Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
GPRS jak wyglada wystawianie ofert na allegro ze starymi produktami - wprowadzone do obrotu np 2020r czy wcześniej.
Do tej pory podczas wystawiania oferty było do zaznaczenia okienko z opisem zdaje sie "wprowadzone do obrotu przed 13 grudnia 2024r" czy jakoś tak, a teraz wystawiając oferte allegro tego okna nie ma, sa tylko dane do wprowadzenia producenta.
Czy te okienko do zaznaczenia już na stałe znikneło?
Pozdrawiam
Podpinam się pod pytanie. Okienko wygląda teraz tak.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
u mnie nie widać (sprawdzane na 2 przeglądarkach) żadnego okienka już widocznego, obojętnie czy wystawiamy nową ofertę czy wznawiamy starą...
@czerwonybonzaj @Madmil obecnie zaznaczycie opcję Produkt został wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13 grudnia 2024 tylko w ofertach z parametrem Stan takim, jak: Używany, Bieżnikowany, Na części, Regenerowany, Uszkodzony, Odnowiony przez producenta, Odnowiony przez sprzedawcę, Do renowacji, Po renowacji, Nie wymaga renowacji, Po demontażu – niezależnie od tego, w jaki sposób wystawiacie ofertę.
Więcej informacji na temat rozporządzenia GPSR znajdziecie w tym artykule.
@RaBarbar_ka tylko dlaczego nie można wprowadzić danych producenta, które allegro ma już w swojej bazie i z którymi serwis współpracuje w zakresie ochrony praw autorskich?
dlaczego inne oferty zostały uzupełnione przez allegro tymi danymi - a te nie mogą?
Przecież to wygląda na nierówne traktowanie sprzedawców
A dlaczego skoro mam produkt wprowadzony do obrotu przed 13 grudnia 2024r, muszę u Was podawać dane wymagane przez rozporządzenie dla produktów wprowadzonych po tym okresie?
W GPSR przewidziano okres przejściowy, który pozwala na wprowadzanie do obrotu produktów zgodnych z wcześniejszymi przepisami, jeśli zostały one wprowadzone przed 13 grudnia 2024 r.
Innymi słowy:
Produkty wprowadzone na rynek przed 13 grudnia 2024 r. mogą być udostępniane bez konieczności dostosowania do nowych wymagań, pod warunkiem, że nie zostały zmienione.
Produkty wprowadzone po 13 grudnia 2024 r. muszą spełniać wszystkie wymagania nowego rozporządzenia GPSR.
Rozporządzenie w polskiej wersji językowej możesz przeczytać pod poniższym linkiem:
Rozporządzenie GPSR
Dlaczego wymagacie podawania danych producenta dla starych produktów, sprzed 2024r?
Jeśli sprzedajesz produkty sprowadzone przed 13.12.2024, nie musisz ich dostosowywać do GPSR.
Dla wszystkich produktów wprowadzanych do obrotu po tej dacie – musisz zapewnić:
osobę odpowiedzialną w UE,
dane kontaktowe na produkcie lub opakowaniu,
instrukcję i dokumentację bezpieczeństwa.
Niestety muszę, mam towar nowy, zafoliowany, zakupiony od hurtownika, wprowadzony do obrotu przed 13 gr i nie mogę wystawić oferty bez podania producenta i osoby odpowiedzialnej.
Czyli łamiecie prawo!
Jest jasno napisane w dyrektywie, że nie należy ograniczać obrotu towarami wprowadzonymi na rynek przed 13.12.2024. Nigdzie nie jest napisane, że nie dotyczy to produktów nowych! To jest wyłącznie WASZA CHORA INTERPRETACJA!
@ogryz7 Proszę, zapoznaj się z głównym wątkiem o GPSR. Tam udzieliłam pełnego wyjaśnienia.
To są wymogi unijne. Nie udzielamy porad tego typu. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób uzupełnić dane, skontaktuj się z odpowiednią instytucją.
Odpowiedź adekwatna do ogólnego poziomu portalu allegro...
Oj na pewno skontaktuję się. Z UOKiK.
@ogryz7 dokładnie, dyrektywa, w żadnym przypadku nie ograniczała sprzedaży produktów wyprodukowanych wcześniej
ten zwrot jaki zaproponowało allegro jest niezgodny z interpretacją prawa wg uokik
bo zauważyli oni, że jeżeli produkt ten wprowadzony wcześniej jest produkowany nadal - to producent musi uzupełnić te dane
ale - jest duże ale
Allegro nie podumało i nie zmieniło komunikatu np na taki: produkt został wprowadzony przed w/w datą i nie jest już produkowany
Działania allegro mogą być uznane za czyny nieuczciwej konkurencji, gdyż obecnie istnieją trzy, cztery rodzaje takich samych ofert:
- oferty stare bez w/w zapisów
- oferty stare z uzupełnionymi w/w zapisami przez serwis
- oferty stare, których nie można wystawić bo nie ma w/w danych
- oferty nowe gdzie sprzedawca coś nazmyślał
jak do tego ma się ustawa o czynach nieuczciwej konkurencji?
Allegro zaczęło dobrze - uzupełniło w/w dane - dlaczego nie ma wprowadzonych wymogów by producent miał obowiązek wprowadzić te dane?
Wystarczyło zlikwidować tzw. marki z list katalogu i wyrzucić z programu ochrony praw - które nie dopełniły formalności i wrzucić je do jednego worka inne
Problem by się sam rozwiązał
Jeszcze mi geniusze powiedzcie, jak mam uzupełnić dane producenta, szczególnie dane kontaktowe, jeśli producent od kilkunastu lub kilkudziesięciu lat NIEISTNIEJE ???
W polu treść informacji o bezpieczeństwie wpisz po prostu ręcznie "Produkt został wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13 grudnia 2024". Myślę, że takie obejście nie będzie łamać zasad allegro. 🙂
Ale tam trzeba podać producenta czyli masz okienka typu : nazwa, adres, itd