anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dropshipping a BDO czy muszę podawać ten numer?

BArtFirma
#9 Pomysłodawca

Czy jako sprzedawca w dropshippingu muszę podawać BDO w Allegro? Nie jestem producentem i nie wysyłam samodzielnie paczek. Zaznaczyłem w Danych Konta, że nie jestem producentem. Czy allegro może zweryfikować mój status, zgodne z rozporządzeniem podmiot odpowiedzialny za wprowadzenie opakowania pierwszy raz do obiegu jest producentem i jest odpowiedzialny za numer BDO i EPR. Ja jeśli sprzedaję od kilku hurtowni w dropshippingu to bym musiał zarejestrować się w BDO i podwójnie rozliczać to samo opakowanie. Chciałbym dostać potwierdzenie, że nie muszę wypełniać pola z numerem BDO i EPR oraz nie muszę zaznaczać akceptacji formularza pod numerem BDO. @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@BArtFirma skoro uważasz inaczej to nie rób wpisu do BDO 😄

Na dziś nie blokują ale jak znam życie z czasem będą, ma to wymusić ustawa  🙂

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@BArtFirma ty wprowadzasz produkt do obrotu, więc zgodnie z "sprzedajesz zapakowane produkty pod własną marką – zlecasz komuś produkcję i pakowanie, ale to Ty wprowadzasz ten produkt do obrotu" podlegasz BDO. 
Sugeruję też zasięgnięcie indywidualnej porady w tym temacie. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

BArtFirma
#9 Pomysłodawca

Witam wszystkich wypowiadających się w tym temacie i moderatorów, jestem świeżo po konsultacji z Urzędem Marszałkowskim oraz Ochroną Środowiska. Otrzymałem informację, że zgodnie z obowiązującą ustawą oraz interpretacją prawa w systemie sprzedaży dropshipping na Allegro nie podlegam obowiązkowi posiadania numeru BDO. Dostanę również potwierdzenie od Urzędu Ochrony Środowiska i opinie. 

Chciałbym się teraz spytać Allegro czemu nie ma opcji w formularzu dla przedsiębiorców, którzy nie muszą spełniać obowiązku BDO, z drugiej strony jak ktoś nie wie z BDO są też zwolnienia co też powinno być ujęte w formularzu. Mogę prosić któregoś z moderatorów, żeby zweryfikował sprawę. 

I tak w ogóle jeśli ktoś sprzedaje w tym modelu i opłaca opłatę opakowaniową to oddaje z własnej woli.  

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@BArtFirma na ten moment nie weryfikujemy czy numer BDO został dodany. Niezależnie od tego czy sprzedający jest prawnie zobowiązany do jego posiadania czy nie. 
Możliwe, że w czasie to się zmieni i zostaną dodane opcje dla zaznaczenia że jest się wyjątkiem. Nie mogę natomiast na ten moment zapewnić czy i kiedy tak się stanie. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

BArtFirma
#9 Pomysłodawca

To bardzo proszę o przekazanie informacji do działu, który się zajmuje zagadnieniem w Allegro aby wziął takie opcje pod uwagę przed blokowaniem komuś konta w przyszłości. Z tego co też oglądałem webinar od Allegro na temat BDO i tam Pani stwierdza i wprowadza ludzi w błąd mówiąc, że w modelu dropshipping jest się odpowiedzialnym za BDO. Ciekaw jestem ilu sprzedawców teraz płaci opłatę opakowaniową nie musząc jej opłacać.

Mam nadzieję że niektórym, pomogłem. 

Tylko teraz czy Allegro weźmie pod uwagę taką sprawę bo jest ona istotna dla sprzedających. Więc nie zapominajcie o nas sprzedawcach dropshippingowych. @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów