodatkowe opłaty mimo że nigdzie nie ma nawet śladu zamawiania podjazdu co według mnie powinno być weryfikowane przez Allegro w pierwszej kolejności przed naliczeniem opłat kupującym i czy istnieje możliwość uzyskania gdzie i kiedy ewentualnie zlecenie odbioru zostało przez nas zamówione. Dodatkowo z tego co się orientuje nie ma możliwości wezwania kuriera do paczki DPD Allegro poza waszym portalem/bez ingerencji w wasz system zamawiania podjazdów.

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@stylistka allegro nalicza opłatę za podjazd tylko wyłącznie na podstawie statusu paczki Przesyłka odebrana przez Kuriera

oznacz moderatorów
stylistka
#8 Zapaleniec#

Więc warto dodać weryfikację czy był zamawiany podjazd

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@stylistka nawet jak nie zamówisz podjazdu a kurier podjedzie i zeskanuje paczkę  i status w śledzeniu będzie  Przesyłka odebrana przez Kuriera to allegro policzy podjazd. Pracuje w firmie z trzema kontami allegro. Dla każdej paczki z tych kont allegro liczy podjazd czyli w sumie 15 zł. A pomyśl co się dzieje przy wysyłkach w hurtowniach. Załóżmy, że 100 sprzedawców każdy w jednym dniu wyśle 1 paczkę to allegro w sumie doliczy 499 zł za podjazd 🤑

Więc nawet złożenie reklamacji zostanie odrzucone. W DPD jest status Przesyłka odebrana przez Kuriera

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz#

@Client:44052296 Nie masz racji. Nie każdy ma dopłaty do zleceń odbioru. Prawdopodobnie sposób rozliczania odbiorów różni się w zależności od oddziału DPD. 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@stylistka widzę, że złożyłaś reklamację na opłaty dodatkowe przez formularz, więc muszę poprosić Cię o cierpliwość, odpowiedź otrzymasz w korespondencji e-mail. 
Sprawdziłam, że przesyłki (0050700804547W), o której teraz napisałaś, nie ma uwzględnionej w tej reklamacji, nie mam możliwości sprawdzenia, w jaki sposób został zamówiony podjazdu, tutaj również konieczne będzie skonsultowanie tego z przewoźnikiem (czyli z Twojej strony musimy otrzymać reklamację, jak w przypadku pozostałych przesyłek). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
stylistka
#8 Zapaleniec#

la_nika były informację, że majowe i czerwcowe błędne podjazdy będą już automatycznie rozliczane. Jeśli ja mam w każdym miesiącu składać reklamację na DPD z każdego konta to już łatwiej będzie wyłączyć wysyłkę DPD.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@stylistka tak były takie informacje, właśnie tych korekt dotyczy ten watek, jednak te dopłaty były za przesyłki nadane metodą Allegro DPD Pickup, a w przypadku Twojej przesyłki to Allegro Kurier DPD, więc obawiam się, że nie otrzymasz automatycznej korekty za tę przesyłkę.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
stylistka
#8 Zapaleniec#

@la_nikaDzisiaj otrzymałam odpowiedź od DPD poprzez allegro

Opłata za zlecenie odbioru została naliczona poprawnie, to jest opłata za odbiór 3 lub mniej paczek z jednego miejsca. W tej sytuacji nie ma znaczenia czy zlecenie jest jednorazowe czy stałe, znaczenie ma liczba paczek, które odbiera kurier z jednego miejsca nadanych na tym samym numkacie. Aby opłata nie była naliczana z jednego miejsca, na tym samym numkacie kurier powinien odebrać minimum 4 paczki.

Jednocześnie informujemy, iż opłata za „Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek)” została naliczona na zasadach zdefiniowanych w warunkach współpracy Państwa z Allegro.pl Sp z o.o. (a nie pomiędzy Państwem a DPD Polska). Dla naliczenia opłaty kluczowe znaczenie ma ilość nadanych paczek w danym dniu, nie zaś forma odbioru (stałe zlecenie czy jednorazowy podjazd kuriera).

W związku z powyższym nie możemy uznać Państwa roszczeń. Cena pozostaje bez zmian."

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@stylistka przykro mi, że taka jest decyzja w sprawie Twojej reklamacji. 
Jeśli nie zgadzasz się z nią, złóż proszę odwołanie w prowadzonej korespondencji e-mailowej.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
stylistka
#8 Zapaleniec#

@la_nika 

nie wyszukuje mi żadnych paczek DPD ani InPost być może dlatego, że te paczki nadajemy na zewnętrznych stronach przewoźników robiąc import danych z allegro. Czy to coś zmienia i czy to może być też powodem błędnego naliczania za podjazd?

oznacz moderatorów
Client:61027694
#8 Zapaleniec#

Od stycznia 2025 ten syf jest z opłatami.

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#15 Entuzjasta#

@la_nika mamy sami weryfikować kiedy coś było w maju kiedy w czerwcu ? ile razy tak było, że mieliście bajzel i tak czy siak musieliśmy sami pisać bo te wasze automaty to są... 😉 

oznacz moderatorów