Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
zapoznałem się z listą kategorii wykluczonych z GPSR jednak ku mojemu zaskoczeniu, nie zostały tam ujęte poniższe kategorie:
Allegro - Supermarket - Artykuły dla zwierząt - Dla psów - Karmy - Sucha karma (90061)
Allegro - Supermarket - Artykuły dla zwierząt - Dla psów - Karmy - Mokra karma (90062)
Allegro - Supermarket - Artykuły dla zwierząt - Dla kotów - Karmy - Sucha karma (90040)
Allegro - Supermarket - Artykuły dla zwierząt - Dla kotów - Karmy - Mokra karma (90041)
W rozporządzeniu jest wskazane:
Prawo Unii dotyczące żywności, pasz i dziedzin pokrewnych ustanawia specjalny system zapewniający bezpieczeństwo produktów objętych nim. W istocie żywność i produkty paszowe mają szczególne ramy prawne ustanowione, w szczególności na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 (6)[7]. Ponadto żywność i produkty paszowe są również regulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 7[7], które zapewnia zharmonizowane podejście w odniesieniu do kontroli urzędowych w celu weryfikacji zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. W związku z tym żywność i produkty paszowe powinny zostać wyłączone z zakresu stosowania niniejszego rozporządzenia, z wyjątkiem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, o ile chodzi o zagrożenia, które nie są objęte rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 8(8) lub innymi przepisami dotyczącymi żywności, które obejmują jedynie ryzyko związane z żywnością chemiczne i biologiczne.
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Dlaczego zatem karmy suche i mokre dla psów i kotów, które są przecież paszami, nie zostały wyszczególnione na liście kategorii wykluczonych z GPSR?
Dzień dobry @kelpi_pl! Dopytam o to i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@kelpi_pl zaktualizujemy listę wykluczonych kategorii. Kategorie z żywnością (zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt) także zostaną wykluczone.
Czy mogę prosić o link do listy kategorii wykluczonych, po aktualizacji?
@kelpi_pl Aktualna lista będzie dostępna w tym samym miejscu, co obecnie.
Produkty spożywcze dla ludzi zostały dodane na listę, jednak nie odnajduje w pliku kategorii z żywnością dla zwierząt. Kiedy możemy spodziewać się aktualizacji?
@kelpi_pl przykro mi, ale nie znam konkretnej daty. Otrzymałam informację, że w listopadzie lista zostanie zaktualizowana.