anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gdzie i komu skutecznie zgłosić sprzedającego notorycznie łamiącego zasady ?

grzeg0rz-82
#7 Wielbiciel

Witam serdecznie

Zmusiłem się do zadania pytania tutaj gdyż próbowałem już kilka razy zgłaszać sprawę ale bezskutecznie. Używałem do tego celu formularza, podawałem numery ofert i nic. Pisząc na Chat ciągle dostaję informacje, że mam zgłosić oferty, robię to i nic to nie daje. Moja konkurencja nadal nieuczciwie gra i jest nie do ruszenia. Straciłem już wszelką nadzieję na jakąkolwiek uczciwość. Allegro mi wysyła propozycje brania udziału w webinarach i szkoleniach ale co mi z tego jeśli na starcie nie mam szans z nieczysto postępującą konkurencją ?

Ale do rzeczy. Jestem sprzedawcą przedmiotów cyfrowych. Z tego co wiem i kilkukrotnie mi potwierdzano na chat w rozmowach z pracownikami Allegro to niedozwolone jest stosowanie w nazwie oferty słowa AUTOMAT. Generalnie dotyczy ono automatycznej wysyłki przedmiotów cyfrowych. Moja konkurencja w prawie każdej swojej ofercie ma w tytule taki zapis. Jest to swoisty "cios poniżej pasa" bo klient szukając danego przedmiotu i widząc w tytule "AUTOMAT" wybiera od razu ofertę mojej konkurencji a nie inną gdyż powiedzmy sobie szczerze, że ludzie nie lubią czytać opisów aukcji, szukać w zakładkach jaka jest forma dostawy i czy automatyczna. Tak więc lubią mieć podane informacje od razu. Widząc wpis AUTOMAT wiedzą od razu, że zakupiony kod doładowujący zostanie wysłany przez AUTOMAT wysyłkowy.

Może mi ktoś poradzi co mam zrobić z tą całą sytuacją ? Naprawdę nie jestem jakimś donosicielem czy też kablem ale sorry ile można znosić coś takiego ? A Allegro z tym nic nie robi mimo moich zgłoszeń i zapewnień, że oferty zostaną sprawdzone i zweryfikowane pod kątem naruszeń.

oznacz moderatorów
28 ODPOWIEDZI 28

grzeg0rz-82
#7 Wielbiciel

Dokładnie. Zwyczajnie się odechciewa wszystkiego. Dodatkowo na maila dostajemy ankiety, zaproszenia na webinary, co chciałbyś poprawić w Allegro ale co z tego wszystkiego jak w tak klarownej sytuacji nie można zdziałać nic mimo, że jak przyznano oferty są niezgodne z regulaminem.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Po pierwsze - nigdzie nikomu nic nie przypisuję. Odniosłem się wyłącznie do treści, która została tutaj napisana, więc bardzo proszę czytać moje wiadomości ze zrozumieniem, zanim zacznie się dopisywać im własne znaczenia.

Po drugie - cieszę się, że @TechartGSM zrobiłem Ci dzień, ale Twoje nadinterpretacje i kreatywne dopisywanie moich intencji faktycznie budzą we mnie spore "wzruszenie". 

Wyjaśniam też jeszcze raz, jasno i bezpośrednio:
moją rolą jako moderatora jest wyłącznie przekazanie informacji, a nie podejmowanie decyzji za zespoły bezpieczeństwa.
Jeżeli ktoś oczekuje doprecyzowania w zakresie działań podejmowanych przez zespół bezpieczeństwa to właściwym kanałem jest formularz kontaktowy, gdzie odpowiedni zespół udziela odpowiedzi w granicach swoich kompetencji. 

Na ten zespół bezpieczeństwa w kontakcie ze sprzedającym i działania zostały podjęte zgodnie z procedurami.
Nie będziemy jednak przekazywać szczegółów ustaleń - zarówno dlatego, że nie dotyczą zgłaszającego, jak i z uwagi na obowiązującą ochronę prywatności.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

grzeg0rz-82
#7 Wielbiciel

A ten zespół po kontakcie przez formularz przekazuje info, że nie mogą mnie skontaktować z kimś kto odpowiada za sprawdzanie tych ofert, mam czekać i koło się zamyka. W takiej sytuacji nie mając żadnego potwierdzenia czy zgłoszenie zostało podjęte do realizacji to nie mam żadnej pewności co do skuteczności. Kiedyś było tak, że na zgłoszenie była odpowiedź. Tak albo nie i wtedy się wiedziało, czy jest zasadne czy nie. To jest tak jak z "kotem schrodingera". Nie wiemy czy to co zgłaszaliśmy jest skuteczne dopóki nie zobaczymy efektów. A w przypadku moich zgłoszeń tych efektów nie widać. Dlatego też zgłaszam kolejny raz i się domagam zrobienia czegoś z tym w końcu. Zresztą jak już pisałem to znalazłem na społeczności co najmniej kilka takich sytuacji. Czyli świadczy to o tym, że jednak ten system nie działa jak trzeba skoro inni użytkownicy skarżą się na to samo - czyli brak efektów, reakcji na zgłoszenia. Bo jeśli nie widzę efektów to podejrzewam, że nie było reakcji. OCzywiście nic nie mam do żadnego moderatora i szanuję pracę każdego. Ale czy nie lepiej czasem napisać, że zgłoszenia są w kolejce i może to potrwać ?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@grzeg0rz-82  oni mają stack overflow i te oferty czekają w kolejce do usunięcia, jak przyjdzie ich kolej, to zostaną usunięte

oznacz moderatorów

grzeg0rz-82
#7 Wielbiciel

Ja to rozumiem ale zgłaszam to już prawie rok. Czyli od roku czasu nikt nie usunął tych ofert ? Mam je na liście i co jakiś czas sprawdzam czy nadal są aktualne. Druga sprawa skoro byłaby sytuacja, że sprzedawca po usunięciu znów wznawia te oferty któryś raz to wypadałoby zadziałać w konkretny sposób prawda ? Naprawdę ja chcę tylko sprawiedliwości. Wydaję kasę na promocję itd. a anni stosują nieczyste triki i się śmieją.

oznacz moderatorów

AkcOgrod-pl
#10 Popularyzator

Wybacz ale czegoś nie rozumiem i nie traktuj tego jako złośliwość. Skoro widzisz jak to działa i że takie oferty nie są usuwane pomimo teoretycznego zakazu to dlaczego sam nie dodasz tego słowa do tytułu? Jak widać oferty ci nie usuną, może coś tam napiszą ale widać, że nie jest to groźne skoro inni się nie przejęli. Rozumiem, że chcesz być uczciwy i w porządku ale pytanie czy sensowne jest przestrzeganie martwego prawa.

oznacz moderatorów

grzeg0rz-82
#7 Wielbiciel

Dokładnie. Chcę być uczciwy. Oczywiście nie mam Ci niczego za złe. Jak widać w tym przypadku uczciwość chyba nie popłaca. Podejrzewam, że ten sprzedawca co tak wystawia ma świadomość jaka jest sytuacja i czuje się bezkarny.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#14 Krzewiciel

@AkcOgrod-pl Problemem są wybiórcze działania Allegro. Jednemu sprzedawcy nie zrobią nic przez X czasu, a drugiemu zablokują konto na momencie. To takie Orwellegro...

oznacz moderatorów