Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Odrzuciłem w dyskusji reklamację klienta jako niezasadną i pracownik allegro lub bot wysłał mi w dyskusji taką wiadomość.
Wydawało mi się, że wszystko dobrze zrobiłem jak przy starszych reklamacjach, czy moglibyście napisać mi co źle zrobiłem przy odrzucaniu reklamacji?
Rzeczoznawca stwierdził uszkodzenie mechaniczne i posiłkuję się tym.
@republicbikes No to masz wyjaśnione, na przyszłość w takiej sytuacji powinieneś napisać "uszkodzenie ręczne" Co prawda sam nie wiem jak to powinno sie rozumieć ale absurdy można zwalczać tylko kolejnymi absurdami.
Dzień dobry,
dziękuję bardzo za kontakt.
Już udało mi się ustalić co było przyczyną, otrzymałem odpowiedź na wysłane do allegro zapytanie.
Okazało się, że winna jest nieakceptowana/niewystarczająca przez UOKiK fraza "uszkodzenie mechaniczne".
Odpowiedź pracownika:
"dziękuję Państwu za wiadomość i przepraszam za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.
Nasza wiadomość w dyskusji wynika z tego, że Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wpisał wydawanie decyzji na podstawie uszkodzenia mechanicznego do listy klauzul niedozwolonych.
W związku, z czym wydając decyzję reklamacyjną nie można opierać się wyłącznie na informacji o uszkodzeniu mechanicznym.
Dziękuję za dodanie w dyskusji bardziej rozbudowanej decyzji. Proszę pamiętać, aby zawsze w decyzji reklamacyjnej znajdowała się jednoznaczna odpowiedź."
@Health___Beauty Tzn. zachęcając klienta do złożenia AP sam sugeruję Allegro aby przyjrzało się tej reklamacji, więc i tak zawsze przejrzy dokładnie każdą taką reklamację - nie wiem po co miałoby drugi raz przeglądać wszystkie 🙂
Robimy tak od dłuższego czasu (przy rozpatrywaniu ok. 10 reklamacji tygodniowo co jakiś czas zdarza się niezasadna reklamacja) i spotkałem klientów, którzy nie wiedzieli o tym programie jak również klientów, którzy wydawali się być bardzo wdzięczni za to rozwiązanie.
Jeśli nie wydajesz rzetelnie decyzji reklamacyjnych to faktycznie możesz się obawiać czegoś.
Nie ma nigdzie w regulaminie określone ani zabronione chyba sugerowanie klientowi aby spróbował sobie z AP.
Aż z ciekawości wyślę zapytanie do pracowników Allegro czy mogę tak robić 🙂
@republicbikes Wydaje rzetelnie decyzje reklamacyjne, wielokrotnie kupujący otrzymywali wypłaty z AP bez obciążania nas ale nigdy przenigdy nie przyszło mi do głowy żeby proponować kupującemu składanie wniosku o AP. To jest program Allegro i tylko Allegro ma prawo decydować o jego uruchamianiu. Jak kupujący dostaje odrzucenie reklamacji, odmowę zwrotu czy pomniejszony zwrot to dzieje się tak z jakiegoś powodu, jest to uzasadnione przepisami prawa i powinien to zaakceptować. A że Allegro zależy na „zadowoleniu kupującego” to sobie wypłaca swoje AP. Ma do tego prawo ale nam sprzedawcom nic do tego.
@Health___Beauty @br.
Cześć, mam odpowiedź też od allegro dotyczącą proponowania przez sprzedawców odnośnie możliwości skorzystania z AP. Faktycznie wygląda z tej odpowiedzi tak jakby Allegro patrzyło na to nieprzychylnym okiem, ale nie zabraniają.
Treść odpowiedzi od pracownika Allegro: "Regulamin tego nie reguluje, jednak to my jako Allegro powinniśmy proponować klientom ewentualne zgłoszenie się po rekompensatę do programu Allegro Protect."
Także chyba lepiej nie proponować samemu - chyba, że ma się jakiegoś wyjątkowo zdenerwowanego lub niepoczytalnego klienta.
@republicbikes nie masz w obowiązku udzielać porad prawnych kupującym każdy ma obowiązek znać prawo co jest w jego najlepszym interesie
Będziesz miły i będziesz podpowiadał klientom aby skorzystali z Protecta do momentu jak allegro obciąży Ciebie takim zwrotem i dopisze Ci do rachunku. Do tej pory miałeś szczęście ,że nie zostałeś obciążony 🙂