Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy GPSR ma zastosowanie do sprzedaży odzieży ? Czy produkty wprowadzone przed 13 grudnia, również będą wymagały uzupełnienia informacji ?
@Fashionparadisee wykluczone kategorie znajdziesz w tym artykule. Pamiętaj, że jeśli nie uzupełnisz obowiązkowych parametrów to: nie wystawisz nowej oferty, nie wprowadzisz zmian w trwającej ofercie i nie wznowisz oferty.
Jak rozumieć tą nową ustawę GPSR ... wprowadzając ofertę typu odzież książki itp. wprowadzamy markę EAN itp. w przypadku książek również wydawnictwo. Czy zakładając, że mamy wszystkiego po jednym egzemplarzu bądź sztuce trzeba pisać do każdego producenta o dane?
Też się nad tym zastanawiam. Mam maksymalnie 3 sztuki z danego modelu a często pojedyncze. Tak samo odzież używana też w tym jest. To totalny **piiip**yzm. Teoretycznie dotyczy to rzeczy wprowadzonych po 13 grudnia ale według allegro wszystkie rzeczy które są mają być tym objęte.
Będąc na webinarze dzisiejszym, nie rozwiałam swoich wątpliwości, nie mam pojęcia jak teraz będziemy sprzedawać. Przyjmijmy iż kupuje się np. worek odzieży 30 kg ... sprzedający na pewno nie udostępni nam danych do każdej sztuki odzieży, ponieważ najzwyczajniej w świecie pakują to losowo. Może będzie można po prostu z google wkleić dane teleadresowe producenta z tym, że co jeśli firma jest z poza UE skąd wziąć dane osoby odpowiedzialnej.
@Fashionparadisee @EcoAgnes33 w tym artykule znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Tak, dane producentów możecie znaleźć w internecie, nie musicie za każdym razem kontaktować się z producentem.
A co z odzieżą używaną? Czy instrukcja o bezpieczeństwie też będzie musiała być w tym wypadku wkładana do paczki? Jeśli tak skąd takową wziąć? Co jeśli nie znamy producenta bo np. są wycięte metki czy w tym wypadku można podać dane osoby od której się towar zakupiło?
@EcoAgnes33 Dopytuję odpowiedni zespół. Wrócę tutaj z odpowiedzią.
Czy szanowna moderacja wie, że te przepisy dotyczą tylko produktów wprowadzonych na rynek UE po 13.12.2024? Tylko na allegro prawo działa wstecz i tutaj wymaga się, aby produkty produkowane w latach np. '60 spełniały dzisiejsze normy 🤣
@ogryz7 szanowna moderacja doskonale o tym wie - zobacz wypowiedź @_HolaOla_
blokada i drastyczne opcje np: nie wznawiania ofert konkurencji pod płaszczykiem "regulacji ue" może być uznana jako czyn nieuczciwej konkurencji
Witam i podpinam się pod pytanie EcoAgnes33 i liczę na odpowiedź, pozdrawiam
Cześć, @EcoAgnes33. Rozporządzenie GPSR dotyczy także produktów używanych. Jeśli produkt wymaga podania informacji o bezpieczeństwie (takich jak certyfikaty, ostrzeżenia dotyczące użytkowania), to jesteś zobowiązany do ich udostępnienia konsumentom.
Dane producenta należy podać zawsze - nawet jeśli metka została wycięta.
Dziękuję za odpowiedź.
A co w przypadku książek i instrukcji zasad i bezpieczeństwa?
Wystarczy jedna ogólna czy musi być spersonalizowana do każdego egzemplarza?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Gdzieś czytałam że przy odzieży nie musi być instrukcji bezpieczeństwa tylko nas dotyczy rozporządzenie o tkaninach
Sprzedaję głównie wszelkiego rodzaju używane gadżety dla kibiców lub motoryzacyjne, które często albo mają metki nieczytelne albo ich nie ma. Na metce zresztą przeważnie nie ma nazwy producenta - jest tylko made in China i ewentualnie materiał z którego daną rzecz wykonano. Jak w takim razie mam ustalić producenta i osobę kontaktową, o mailu już nie wspominając? Dodam, że sprzedawane przez mnie przedmioty zostały wykonane między 1980 a 2020 rokiem. I ustalenie czegokolwiek to jak szukanie igły w stogu siana.
@old_classic rozporządzenie dotyczy produktów wprowadzonych obrotu na terenie Unii Europejskiej po 13.12. Dla produktów, które wystawiłeś wcześniej zalecamy uzupełnienie tych danych, ale nie jest to obowiązkowe. Więcej informacji na temat GPSR znajdziesz w tym artykule, który opublikowaliśmy kilka dni temu.
No dobrze czyli po 13 grudnia nie wstawię rzeczy wyprowadzonych na teren UE np w 2019 roku bez wypisywania tych wszystkich danych ?
Cześć, @Fashionparadisee. Zgadza się. Jeśli nie uzupełnisz wymaganych danych, to nie opublikujesz nowej oferty i nie edytujesz istniejącej już oferty.
Czyli wracamy do punktu wyjścia. Gdyż cały czas mamy dostęp do towarów używanych. Ciągle możemy sprowadzać nowe rzeczy do sprzedaży, głównie te wyprodukowane wiele lat temu - dlatego właśnie są to rzeczy używane. Ilość sprowadzanego towaru w moim przypadku zależy tylko od potrzeb rynku i zasobności mojego portfela. I dalej ten towar będzie kupowany bez informacji wymaganych wg nowych przepisów bo kto miałby się o taką informację w przeszłości zatroszczyć? Jednocześnie nie będzie co z tym towarem dalej robić bo nie będzie go jak wystawić - wg nowych wymagań serwisu. Czyli co? Zamknięcie działalności i bezrobocie??? Podobnie było z kodami EAN w przypadku rzeczy używanych - serwis przy wystawianiu w niektórych kategoriach ich wymagał tylko nikt nie powiedział skąd je brać? Skoro to były rzeczy UŻYWANE lub nowe ale wyprodukowane dawno, bez oryginalnych opakowań. Jednocześnie nawet rzeczy nowe - przeznaczone do sprzedaży przed 13 grudnia - nie zawierają informacji wymaganych po zmianie przepisów. Gdzie wtedy szukać danych? A jak nie będzie aukcji to też nie będzie prowizji od nich. Kółko się zamyka.
Właśnie o to mi chodziło żeby doprecyzować. W przypadku towarów używanych a także nowych powinien być checkbox, że oświadczasz, że towar został wprowadzony przed 13 grudnia 2024 roku. Wystawie licytację przed 13 grudnia a po 13 grudnia mi się nie wznowi bo już trzeba uzupełniać te dane, **piiip**yzm. Prawo nie działa wstecz przecież.