Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
klient kupil towar na allegro.pl, wysylka do polskiego paczkomatu a chce fakture na dane niemieckiej firmy przy czym nie podał numeru NIP, byc moze dlatego, ze brak mu VAT UE?(My posiadamy).
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Jak to ugryzc?
@capodicorleone towar nie opuszcza Polski , wystawiasz ze stawką 23% , brak NIP -traktujesz jak sprzedaż konsumencką, .
Ok, wystawiam fakture imienna na te dane niemieckie?
@capodicorleone tak , jeśli masz kasę fiskalną do kopii podpinasz paragon
dzieki
niezamaco ... pozdr😀
@mdrogeria faktury bez nipu na firmę nie wolno wystawiać, będzie kara dla sprzedawcy
@capodicorleone dopytaj się o nip, oczywiście faktura z 23% vat, dopisz na niej zakup i wysyłka do Polski
A jesli nie beda zarejestrowani jako podatnicy vat ue to tez moge wystawic?
@RED taką FV jak konsumencką ufiskalniasz i Mas z głowy .
Jedyną możliwością wystawienia faktury VAT na podstawie paragonu, który nie posiada NIP-u, jest sporządzenie tzw. faktury imiennej. Taki dokument, podobnie jak paragon, na podstawie którego został wystawiony, nie może zawierać w sobie żadnego NIP-u.
@mdrogeria cyt: chce fakture na dane niemieckiej firmy przy czym nie podał numeru NIP
https://www.podatki.biz/artykuly/brak-nip-na-fakturze-a-prawo-do-odliczenia-vat_55_41376.htm
sankcje
@RED znajdź mi zapis , który mówi o zakazie wystawiania faktur bez NIP na dane firmowe , jeśli taką FV ufiskalnisz jesteś kryty na 4 fajerki, odprowadzasz należny , a nabywca nie ma podstaw do odliczenia naliczonego, ale ma dokument wprowadzający towar na stan firmy, przy jego odsprzedaży musi odprowadzić należny pomimo tego ,że nie zdjął naliczonego ,to wszystko w temacie .
@mdrogeria zgadza się, miałem ostatnio podobną sytuację, dostawa do polski (paczkomat), klient z konta polskiego, ale fakturę zażyczył sobie na zagraniczną firmę nie podając NIP. Po konsultacji z księgową uzyskałem informację, żeby wystawić fakturę imienną, a przy kasie fiskalnej podpiąć pod paragon. Wszak i tak dane nabywcy nawet takich faktur idą w JPK.
na wszelki wypadek w uwagach zamówienia wpisałem że dostawa do paczkomatu w Polsce.
Nie wiem jeszcze jak by to było, wystawić fakturę podmiotowi zagranicznemu z numer NIP, ale wówczas było by jak kiedyś (przed wprowadzeniem NIP EU) lub teraz dla podmiotu bez VEIS (VAT Information Exchange System).
Bodajże zakaz faktur dla firm pod paragon bez NIP stosowane jest tylko dla podmiotów w Polsce.
@Halfrunt Możesz wystawić FV do paragonu bez NIP , ale dokument będzie również bez NIP czyli bez prawa do odliczenia podatku naliczonego