Duży "A" wchodzi do Polski
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Dzisiaj dostaliśmy e-maila od portalu na "A" którego nazwy nie wolno tu wymieniać ( a przynajmniej tak było jeszcze jakiś czas temu ), że w końcu wchodzą do Polski. Pojawił się panel po polsku, informacja o tym, że automatycznie przerzucą nasze oferty z innych rynków i przeliczą na PLNy itd.
Ciekaw jestem jak zareaguje Allegro i co z tego wyniknie. Znając dosyć dobrze obie platformy wcale też bym nie był pewny ostatecznego wyniku tego starcia. W każdym razie może być ciekawie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ech, niech może wróci do gry dawny świszczący konkurent 🙂 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@pinsplash napisał: "Mi się wydaje że Allegro może się oprzeć dzięki temu czego chciało się pozbyć do Lokalnie."
Szara strefa ratunkiem dla Allegro!
Ty też masz dość CZARNEJ LISTY KUPUJĄCYCH? Poprzyj pomysł!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Client:79179573 powrót do korzeni, od szarej strefy Allegro zaczynało 🙂 w porównaniu z nimi, Allegro to dla sprzedających taniocha 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@konto zamknięte Nie wydaje mi się, żeby w XXI wieku Allegro chciało budować swoją pozycję na "małych, okazjonalnych sprzedawcach" i być takim gorszym Аmazonem - ze sprzedawcami-szarkami, co tylko kombinują jak tu wykiwać nabywcę i skarbówkę. Nie te czasy.
Ty też masz dość CZARNEJ LISTY KUPUJĄCYCH? Poprzyj pomysł!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Client:79179573 allegro promuje najniższą cenę i po niej sortuje ceny towarów z eanem
więc promuję towar lewy, może ze zwrotów, z szarych kanałów dystrybucji - czyli właśnie taki co może być na bakier ze skarbówką
to jak z używanymi samochodami w Polsce - by sprzedać auto trzeba zaniżyć jego przebieg bo nikt auta nie kupi
na allegro cena - w autach przebieg
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Client:79179573 wyobraź sobie, że mam tego świadomość. Może nie buduje na nich swojej pozycji, ale jakiś skrawek nieba im uchyla, bo mimo wszystko ich pieniądze zasilają konto Allegro.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Też mi się tak wydaje. Przecież fakt, że tu można kupić wszystko, zapłacić jednym przelewem za zakup telewizora, znaczków z Korei, konserw rybnych i starych bombek choinkowych, to jest jeden wielki program lojalnościowy. Taka Moja Alledronka - przyzwyczajenie klienta, wyrobienie nawyku.
I udało im się. Jeśli nawet ja wiem, że wielu Polaków mówi "kupiłem na Allegro", mając na myśli "kupiłem w internecie", to ich spece powinni to wiedzieć lepiej. Wiedzieć i wykorzystać.
Boję się tylko tego, czy Allegro chce się opierać. Fundusze private equity to nigdy nie jest inwestor strategiczny. Niestety...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Kasiulki2 Póki co allegro ma mniejsze prowizje z tego co porównywałem i jednak i jest popularniejsze, więc na razie mogą spać spokojnie. Chyba ze tamci dadzą coś na zachętę, na razie nic nie oferują atrakcyjnego
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tym czymś może być Prime z szerokim wachlarzem usług elektronicznych... miejmy nadzieję, że w ludzkiej cenie 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tu szczegóły, w tym i prowizje: KLIK
Sołtys Allegro
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Vryko Z tego co przejrzałem to większość wyższe prowizje niż tu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Xard86 WIG spadł 7%
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
SZanse by A się udało w Polsce są minimalne
musieli by przez kilka lat sprzedawać pod tzw wodą
chyba że allegro się same zaora
np: tym
zalety allegro to nowoczesny interfejs, bezpieczeństwo transakcji , wygodne płatności
i duży wybór produktów (ale to allegro właśnie ogranicza swoimi decyzjami)
a amazońska puszcza to wygląd jak z lat 90-tych, płatność tylko kartą, wysokie prowizje dla Sprzedawców i maksymalnie badziewny sposób opisywania produktów, a także mała oferta
gdyby właściciel allegro był polski to by dbał o polskich sprzedawców - może teraz ktoś zrozumie że liczy sie różnorodność ofert a nie ich grupowanie gdzie sprzedaje ten kto zrezygnował z prowizji lub ma towar zdjęty z tira
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak na razie małe A. ciśnie w ślepą uliczkę dużego A., z mechanizmem porównywania produktów po EANach i wkładaniem pod nos tych najtańszych. Brakuje jeszcze tylko AI próbującej nam wcisnąć nie to, czego szukamy tylko to, co ona chce nam sprzedać i co jej się wydaje, że chcemy 🙂
Puszcza jak i elektroniczna zatoka to prymitywnie wyglądające interfejsy, typowe dla amerykańskich firm (patrz twarzoksiążka) 😛 Zatoka w Polsce wymiękła, ale puszcza ma swoje metody uczynienia z globalngo e-commerce swego PGRu....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@w.skrzypinski a wystarczy się uczyć historii
Prawo Kopernika - „gorszy pieniądz wypiera lepszy”
i wiedzieć, że:
Prawo allegro- gorszy towar wypiera lepszy
Prawo eckomerce- gorszy portal wypiera lepeszy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jest duża szansa na to, że ALL samo się zaora.
Wystarczy, żeby przy podobnych prowizjach duże A nie mieszało cały czas w prowizjach, regulaminach i zasadach. Przecież to jest obecnie obłęd. Cały czas siedzę nad aukcjami, nie mam czasu wystawiać nowych towarów. Po ostatnich podwyżkach spora część towarów schodziła poniżej kosztów (między 10 a 30 zł prowizji to spora różnica).
Razem z ALL wchodziło na nasz rynek EB. Tylko, że All miało wizję budowania rynku - sprzedający, towary, kupujący, a potem zyski. EB - przejadło te marne grosiki z inwestycji.
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Przecież EB wchodził kilka lat po uruchomieniu Al., zabrakło im jakiegokolwiek pomysłu. A gdy to się działo, charakter Al. był kompletnie inny i "dziesiąt" procent transakcji to były C2C, podobnie obsługiwane przez EB zresztą. Ja najbardziej żałuję, że świszczący konkurent się nie rozwinął 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Pomyślałem, że poruszę ten temat z uwagi na nieludzkie naliczenia stosowane przez Allegro. Zastanawiam się czy portal ten po prostu wykorzysta ludzi chwilowo, a następnie zbankrutuje czy ewentualnie zostanie sprzedany do **piiip**u ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tam nie jest taniej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Póki co korzysta z monopolu na sprzedaż szerokiej gamy produktów ,wprawdzie sporo ,zwłaszcza większych graczy stąd odeszła ale raczej nie po to by przejść z małego a na duże A tylko sami tworzą sobie inne drogi do rozprowadzania swoich towarów .Sprzedając tu przez lata można sobie stworzyć całkiem dobry rynek zbytu i mieć swoich stałych odbiorców którzy chętnie kupią od ciebie poza portalem po kosztach niższych niż te na allegro ,które są wymuszane na sprzedawcach przez wysokie prowizje i pozostałe koszty obsługi.