anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

dopłaty dpd i odpowiedź allegro

Babyworld_Polska
#11 Animator

Witam

Czy oszustwa allegro i dpd kiedyś się skończą w kwestiach dopłat dpd ???

Dostałem dzisiaj odpowiedź w sprawie kilku paczek. 

'''''Dzień dobry,

wracam do Pana z decyzją reklamacyjną dotyczącą przesyłek:
1039440609096U
1039139590415U
1039139590522U
0053441534634W.

Otrzymałam od przewoźnika informację, że reklamacja nie została uznana. Poniżej podsyłam informacje i uzasadnienie, które otrzymałam od przewoźnika DPD:

"Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na Państwa zgłoszenie,  poniżej przesyłamy decyzję do zgłoszonych przesyłek.

Babyworld_Polska_0-1776275770034.png

7.1.1 W odniesieniu do Serwisu krajowego DPD CLASSIC:

(iii) rozróżnia się Paczki niestandardowe, tj. Paczki spełniające

chociażby jeden z poniższych parametrów:

- paczki niesortowalne, które ze względu na swój kształt uniemożliwiają automatyczne sortowanie na sorterze lub które stwarzają ryzyko uszkodzenia innych przesyłek w procesie sortowania; lub
- o kształcie cylindrycznym, okrągłym, owalnym (np. tuba, wałek z tkaniną); lub
- o nieregularnych kształtach, w tym Paczki, które nie są zapakowane w karton/opakowanie o regularnych kształtach; lub
- zawierające wystające poza jej regularny obrys elementy lub zapakowana w materiał, uniemożliwiający swobodne przesuwanie się po sorterze (np. gumę); lub
- koperty foliowe (tzw. foliopaki) o masie przekraczającej 5,00 kg; lub
- zawierające opony zapakowanie niezgodnie z wytycznymi DPD, o których mowa w art. 10 ust. 10.3 pkt (i) niniejszych Warunków;

lub paczka:

- o długości powyżej 150 do 300 cm; z zastrzeżeniem, że suma pozostałych boków nie przekroczy 60 cm, lub paczka o wadze rzeczywistej 31,5-50 kg; doręczenie takich paczek możliwe jest jedynie w systemie rampa-rampa; lub
- składające się z dwóch lub więcej odrębnych części połączonych w jedną nieregularną całość;
z zastrzeżeniem, iż Paczka niestandardowa nie przekracza maksymalnych parametrów Paczki określonych w art. 6 ust. 6.1.1 pkt (i), pkt (iii) niniejszych Warunków;

W związku z powyższym postanowiono jak na wstępie.
"

Liczę, że powyższe wyjaśnienia zostaną uznane za wystarczające, a dalsza współpraca będzie przebiegała pomyślnie.
---

Możliwe, że w osobnej wiadomości e-mail wyślemy krótką ankietę dotyczącą procesowania reklamacji. Zachęcam do jej wypełnienia.

Pozdrawiam
// Karolina Bochenek
Ekspert ds. reklamacji
Zespół Allegro
'''''

Poniżej moja odpowiedź mailowa na decyzję reklamacyjną :

Witam

Proszę o konkretną informację który z poniższych powodów spowodował uznanie moich paczek jako niestandardowe ???? 

Podaliście szereg powodów ale który jest tym który spowodował naliczenie dodatkowej dopłaty. Zleciłem prawnikowi złożenie pozwu przeciwko allegro na tą odpowiedź w spawie mojej reklamacji. Ponadto zgłaszam sprawę do uokik. Nie może być że odpowiedzią na reklamację jest zbiór powodów. A to dlaczego że nie jestem w stanie wnieść odwołania ponieważ nie wiem co było powodem uznania moich paczek jako niestandardowe. 

Czy to były paczki niesortowalne ???
Czy to były paczki o kształcie cylindrycznym ???
Czy to były paczki nie zapakowane  w karton lub o nieregularnych kształtach ???
Czy to były paczki zawierające wystające poza ich obrys elementy ??
Czy to były paczki uniemożliwiające przesuwanie się po sorterze ??
Czy to były paczki o długości powyżej 150cm ??
Czy to były paczki składające się z dwóch odrębnych części ??
Czy to były paczki o wadze rzeczywistej powyżej 31,5 kg ??

Nie ma konkretnego wyszczególnienia która z moich paczek ma konkretny powód ??? Czy wszystkie moje paczki mają wszystkie powyższe powody ??? Raczej to nie jest możliwe. Tym bardziej iż wysyłam allegro te same paczki w ilości grubo ponad 100 miesięcznie a tylko niektóre z nich są kwalifikowane jako niestandardowe. 

Dodatkowa zawiłość z niestandardami tutaj jest takie że paczka numer 0053441534634W to zwrot do paczki 1039139590522U. Numer paczki 1039139590522U i 0053441534634W to ta sama paczka. Paczka wyjechała do kupującego pod numerem 1039139590522U. W drodze do kupującego została zalana olejem silnikowym. Zareklamowałem szkodę i dostałem odszkodowanie. Ale nie zostały anulowane opłaty za usługę. Paczka finalnie nie dotarła do kupującego przez zalanie olejem tylko wróciła do mnie na numerze 0053441534634W. W drodze powrotnej paczka została zakwalifikowana jako niestandardowa i naliczono mi dopłatę. 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Babyworld_Polska
#11 Animator
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Babyworld_Polska jako moderatorka forum nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytania, które zadane są w treści Twojego posta. Dlatego też zachęcam Cię do kontynuowania korespondencji mailowej w sprawie 60483394. Widzę, że niedawno przesłałeś nam swoją odpowiedź, niedługo konsultant, który opiekuje się Twoją sprawą powinien się do niej odnieść. 
Ze swojej strony dodam, że opłaty są naliczane przez przewoźnika, reklamacja jest składana przez nas, w Twoim imieniu i także rozpatrywana przez przewoźnika. Nie posiadamy informacji z jakiego dokładnie powodu (z możliwych wymienionych) przesyłka została określona jako "niestandardowa", w korespondencji przekazaliśmy decyzję przewoźnika i argumentację, którą przedstawił. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Babyworld_Polska
#11 Animator

No tak to przewoźnik wydał taką decyzję ale do sądu pozew i wniosek do uokik musze złożyć na was a nie na przewoźnika. Czyż nie ?? Dopłaty wyssane z palca bez podania konkretnego powodu to norma. Miesięcznie pewnie jest takich dziesiątki tysięcy ale i więcej. Jakby allegro zależało na swoich klientach to by coś w końcu zrobiło z tym i wynegocjowało uczciwe warunki dopłat. A nie przypadki że pracownik magazynu DPD zaznacza w skanerze paczka niestandardowa ot tak na przykład przez pomyłkę lub bo ktoś mu tak kazał a on nie wie bo nowy albo nie rozumie polskiego bo jest z Kolumbii. A potem my sprzedawcy musimy spędzać godziny nad reklamacjami. Przewoźnik sprawdza daną reklamację dopiero przy odwołaniu. A pierwsza odpowiedź jest zawsze odmowna i zawsze wklejany jest ten sam szablon z wieloma możliwymi powodami zakwalifikowania paczki jako niestandardowa. Potem trzeba robić odwołanie. Tylko jak zrobić odwołanie i co w tym odwołaniu napisać ?? Przecież sprzedawcy nie mają pojęcia co jest powodem zaznaczenia ich paczki jako niestandardowa. To co mają napisać w odwołaniu ??? 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Babyworld_Polska prawo pocztowe czy transportowe wyraźnie mówi co musi zawierać odpowiedź na reklamację

taka odpowiedź allegro to chamskie złamanie prawa

było to już dokładnie opisywane na tym forum - poszukaj, znajdziesz

oznacz moderatorów

Babyworld_Polska
#11 Animator

Zgłaszam sprawę do uokik. Po pierwsze nie może być tak że sprzedając identyczny towar od wielu lat na wyrywkowe paczki dokładaną mam dopłatę. Po drugie każda odpowiedź allegro na reklamację w sprawie dopłat wygląda identycznie czyli wklejony szablon z wieloma potencjalnymi powodami zakwalifikowania paczki jako niestandardowa zamiast podać konkretny powód dopłaty. Po trzecie blokada pieniędzy w kwotach dopłat mimo braku zakończenia procesu reklamacyjnego. Tą są potencjalne dopłaty a nie 100% dopłaty. Nie powinny być te kwoty zabierane przez allegro do czasu zakończenia procesu reklamacyjnego.  100% reklamacji w sprawie dopłat po odwołaniu zostaje finalnie uznane. Jednak ten proces trwa około 2-3 miesiące. Uważam iż jest to celowe działania ze  strony allegro i dlatego powinien się temu przyjrzeć Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Allegro wykorzystuje pozycję monopolisty aby działać na szkodę swoich klientów.  @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów