anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dyskusja allegro - co poszło nie tak?

republicbikes
#9 Pomysłodawca

Cześć,
Odrzuciłem w dyskusji reklamację klienta jako niezasadną i pracownik allegro lub bot wysłał mi w dyskusji taką wiadomość.
Wydawało mi się, że wszystko dobrze zrobiłem jak przy starszych reklamacjach, czy moglibyście napisać mi co źle zrobiłem przy odrzucaniu reklamacji?
Rzeczoznawca stwierdził uszkodzenie mechaniczne i posiłkuję się tym.dyskusja1.pngdyskusja2.png

oznacz moderatorów
46 ODPOWIEDZI 46

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@republicbikes  No to masz wyjaśnione, na przyszłość w takiej sytuacji powinieneś napisać  "uszkodzenie ręczne"   Co prawda sam nie wiem jak to powinno sie rozumieć  ale  absurdy można zwalczać tylko kolejnymi absurdami.

oznacz moderatorów

republicbikes
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry,
dziękuję bardzo za kontakt.
Już udało mi się ustalić co było przyczyną, otrzymałem odpowiedź na wysłane do allegro zapytanie.
Okazało się, że winna jest nieakceptowana/niewystarczająca przez UOKiK fraza "uszkodzenie mechaniczne".
Odpowiedź pracownika:
"dziękuję Państwu za wiadomość i przepraszam za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.

Nasza wiadomość w dyskusji wynika z tego, że Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wpisał wydawanie decyzji na podstawie uszkodzenia mechanicznego do listy klauzul niedozwolonych.

W związku, z czym wydając decyzję reklamacyjną nie można opierać się wyłącznie na informacji o uszkodzeniu mechanicznym.

Dziękuję za dodanie w dyskusji bardziej rozbudowanej decyzji. Proszę pamiętać, aby zawsze w decyzji reklamacyjnej znajdowała się jednoznaczna odpowiedź."

oznacz moderatorów

republicbikes
#9 Pomysłodawca

@Health___Beauty Tzn. zachęcając klienta do złożenia AP sam sugeruję Allegro aby przyjrzało się tej reklamacji, więc i tak zawsze przejrzy dokładnie każdą taką reklamację - nie wiem po co miałoby drugi raz przeglądać wszystkie 🙂
Robimy tak od dłuższego czasu (przy rozpatrywaniu ok. 10 reklamacji tygodniowo co jakiś czas zdarza się niezasadna reklamacja) i spotkałem klientów, którzy nie wiedzieli o tym programie jak również klientów, którzy wydawali się być bardzo wdzięczni za to rozwiązanie.
Jeśli nie wydajesz rzetelnie decyzji reklamacyjnych to faktycznie możesz się obawiać czegoś.
Nie ma nigdzie w regulaminie określone ani zabronione chyba sugerowanie klientowi aby spróbował sobie z AP.
Aż z ciekawości wyślę zapytanie do pracowników Allegro czy mogę tak robić 🙂 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@republicbikes  Wydaje rzetelnie decyzje reklamacyjne, wielokrotnie kupujący otrzymywali wypłaty z AP bez obciążania nas ale nigdy przenigdy nie przyszło mi do głowy żeby proponować kupującemu składanie wniosku o AP. To jest program Allegro i tylko Allegro ma prawo decydować o jego uruchamianiu. Jak kupujący dostaje odrzucenie reklamacji, odmowę zwrotu czy pomniejszony zwrot to dzieje się tak z jakiegoś powodu, jest to uzasadnione przepisami prawa i powinien to zaakceptować. A że Allegro zależy na „zadowoleniu kupującego” to sobie wypłaca swoje AP. Ma do tego prawo ale nam sprzedawcom nic do tego. 

oznacz moderatorów

republicbikes
#9 Pomysłodawca

@Health___Beauty @br. 
Cześć, mam odpowiedź też od allegro dotyczącą proponowania przez sprzedawców odnośnie możliwości skorzystania z AP. Faktycznie wygląda z tej odpowiedzi tak jakby Allegro patrzyło na to nieprzychylnym okiem, ale nie zabraniają.
Treść odpowiedzi od pracownika Allegro: "Regulamin tego nie reguluje, jednak to my jako Allegro powinniśmy proponować klientom ewentualne zgłoszenie się po rekompensatę do programu Allegro Protect."
Także chyba lepiej nie proponować samemu - chyba, że ma się jakiegoś wyjątkowo zdenerwowanego lub niepoczytalnego klienta.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@republicbikes nie masz w obowiązku udzielać porad prawnych kupującym każdy ma obowiązek znać prawo co jest w jego najlepszym interesie

oznacz moderatorów

JADEN_SKLEP
#9 Pomysłodawca

Będziesz miły i będziesz podpowiadał klientom aby skorzystali z Protecta do momentu jak allegro obciąży Ciebie takim zwrotem i dopisze Ci do rachunku. Do tej pory miałeś szczęście ,że nie zostałeś obciążony 🙂 

oznacz moderatorów