Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Odrzuciłem w dyskusji reklamację klienta jako niezasadną i pracownik allegro lub bot wysłał mi w dyskusji taką wiadomość.
Wydawało mi się, że wszystko dobrze zrobiłem jak przy starszych reklamacjach, czy moglibyście napisać mi co źle zrobiłem przy odrzucaniu reklamacji?
Rzeczoznawca stwierdził uszkodzenie mechaniczne i posiłkuję się tym.
@republicbikes Niepotrzebnie namawiałeś klienta do wniosku Protect, nie masz do tego uprawnień. Musisz pamiętać że tam w Allegro czytają to czasem ludzie i na pewno nie odbierają takich komentarzy dobrze.
Po kiego sie wychylasz i odpowiadasz za kogoś, za jakiegoś dystrybutora, lub za pracownika Allegro? Masz pisać od siebie, tylko twoja opinia jest ważna, najwyżej możesz dołączyć inną opinię jako załacznik.
Dziękuję za info.
Allegro samo podpowiada bardzo często protecta (nie wiem nawet czy nie zawsze w przypadku odrzuconych reklamacji), u nas często podpowiadamy i klienci często korzystają potem z tego programu 🙂
Rozumiem, a gdyby ktoś obcy stał pod twoim sklepem i bez twojej zgody podpowiadał potencjalnym klientom jak uzyskać lepszy towar a może jakieś rabaty czy promocje to na pewno byłbyś bardzo szczęśliwy.
Czyli generalnie myślisz, że pracownik allegro mógł się pogniewać na mnie?
Nie jest to dla mnie tak oczywiste jak dla Ciebie - nie jest to chyba w żaden sposób określone przez allegro w regulaminach / zabronione.
Ja podpowiadając klientowi staram się być dla klienta miłym/pomocnym.
Jaki jest dokładnie zamysł programu allegro protect nie wiem - ale być może taki sam i być może allegro chętnie zwraca pieniądze klientom aby być prokonsumenckim?
Jakby nie patrzeć to finansują ten program sklepy z płaconych prowizji
Bez przesady z tym gniewaniem, ale takie wychodzenie przed szereg nie jest dobrym pomysłem.
Masz pisać swoją opinię, decyzję reklamacyjną a nie przewidywać i wymuszać niejako przyszłe decyzje Allegro.
Dzięki za porady.
Tego typu propozycje wydawały mi się miłe w stosunku do klienta/pomocne.
Generalnie wszyscy wiemy jak co poniektórzy klienci potrafią się zdenerwować w przypadku odrzuconej reklamacji, także też miałem wrażenie, że może to załagodzić sytuacje.
Z tego co widzę, też nie zawsze klienci wiedzą jak działa też ten program (który pracownicy allegro/boty automatycznie też) sami sugerują w dyskusjach, także podpowiadaliśmy z tych powodów taką możliwość dotychczas.
@republicbikes AP to program uznaniowy Allegro i tylko Allegro decyduje co, komu i za co wypłaca. Tu nie ma żadnych twardych kryteriów.
Ja na miejscu Allegro przejrzałabym teraz wszystkie Twoje reklamacje bo byłoby to dla mnie podejrzane - sam reklamacje odrzucasz a potem wspaniałomyślnie proponujesz protecta.
@republicbikes czy możesz podać numer zamówienia, którego dotyczy ta dyskusja?
Poproszę zespół zajmujący się dyskusjami o zweryfikowanie wypowiedzi konsultanta i wyjaśnienie, dlaczego uważa uzasadnienie za niewystarczające.
@az1rael ma rację - sprzedawca odpowiedział w reklamacji, ba nawet uzyskał ekspertyzę od dystrybutora/producenta i to za darmo dla reklamującego
wszystko jak najbardziej zgodne z prawem i regulaminem allegro
czego allegro się czepia? nie lepiej popracuje nad własną komunikacją z użytkownikami,
bo tutaj łamie ewidentnie przepisy prawa i do tego sugeruje kupującemu, że ma rację.
@RED jeszcze mi ściągnęli wiadomość za wykazanie niekompetencji konsultantów i uzurpowanie sobie kompetencji organów państwowych działających na rzecz konsumenta
@RED @az1rael @br. Dzięki za wszystkie porady.
Udało mi się ustalić, otrzymałem odpowiedź od Allegro co było nie tak.
Według informacji od pracownika Allegro, powodem jest użycie nieakceptowanej/niewystarczającej przez UOKiK frazy "uszkodzenie mechaniczne".
Pełna odpowiedź:
"dziękuję Państwu za wiadomość i przepraszam za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.
Nasza wiadomość w dyskusji wynika z tego, że Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wpisał wydawanie decyzji na podstawie uszkodzenia mechanicznego do listy klauzul niedozwolonych.
W związku, z czym wydając decyzję reklamacyjną nie można opierać się wyłącznie na informacji o uszkodzeniu mechanicznym.
Dziękuję za dodanie w dyskusji bardziej rozbudowanej decyzji. Proszę pamiętać, aby zawsze w decyzji reklamacyjnej znajdowała się jednoznaczna odpowiedź."
@republicbikes @RED @br. Konia z rzędem temu co znajdzie klauzulę niedozeoloną mówiącą że odrzucenie reklamacji powolując się na uszkodzenie mechaniczne jest klauzulą abuzywną...
https://rejestr.uokik.gov.pl/wyszukiwanie.php?view=#advancedResults
jedyne co znalazłem i nie ma zastosowania czyli allegro znowu wciska kit dzwoni ale nie wiadomo w jakim kościele
@az1rael @republicbikes allegro to spryciarze - piszą niby coś ale podeprzeć się wyrokiem to nie łaska
adekwatne zdjęcie z komiksu
odpisuje się uszkodzenie nie tkwiące w produkcie, działanie czynników zewnętrznych i itrp
Daję plusa za "Tytus, Romek i A’Tomek" 😁
@REDjest co najmniej kilkanaście wyroków stwierdzających, że sprzedawca nie może samodzielnie decydować o pochodzeniu wad, zapis "działanie czynników zewnętrznych" z całą pewnością nie obroniłby się w sądzie. Cytując chociażby XVII AmC 6186/13: "(...) Potencjalna odmowa uznania reklamacji powinna być bowiem oparta na opinii kompetentnego podmiotu (np. na ekspertyzie producenta), a nie na własnym przeświadczeniu o przyczynie powstania wad reklamowanego towaru. (...)"
z którego roku jest to sytuacje, jeżeli wyrok jest z roku 2012?
@KrzepkiRadek ten wyrok nie dotyczy obecnej ustawy konsumenckiej
@az1rael przecież wystarczy użyć wyszukiwarki: https://rejestr.uokik.gov.pl/wyszukiwanie.php?details=3173#details
Nie zmienia to faktu, że do tej akurat sprawy to nie pasuje - cytując uzasadnienie wyroku: "Powzięcie wątpliwości w przedmiocie pochodzenia wad w reklamowanym towarze nie może stanowić samodzielnej podstawy do odmowy uwzględnienia reklamacji. Potencjalna odmowa uznania reklamacji powinna być bowiem oparta na opinii kompetentnego podmiotu (np. na ekspertyzie producenta), a nie na własnym przeświadczeniu o przyczynie powstania wad reklamowanego towaru."
Tym niemniej klauzula jest, czekam na mojego konia z rzędem.
@KrzepkiRadek a przeczytałeś wątek? do odmowy uznania reklamacji z powodu uszkodzenie mechaniczne dołączył opinię producenta powołującą się na to samo.
@az1rael na przyszłość, jak oferujesz konia z rzędem, to bądź po prostu bardziej precyzyjny 🙂
Konia z rzędem temu co znajdzie klauzulę niedozeoloną mówiącą że odrzucenie reklamacji powolując się na uszkodzenie mechaniczne jest klauzulą abuzywną
@KrzepkiRadek chodziło o samo uszkodzenie mechaniczne jako powód odrzucenia cp wynika z dyskusji na forum nie o co wysyępuje najczęściek przyjęcie reklamacji do rozpatrzenia warunkowane jest spisaniem protokołu szkody.