Czy jako sprzedawca w dropshippingu muszę podawać BDO w Allegro? Nie jestem producentem i nie wysyłam samodzielnie paczek. Zaznaczyłem w Danych Konta, że nie jestem producentem. Czy allegro może zweryfikować mój status, zgodne z rozporządzeniem podmiot odpowiedzialny za wprowadzenie opakowania pierwszy raz do obiegu jest producentem i jest odpowiedzialny za numer BDO i EPR. Ja jeśli sprzedaję od kilku hurtowni w dropshippingu to bym musiał zarejestrować się w BDO i podwójnie rozliczać to samo opakowanie. Chciałbym dostać potwierdzenie, że nie muszę wypełniać pola z numerem BDO i EPR oraz nie muszę zaznaczać akceptacji formularza pod numerem BDO. @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@BArtFirma Allegro to tu najmniejszy problem, kary daje UM 🙂 Tak musisz posiadać i mieć numer BDO na fakturach i paragonach, Ty wystawiasz paragony i faktuey więc Ty jesteś wprowadzającym a firmy pakujące na Twoje zlecenie, nic podwójnie nie rozliczysz, każda firma pakująca i wysyłająca w Twoim imnieju powinna Ci dać rozpiskę ile czego zużyła i sumujesz i rozliczasz sam lub przez firmę odzysku 🙂
Proponuję zapoznać się jednak z rozporządzeniem. Jeśli hurtownia sklep sprzedaje pod swoją marką to nie ja jestem odpowiedzialny tylko podmiot wprowadzający produkt na rynek jako pierwszy. @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@BArtFirma Kto sprzedaje ? Kto odpowiada za towar ? kto jest stroną transakcji ? kto wystawia paragony czy faktury ? Ty czy firma co pakuje i wysyła ?
Zlecasz wysyłkę operatorowi zewnętrzny magazyn pakuje paczki w Twoim imieniu)?
Odpowiadasz za opakowania – to Twoja sprzedaż i Twoje produkty.
Dostawca pakuje i wysyła zamówienia bezpośrednio do klienta?
Odpowiadasz za opakowania – to Twoja sprzedaż i Twoje produkty.
Inaczej by było jak być nie sprzedawał w swoim imieniu a tylko pośredniczył i dostawał byś prowizję od sprzedanych produktów 😄 Ale wtedy dochodzi regulamin i zgoda kupującego na przekazanie zamówienia danych do innego podmiotu 😄
Ps. zrobisz jak chcesz forum nie da Ci żadnej wiążącej odpowiedzi, a kary dostaniesz Ty 🙂
Czyli jeśli ja już kupiłem od hurtowni czy innego sprzedającego to jestem już po wprowadzeniu na rynek tego produktu. Więc moim zdaniem to jeśli ja kupiłem coś w Polsce i dalej odsprzedaję w Polsce to nie jestem pierwszym wprowadzającym na rynek tym bardziej że odsprzedaję towar pod marką hurtowni lub innego sklepu. Chyba jednak jestem drugim podmiotem, który sprzedaje ten produkt. i żaden produkt nie jest z mojej strony oznaczony moją marką moim logo i nic do tego opakowania nie dodaję. Hurtownie od których kupuję mają numery BDO i się rozliczają z wprowadzonych opakowań. Więc nie rozumiem tego toku myślenia. A je nie chcę odpowiedzi tylko o potwierdzenie od Allegro bo formularz do wpisania numeru BDO ma tylko opcję do wpisania tego numeru i zaakceptowania oświadczenia którego ja nie mogę zaakceptować bo nie jestem producentem. Chodzi tylko o zweryfikowanie żeby mi się w panelu mojej sprzedaży nie pojawiały takie informację że muszę coś zweryfikować a jak chcę to nie mam odpowiedniej opcji aby to zrobić. Ja rozumiem że sprzedający odpowiada za podanie poprawnego numeru BDO ale co jeśli ktoś nie musi nie ma takiego wyboru i dlatego proszę o weryfikację przez Allegro takich sytuacji. @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@BArtFirma Weryfikuję tą sprawę. Wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@BArtFirma Masz obowiązek BDO, bo Jako pierwszy wprowadzasz na rynek opakowania transportowe. Wyjątkiem w dropshipingu jest sytuacja, gdy cały proces sprzedaży obsługuje hurtownia włącznie z wystawieniem dokumentu sprzedaży, a ty tylko dostajesz prowizje za pozyskiwanie klientów. Twoje racje warte są do miliona kary.
I tu jest właśnie problem bo ja nie wprowadzam pierwszy tego opakowania na rynek. Formalnie ja dostaję fakturę za zakup od hurtowni a dopiero potem odsprzedaje. Tyle tylko ze Hurtownia to wysyła prosto do klienta więc.....
W rozporządzeniu nie ma przepisu, że kto wystawia paragon czy faktu to ma obowiązek BDO, mało tego ustawa mówi, że liczy się pierwsze udostępnienie opakowania lub produktu w opakowaniu na terytorium Polski, Oraz gdy hurtownia /Sklep/Firma pakuje w moim imieniu to za daleko idzie nie można tak stwierdzić bo opakowania są z logo hurtowni/sklepu/Firmy więc ..., Nie widzę też wyjątku żeby faktura była wystawiana klientowi przez hurtownię, zaznaczam ja nie pakuje sam niczego nie dokładam dodatkowej folii i innych opakowań więc ... Ustawa mówi „pakującego produkty wytworzone przez innego przedsiębiorcę i wprowadzającego je do obrotu” , ponadto wprowadzenie produktu wytworzonego w Polsce następuje m.in. przy wydaniu z magazynu albo przekazaniu osobie trzeciej. I w moim przypadku hurtownia bierze produkt → hurtownia bierze karton → hurtownia pakuje → z magazynu hurtowni paczka wychodzi do klienta, Samo to, że ja wystawiam klientowi fakturę, nie powoduje magicznego przeniesienia czynności pakowania na mnie. Tym Bardziej, że PPWR bardziej potwierdza moje podejście niż wypowiadających się forumowiczów. Zresztą samo Allegro podaje zasadę, że dane uzupełniasz jeśli jesteś producentem opakowań,
Allegro jako przykłady podaje sytuacje, gdy:
Nie ma tam zasady:
„masz konto sprzedawcy i wystawiasz fakturę = jesteś producentem EPR”.
I tak tylko podsumowując formularz w Allegro nie daje mi opcji -„nie mam obowiązku rejestracji, ponieważ nie jestem producentem”. I to jest sednem sprawy.
@BArtFirma Na szczęście to nie nasz problem, tylko Twój 🙂 w razie obowiązku BDO to ty zapłacisz kary, nie my 🙂 Co więcej, pytania kierujesz na forum i do Allegro, a powinieneś rozwiać swoje wątpliwości w Urzędzie Marszałkowskim 🙂 Allegro nie ustala i nie interpretuje za Ciebie obowiązków wynikających z ustawy.
Dziękuję za informację. Mi chodzi tylko o formularz Allegro, a nie o samą moją interpretację ustawy. Dlatego chciałem zapytać na forum bo nikt tego tematu nie porusza i może ktoś potrafi mi odpowiedzieć, może jakiś moderator przy okazji, ale na razie wszyscy mówią żeby spełniać obowiązek zgodnie z ustawą i straszą mnie karami od urzędu i uparcie nie odpowiadają na pytanie odnośnie samego allegro ich formularza. Co jeśli ktoś nie musi mieć numeru BDO?
Za stroną rozliczeniabdo.pl
Dropshipping wymaga szczególnej uwagi: samo modelowe założenie, że sklep nie dotyka towaru, nie wystarczy prawnie. Umowa z dostawcą/hurtownią musi jednoznacznie wskazywać, kto odpowiada za wprowadzenie opakowań na rynek. Jeśli takiego zapisu brak — odpowiedzialność spoczywa na sklepie internetowym jako sprzedawcy.
Teoretycznie, jeżeli kupujesz od polskiej hurtowni, to oni powinni mieć wpis do BDO, bo sprzedają Tobie i wprowadzają towar na rynek.
Ale musi to być jednoznacznie określone w umowie.
@Drynda_6 mylisz kupowanie towaru w opakowaniu produktu z kartonem wysyłkowym, inaczej jak hurtownia pakuje za Ciebie, i wysyła Twój towar do Twojego klienta, może przejąć Twój obowiązek BDO ale i tak musisz mieć numer i podpisać z nimi umowę 🙂
@kostas11 Zgadza się, przyznaję rację 🙂 Dziękuję za korektę.
Wobec tego musi mieć, tak jak piszesz numer BDO.
Dziękuję 🙂
Art. 8 pkt 23 mówi, że „wprowadzającym produkty w opakowaniach” jest przedsiębiorca wykonujący działalność w zakresie wprowadzania do obrotu produktów w opakowaniach. Jako przykłady ustawa wymienia m.in. przedsiębiorcę, który sprzedaje pod własną marką produkt wytworzony na jego zlecenie, oraz przedsiębiorcę pakującego produkty wytworzone przez innego przedsiębiorcę i wprowadzającego je do obrotu.
art. 8 pkt 24. „Wprowadzenie do obrotu” oznacza:
udostępnienie opakowań lub produktów w opakowaniach po raz pierwszy na terytorium kraju,
I tutaj jako przedsiębiorca nie jestem pierwszym wprowadzającym produkt do obiegu w kraju. Nie sprzedają za granicę. Nie sprowadzam niczego do swojego magazynu i nie mam swojej marki na produktach i opakowaniach.
A art. 10 mówi, że dopiero przedsiębiorca będący wprowadzającym produkty w opakowaniach podlega z tego tytułu wpisowi do rejestru BDO.
A polska ustawa wskazuje właśnie „pakującego produkty” jako jeden z podstawowych przykładów wprowadzającego.
Więc zostaje tylko pismo do Urzędu Marszałkowskiego kompletny wniosek o indywidualną interpretację takiej działalności. Bo tak na prawdę to jeśli każda z tych hurtowni rozlicza się z opakowań to według Was forumowiczów ja musiałbym to robić drugi raz. Ponownie rozliczać wprowadzone już opakowania.
@BArtFirma O i właśnie dlatego najlepiej uzyskaj na piśmie stanowisko Urzędu Marszałkowskiego dla dokładnie opisanego przez Ciebie modelu. Świeże wytyczne Komisji do PPWR z czerwca 2026 r. są również bardzo ciekawe i dotyczą nas wszystkich. W Polsce system ma być dostosowywany do nowych przepisów etapami, więc sporo nowości jeszcze przed nami 😉
@kostas11 Tylko nie przywiązuj się za bardzo do obecnych zasad 😉 W ciągu najbliższych dwóch lat może to już wyglądać inaczej, bo PPWR zmienia zasady odpowiedzialności za opakowania, a polski system ma być przebudowywany do 2028 roku.
@drekenzes napisał(a):
@kostas11 Tylko nie przywiązuj się za bardzo do obecnych zasad 😉 W ciągu najbliższych dwóch lat może to już wyglądać inaczej, bo PPWR zmienia zasady odpowiedzialności za opakowania, a polski system ma być przebudowywany do 2028 roku.
może wprowadzą że opłatę będzie ponosić konsument 😄 a swoją drogą ciężko było zrobić że producent odprowadza i na tym koniec, lepiej było zrobić baizel że nie wiadomo kto za co płaci, a często płacą kolejne ogniwa po kilka razy 😄 już nie wspomnę o jednym systemie europejskim jak jest z WNT 🙂
@BArtFirma tak na prawdę temat został już wyczerpany przez innych forumowiczów, ale potwierdzam jeszcze z naszej strony. Jeżeli jesteś stroną transakcji z klientem, możesz zostać uznany za producenta w rozumieniu PPWR. Tutaj informacja: https://help.allegro.com/pl/sell/a/jak-spelnic-wymogi-rozporzadzenia-ppwr-MR3Z997LYfR#:~:text=na%20n....
Nie jest istotne, czy samodzielnie pakujesz sprzedany towar - ważne jest to, że to ty sprzedajesz/udostępniasz ten towar po raz pierwszy na danym rynku i w takiej sytuacji powinieneś posiadać i wpisać numer EPR/BDO dla każdego rynku, na którym sprzedajesz.
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ W ustawie jest jasno napisane że przedsiębiorca pakujący, a ja nie jestem podmiotem pakującym przecież. Podążając za przesłanym linkiem
Zgodnie z nowymi przepisami, możesz zostać uznany za producenta, jeśli:
nie spełniam żadnego z tych warunków więc na jakiej podstawie mam zostać uznany za producenta w rozumieniu PPWR. I nie chodzi o dany rynek tylko Polski.
Moje kolejne pytanie czemu w formularzu nie ma opcji "nie podlegam obowiązkowi BDO" tylko z góry jest podaj numer i potwierdź oświadczenie? W danych konta zaznaczone jest że nie jestem producentem. I co jeśli w pewnym momencie Allegro zacznie blokować konta za brak numerów BDO?