anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

GPSR obowiązkowe dane zmiany

petinek_pl
#13 Ambasador

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   proszę nie przekierowywac mojego posta do innego bo nie potrafię odnaleźć się wśród setek wiadomości. Zgodnie z GPSR produkty wyprodukowane po 13.12 nie miały obowiązku dodawania informacji o bezpieczeństwie, teraz wymagacie nagle aby je dodać do wszystkich produktów wyprodukowanych przed tą datą. Dlaczego i jak niby mam teraz dodac informacje do tysięcy produktów, które takich danych nie posiadały. Druga kwestia- wymagacie też przy dodawaniu produktów załączenie takich infomacji gdy wystawiam produkty spożywcze dla zwierząt. Przecież dyrektywa nie dotyczyła karm i pasz. Czy to znaczy ze zmieniła się nagle tresc rozporządzenia i informacje o bezpieczeństwie wymagane jest także dla karm oraz produktów wyprodukowanych przed 13.12? Nie rozumiem sytuacji.

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl jeśli chodzi o oferty, które są w kategoriach, w których GPSR obowiązuje to możesz uzupełnić dane producentów w tej zakładce, a następnie grupowo przypisać je do odpowiednich ofert w zakładce Mój asortyment (zaznacz wybrane oferty > Na dolnym pasku edycji grupowej wybierz Produkt, a następnie Dane producenta > Wybierz odpowiednie Dane producenta i kliknij [zapisz]).
Jeśli chodzi o kategorie, w których GPSR nie obowiązuje, to jeśli podałaś jakieś dane w części GPSR, np. zaznaczyłaś opcję produkt wprowadzony przed 13.12.2024, to system wyłapuje, że brakuje tam innych informacji o GPSR w tym wymaganych informacji o bezpieczeństwie, więc w tych ofertach powinnaś usunąć wszelkie dane związane z GPSR. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@la_nika w którym miejscu pytałam o dane producentów? Do licha, czy potraficie przeczytac ze zrozumieniem pytania? Ani na jedno nie odpowiedziałas czy rozmawiam z botem? Od tygodni probuje uzyskac proste odpowiedzi a wy mi nie na temat w ogóle o czym innym piszecie no nie wierze..

oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Do jasnej .. ile można prosić się o głupie odpowiedzi informacje. Pytam juz w różnych postach o jedno i to samo i dalej doprosic sie nie mozna odpowiedzi. Co jest z wami????? Czemu tak musicie utrudniac sprzedawcom zycie! Caly czas przy dodawaniu karm dla zwierząt wyskakuje mi ze wymagacie podania informacji o bezpieczenstwie. JAKICH DO DIABŁA INFORMACJI???CO MAM TAM NIBY WPISYWAĆ??? KARMY SĄ WYŁĄCZONE Z OBOWIĄZKU PODAWANIA TAKICH INFORMACJI!!! Pytałam co się z wami porobiło,nikt nie raczy udzielic informacji, czy nagle zmienily się przepisy i Unia wymaga podawania informacji o bezpieczenstwie rowniez dla karm??? Co mam tam niby wpisac, to karma!!!! Nie da się wystawic juz nic w żadnej kategorii bez podania tych informacji! Dodatkowo nie da się wystawic produktów które były wprowadzone przed 13,12 a przeciez tam tez nie jest wymagane podanie tych dziadowskich parametrow!! To czemu nagle kazecie je podawac? Nagle wyskoczyło mi w tysiącach produktów ze mam je podac, i co mam tez niby zrobic? Mam nagle zacząć fotografowac tysiące produktów, obrabiac zdjecia,przepisywac opisy z pudelek LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przeciez to nie było obowiązkowe i dalej macie w swoim regulaminie ten zapis ze dotyczy to tylko produktów wprowadzonych do obrotu po 13 grudnia to co sie znowu odwala?!?!

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl informacje o bezpieczeństwie grupowo dodasz w ten sam sposób, co dane producenta, a jeśli w kategorii wymagane jest podanie danych GPSR to dotyczy to zarówno danych producenta jak i informacji o bezpieczeństwie. 
Jeszcze raz: jeśli chodzi o oferty, które są w kategoriach, w których GPSR obowiązuje, informacje o bezpieczeństwie możesz dodać grupowo w zakładce Mój asortyment (zaznacz wybrane oferty > Na dolnym pasku edycji grupowej wybierz Produkt, a następnie Informacje o bezpieczeństwie > Wybierz odpowiednie (możesz skorzystać z sugerowanego tekstu)  i kliknij [zapisz]).
Jeśli chodzi o produkty z kategorii wyłączonych z GPSR, w których pojawia się informacja o konieczności dodania informacji o bezpieczeństwie, to sprawdź, czy nie masz w tych ofertach podanych informacji dotyczących GPSR np. produkt wprowadzony przed 13.12.2024 albo produkt nie wymaga informacji o bezpieczeństwie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@la_nika po pierwsze wyświetla się:

Brak sugerowanych danych

Nie mamy sugestii (użyj własnych danych) lub oferty zostały już uzupełnione.

Taki tekst wyświetlał się od początku więc wpisałam np. produkt wprowadzony przed 13.12.2024, to jak to usunąć z produktów i dodac sugerowany tekst? Zanim dodałam tę informację, też się nie wyświetlały sugestie.

Po drugie- nie nie mam takiego tekstu gdy próbuję dodac produkt z kategorii karmy. Juz na etapie wystawiania produktu przez moduł piszczy mi ze ta informacje jest obowiązkowa. A przy produktach ktore probuje wznowic z poziomu allegro to samo. 

kk.jpg

oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

i ktoś wreszcie rzetelnie odpowie,bo pracownicy oczywiscie cisza albo odpowiedzi nie na zadane pytanie. Co jest z tym GPSR?? W grudniu uzupełniłam wszystkie wymaganie informacje dotyczące bezpieczenstwa i danych producenta dla ofert wprowadzonych na rynek po 13.12. Od kilku tygodni allegro rzuca się że mam te dane podać teraz wszędzie, nawet w produktach z przed lat, do tego także w karmach dla zwierząt gdzie ta kategoria jest wykluczona z GPSR. O co chodzi, nie widzę nigdzie wpisów na ten temat, czy nikt z was nie napotkał tego problemu? Przecież mam tysiące produktów i co teraz nagle mam je zacząć fotografować,obrabiac,opisywac,mimo ze zaden producent takich danych nie zamieszcza bo to towary sprzed lat i mam sama powymyślać opisy do tysięcy produktów?Co się dzieje? To nie było obowiązkowe, a sytuacji z karmami tym bardziej nie rozumiem.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl nie jestem na Twoim koncie, więc nie mogę wiedzieć, co tam się wyświetla, jeśli mi tego nie pokażesz albo o tym nie napiszesz. 
Jeśli posiadasz informacje o bezpieczeństwie dla produktu to je tam dodaj, być może zaznaczyłaś dużo różnych ofert i w niektórych te informacje są już dodane, aby to sprawdzić zaznacz np. dwie oferty i sprawdź, czy możesz skorzystać z sugestii, jeśli nie, sprawdź czy informacje o bezpieczeństwie są tam dodane. 

Oferta nr 10889554165 jest w kategorii wyłączonej z GPSR, więc kliknij "edytuj ofertę" i usuń "Produkt nie zawiera informacji o bezpieczeństwie".

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@la_nika Oferta nr 10889554165 Jak usuwam to każecie dodać bo wymagane,przeciez bym nie proisla o pomoc gdyby to bylo takie proste

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl, ale w tej kategorii nie musisz podawać tych informacji. 
Spróbuj usunąć "Produkt nie zawiera informacji o bezpieczeństwie".

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@la_nika w ofercie nie mam nic dodane, jak daję zapisz to potem wyswietla się że jej nie wznowiono i błąd ze screena ktory juz przeslalam

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl czy możesz przesłać zrzut ekranu z formularza edycji oferty z części, w której są informacje GPSR?
Widać tutaj, że w ofercie w Informacji o bezpieczeństwie było zaznaczone "Produkt wprowadzony do obrotu przed 13.12.2024", były także podane Dane osoby odpowiedzialnej

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@la_nika no kiedys było to wszędzie zaznaczone ale te opcje sami usuneliscie juz dawno. Teraz nie mam nic a producent przeciez musi byc. Prosze bardzo zrzut nic tam nie madane.jpg

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@petinek_pl są tam podane Dane producenta (HOBBY), a ta kategoria jest wyłączona z GPSR, usuń proszę te dane. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@la_nika czyli w kategorii karmy mam nie podawać danych producenta? Przecież to nie ma związku z informacjami o bezpieczeństwie. Ponadto- przy wystawianiu oferty przez API i tak trąbicie że wymagane jest podanie producenta jak i danych o bezpieczeństwie! Poniżej zrzut gdy chciałam dodać inny produkt z kategorii karmy i przysmaki. Wszędzie wymagacie zarówno jednego jak i drugiego więc po co to pisanie,że nie.. skoro nie to naprawcie to bo nie da się wystawić nic w tych kategoriach bez tych danych..ee.jpg

oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@la_nika nie rozumiem sytuacji, uzupełniłam w setkach produktów dane producenta choć nie było to konieczne a teraz piszecie,że mam je usunąć? Przeciez to chyba dobrze że je dodałam. A jak nie usunę to wymagacie tez inf.o bezpieczenstwie.. przeciez to nie powinno mieć żadnego związku. Naprawcie te błędy. Bez sensu zebym teraz usuwała dane producentów z setek produktów..zrobiłam nadmiar pracy zeby to usuwać?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@petinek_pl Monika wyżej wszystko wyjaśniła, że są tam podane "Dane producenta", a ta kategoria jest wyłączona z GPSR. Konieczne jest usunięcie tych danych.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@gdvorek no  serio, oznaczacie post jako rozwiązany? Przesyłam wam screen gdzie wymagacie danych producenta oraz bezpieczenstwa w kategorii karmy i przysmaki i zamiast naprawic problem piszesz tylko że "są tam podane "Dane producenta",konieczne jest usunięcie tych danych." A NIBY JAK TO NAPRAWIA PROBLEM W KTÓRYM MIEJSCU PRZEDSTAWILISCIE ROZWIĄZANIE PROBLEMU Z TYM ŻE ŻE ZA KAŻDYM RAZEM GDY PRÓBUJE DODAC PRODUKT Z KATEGORII KARMY DALEJ WYMAGACIE NA CZERWONO Z GWIAZDKĄ DANYCH PRODUCENTA ZAPOZNAJ SIĘ ZE SCREENEM

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@petinek_pl w mojej ocenie przedstawiliśmy Tobie rozwiązanie. Monika wyjaśniła wszystko wyczerpująco, nie widzę tu dodatkowych kwestii do wyjaśnienia.

Piszesz bardzo nieprecyzyjnie. Chętnie Tobie pomogę, natomiast proszę Ciebie o konkretne zadanie pytania, ze spokojem.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

petinek_pl
#13 Ambasador

@gdvorek ... co jest niezrozumiałego w tym zdaniu które powyżej napisałam i uważacie ża na nie odpowiedzieliście. Prosze o wskazanie gdzie rozwiązaliscie ten problem i jak. Cytuję siebie: "Ponadto- przy wystawianiu oferty przez API i tak trąbicie że wymagane jest podanie producenta jak i danych o bezpieczeństwie! Poniżej zrzut gdy chciałam dodać inny produkt z kategorii karmy i przysmaki. Wszędzie wymagacie zarówno jednego jak i drugiego " załaczyłam powyżej ZRZUT. W ktorym miejscu rozwiązaliscie te kwestię że wymagacie obu danych przy wystawianiu produktu w kategorii karmy dla zwierząt? Nie widze nigdzie wyjaśnienia ani rozwiązania. Bez podania tych danych , KTÓRE ZAZNACZONE SĄ JAKO WYMAGANE Z GWIAZDKĄ NA CZERWONO nie da się wystawic produktu w kategorii KARMY. Monika pisze,że mam usunąć dane producenta ale to nie jest żadne rozwiązanie,powtarzam przeciez ze wymagacie tych danych nie da się ich nie podawać!!

oznacz moderatorów