Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć wszystkim,
Chciałbym podzielić się moim (niestety bardzo nieprzyjemnym) doświadczeniem z serwisem Allegro.
Sprzedałem na aukcji przedmiot wirtualny. Kupujący po jego otrzymaniu skorzystał z procedury chargeback i odzyskał pieniądze w swoim banku. W efekcie zostałem bez przedmiotu i bez pieniędzy.
Nie ukrywam – częściowo wina leży po mojej stronie, bo mogłem poczekać na pełne zaksięgowanie środków. Ale winę ponosi też Allegro – serwis wysłał mi kilka maili z informacją, że „przedmiot został sprzedany”, naliczył prowizję od sprzedaży (co uważam za absurd, skoro transakcja faktycznie nie doszła do skutku), a następnie całkowicie umył ręce. Allegro twierdzi, że to sprawa PayU, a PayU twierdzi, że to wina Allegro. W efekcie odbijanie piłeczki trwało tak długo, że jedynym rozwiązaniem pozostało zgłoszenie sprawy do organów ścigania.
Najbardziej irytuje mnie jednak coś innego – po moim zgłoszeniu kupujący dostał blokadę na konto… ale ja również. Dział bezpieczeństwa Allegro nie podał żadnej przyczyny blokady, a kontakt z nimi polega jedynie na otrzymywaniu wiadomości o „problemach technicznych” i prośbach o cierpliwość. W praktyce oznacza to, że zostałem postawiony na tym samym poziomie co osoba, która popełniła wobec mnie przestępstwo.
Dla mnie sytuacja jest jasna - nie ważne jak się zabezpieczycie i ile dowodów posiadacie (posiadam wszystkie rozmowy z kupującym, nagranie z dowodem przekazania przedmiotu, uzupełniłem wszystkie wymagane od działu bezpieczeństwa dokumenty) allegro woli traktować Was jako potencjalnych oszustów, zamiast stać po stronie sprzedawcy, który zrobił wszystko jak należy.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@shoosk Zapewniam, że nie blokujemy kont bez przyczyny. W zgłoszonym przypadku otrzymałeś od nas informację:
"Zawiesiliśmy Twoje konto ze względów bezpieczeństwa. Musimy się upewnić, że korzysta z niego uprawniona osoba i ma ona możliwość dokończenia transakcji".
Żeby sprawa mogła zostać wyjaśniona, konieczny jest nieprzerwany kontakt z doradcami, którzy znają szczegóły i stosowanie się do wszystkich wskazówek, które od nich otrzymujesz.
Pomijając fakt, że przytoczona odpowiedź to formułka czatbota Alliny, nie znam powodu dlaczego próbujecie Państwo przedstawić blokadę jako działanie "prewencyjne", a nie sankcję.
Sformułowanie "ze względów bezpieczeństwa" jest ogólnikiem, który nie wyjaśnia faktycznej przyczyny blokady. Nie wskazano mi żadnego konkretnego punktu regulaminu, który miałbym złamać. Nie wiem też, czy blokada wynika z naruszenia regulaminu, procedury bezpieczeństwa czy może wyłącznie ze zgłoszenia ze strony kupującego.
Niejasne jest również stwierdzenie o "możliwości dokończenia transakcji". Wielokrotnie informowałem konsultantów, że posiadam nagranie potwierdzające przekazanie przedmiotu kupującemu. Nikt z działu bezpieczeństwa nie poprosił mnie o to nagranie, a skoro wywiązałem się z mojej części umowy, trudno mówić, że transakcja nie została dokończona.
Co do stwierdzenia: "żeby sprawa mogła zostać wyjaśniona, konieczny jest nieprzerwany kontakt z doradcami" - chciałbym tutaj podkreślić, że kontakt z mojej strony jest stały i co pewnie jest gdzieś udokumentowane w logach Waszego serwisu. Prowadziłem rozmowy z wieloma doradcami, jednak zamiast merytorycznych informacji czy konkretnych wskazówek, otrzymuję jedynie powtarzane prośby o cierpliwość i "że z naszego poziomu nic nie da się zrobić"
Kolejna kwestia to weryfikacja moich danych osobowych. Od tygodnia przesyłam dokument i czekam na potwierdzenie zgodności danych z dowodu osobistego z danymi rejestracyjnymi na Waszym portalu. Wydaje mi się, że to wyjątkowo długi czas, szczególnie, że mówimy o podstawowej czynności administracyjnej, która w każdym innym przypadku trwa kilkanaście minut. Brak jakiejkolwiek decyzji w tej kwestii nie tylko blokuje mi dostęp do konta ale również budzi obawy co do rzetelności całej procedury.
@shoosk Natalia wyjaśniła wszystko wyczerpująco. Zachęcam do kontaktu mailowo, ponieważ w temacie blokad udzielamy dokładnych wyjaśnień wyłącznie mailowo.
Dobrego dnia!
@gdvorek, właśnie to jest problem, że nawet mailowo nie udzielacie żadnych informacji. Jeżeli uważacie te wyjaśnienia za wyczerpujące, to nie jestem zdziwiony, że sprawa wygląda jak wygląda.
@shoosk rozumiem, natomiast na publicznym forum w temacie blokady nie udzielimy Tobie żadnych informacji, ponieważ tak po prostu nie mamy do nich dostępu.
Możesz również umówić rozmowę z Doradcą przez formularz kontaktowy.