Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
21 sierpnia pojawiła mi się kilkanaście opłat dodatkowych z kuriera dpd, sam pakuję paczki więc wiem ile ważą i nagle 2 proszki po 10 kg plus karton może 1 kg czyli 21 kg a tu według dpd dopłata do przesyłki powyżej 25 kg i jest kilkanaście takich dopłat rekord to 2 opakowania na hamburgery które ważą 5 kg z opakowaniem a według dpd ważą ponad 15 kg. Waga gabarytowa odpada jako wskazanie bo wpisuję nawet większe wymiary, wygląda mi to na wyłudzenie z strony dpd , kolega który też sprzedaje na allegro ma to samo tylko już duzo więcej takich dopłat . Sprawdzaliscie czy na waszym koncie 21 sierpnia pojawiły się takie opłaty dodatkowe?
NAZWA USŁUGI DODATKOWEJ:
Przesyłka niestandardowa
KOD:
PP_N4_PRZES_NSTAND
W tym wszystkim najlepsze jest to, że doliczają tylko do przesyłek Smartowych. Przecież zdarzają się zamówienia bez smarta, gdzie klient płaci za wysyłkę. Jest ich mało, ale są. Podobnie jak w DPD opłaty dodatkowe są doliczane do paczek smartowych.
i to jest właśnie najciekawsze, bo te opłaty masz naliczone przez allegro. Oczywiście allegro powie, że naliczyli na podstawie rozliczeń z PP i odeślą do nich, a poczta najprawdopodobniej stwierdzi, że nic takiego nie naliczała
Wysyłasz faktycznie coś dużego ? czy może jakieś nietypowe opakowania ?
Może nie jestem zorientowany ale Allegro nie ma opcji do złożenia reklamacji odnośnie naliczonych kosztów - przydała by się przy naliczonych opłatach zakładka - złóż reklamację. Moim zdaniem te dodatkowe opłaty wynikają z naliczeń DPD . Na ogólnie dostępnych forach temat naliczania dodatkowych kosztów przez DPD jest znany nie od dziś i chyba traktują to jako element do poprawienia rentowności firmy, tylko smutne jest to że Allegro jako główny kontrahent DPD nie reaguje i tylko przerzuca te opłaty na sprzedających towary na Allegro i nie można tego zgłoście w łatwy sposób.
Po co Allegro ma reagować jak na tym zarabia !!!!! stawka za dopłaty to stawka jaką nalicza Ci Allegro na podstawie zgłoszeń przewoźnika ale on robi to nagminnie bo szukają kasy , Allegro kasuje nas a DPD później allegro ale już na innych stawkach i tak zarabiają dwie strony więc Allegro to bardzo pasuje , kasa za darmo , trzeba jakoś tego smarta odrabiać nic nie ma za darmo.
Witam,
a dlaczego DPD w trakcie rozpatrywania rekalamcji dotyczacej opłaty za paczkę niestandardową, nie przedstawia, nie chce ? udostepnić dowodów ( zdjecia z monitoringu), tylko informuje że paczka była niestandardowa ? Tak mozna każdą przesyłkę "załatwić".
Pozdrawiam
Dokładnie - ten sam argument przedstawiamy przy reklamacjach. Ciężar dowodowy jest po stronie oskarżającej a nie oskarżonej.
Zapoznaj się dokładnie z ich regulaminem w usłudze smart nawet foli pak nie może być zgięty na pół , koperta tekturowa również , żadnych taś odstających, za dużo na jednym obwodzie paczki o pół centymetra i już nie standard, coś po rolkach na sortowni nie pójdzie np. przez taśmę klejącą i już niestandardowa i tu nie chodzi że pakujemy coś tragicznie bo poza usługą smart wszystkie te typy pakowania przechodzą bez problemu ale w usłudze smart trzeba odrobić pieniądze i to jest ich furtka której nie odpuszczą ani Allegro ani DPD ani UPS bo te firmy robią to notorycznie ja zrezygnowałem z tych firm , Inpost jest "normalny" DHL i Poczta Polska również przynajmniej u mnie. Nie wysyłajcie tymi firmami i tyle.
DHL pewnie to lepsze rozwiązanie niż DPD , ja osobiście korzystam z oferty DHL palety i muszę przyznać iż nie jest słodko ale o 100% a raczej 1000% raz lepiej niż w DPD. Osobiście na google opinie napisałem swoje wrażenia na temat firmy DPD może jak tych opinii będzie więcej to może ktoś z zarządu DPD przyjrzy się temu.
DHL już w smarcie daje lepsze wymiary dla paczek , ja jestem po rozmowach z nimi , startują w smarta więc chcą nałapać klientów , oby nie poszli w stronę DPD
ale_super_rabaty czy może otrzymałeś odpowiedz na swój post odnośnie oficjalnej informacji w sprawie dopłat DPD od Allegro lub Moderatowów ???
Serwis nic z tym nie zrobił w roku 2023 praktycznie przez cały czas do dzisiaj naliczane są dopłaty. To jest skandal. Tyle osób to zgłaszało a oni to mają w głębokim poważaniu bo ich kasa się zgadza.
Czy ktoś pomoże mi zrozumieć jak to teraz jest z tymi dopłatami na DPD? Teraz trzeba wszystko samemu ręcznie obliczać ile wyniesie dopłata? Jak wpisuję wagę np. 9 kg to ponoć i tak mogę dopłacić ze względu na rozmiar. Jak obliczyć jaki jest ten rozmiar graniczny do którego przypisane będą dane opłaty? Jeśli mam paczki do 10 , drugą do 15, trzecią do 20kg to wiadomo ile trzeba dopłacić ze względu na wagę, czyli za 1 nic nie płacę, za drugą 1,49zł a za 3 płacę 1,99 zł. Ale tu jeszcze dochodzą wymiary, jaki największy wymiar musi mieć paczka, żeby nie przekroczyć tych dopłat? Np czy wymiary 50x50x20, w przypadku 9 kg wagi to już będzie dopłata ? Jesli tak to ile? A jeśli są wymiary 10x20x30 i waga też 9 kg, to jak to wszystko liczyć? Każdą paczkę oddzielnie trzeba liczyć, żeby wiedzieć ile się zapłaci? Ratunku pomocy bo nic nie rozumiem
@tagoga17 wymiar gabarytowy obliczasz ze wzoru (u większości przewoźników)
(długość x szerokość x wysokość) \ 6000 = waga gabarytowa
np
(50 x 50 x 20) / 6000 = 8,33 kg wagi gabarytowej
(10 x 20 x 30) / 6000 = 1kg wagi gabarytowej
Przewoźnik pod uwagę bierze wagę tą, która jest większa w danym momencie rzeczywista/gabarytowa
Moim zdaniem te dodatkowe opłaty wynikają z naliczeń DPD . Na ogólnie dostępnych forach temat naliczania dodatkowych kosztów przez DPD jest znany nie od dziś i chyba traktują to jako element do poprawienia rentowności firmy, tylko smutne jest to że Allegro jako główny kontrahent DPD nie reaguje i tylko przerzuca te opłaty na sprzedających towary na Allegro i nie można tego zgłoście w łatwy sposób.
witam przez przypadek zauwazylem ze mam dodatkowe oplaty za paczke niestandardowa. wszystkie paczki mam jednakowe do 2 kg w kartonie. wymiar zgodny. jak z tym walczyc. tylko w pazdzierniku po sprawdzeniu na 3 loginach dopisali 280 zl. paczki mam wszystkie takie same i tylko DPD robi doplaty i nie maja nic zeby to udowodnic. czy ma ktos takie doswiadczenia ?
@akwa-led Poszukaj na forum, to niestety ich ciagła praktyka. odwołuj się, fotografuj paczki ( najlepiej z miarką w tle)
Moim zdaniem te dodatkowe opłaty wynikają z naliczeń DPD . Na ogólnie dostępnych forach temat naliczania dodatkowych kosztów przez DPD jest znany nie od dziś i chyba traktują to jako element do poprawienia rentowności firmy, tylko smutne jest to że Allegro jako główny kontrahent DPD nie reaguje i tylko przerzuca te opłaty na sprzedających towary na Allegro i nie można tego zgłoście w łatwy sposób.
Tak a propos zdjęć, nie wiem jakie paczki wysyłasz, ale jeżeli masz małe gabaryty i wolny kąt w pomieszczeniu, to możesz zrobić taki bajer, na który ktoś jakiś czas temu na forum podrzucił: przyklej od rogu trzy centymetry krawieckie na każdą ścianę i potem do rogu przykładaj paczki, wtedy łatwiej na zdjęciach możesz ująć wszystkie wymiary paczki, żeby DPD nie mógł sobie bezpodstawnie niestandardu doliczać. Przykładasz paczkę, cykasz zdjęcie i z głowy. No chyba, że masz skąd do tego załatwić urządzenie.
To było coś w tym stylu jak poniżej. Każdy przyłożony róg paczki wtedy pokaże wymiar. DPD się teraz cwane zrobiło, bo większość tego nie zauważy, albo machnie ręką.
Ja mam wielkie doświadczenie czyli ogromne straty finansowe, walka jest bez sensu i czasochłonna , recepta jedna czym prędzej spieprzać z DPD to złodzieje którzy żerują na dopłatach bo teraz na smarcie to tylko z tego żyją widać że stawki za przesyłki mają żebracze i szukają kasy , jednak kij ma dwa końce i zarabiają na tym dwie strony DPD oraz Allegro bo to Allegro kasuje cię za dopłaty a do DPD płacą mniejsze kwoty za te niestatndardy więc różnica jest dla nich , można !!!!!