Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy GPSR ma zastosowanie do sprzedaży odzieży ? Czy produkty wprowadzone przed 13 grudnia, również będą wymagały uzupełnienia informacji ?
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Przypadek taki:
Sprzedaję towar przed 13,12,2024 bez wymagań ze strony allegro dotyczących tej ustawy....Kupujący się rozmysla, nie chce jednak tego towaru - np po 28 dniach mi towar zwraca - bo tyle teoretycznie czasu ma. Otrzymuję zwrot towaru za prawie miesiąc i co? mam go teraz wyrzucić? Bo nie ma danych...
Jeszcze dwa tygodnie zostają...Proszę serwis o wprowadzenie systemowych poprawek, aby wiele ludzi nie poszło na bezrobocie !!! Handlujemy towarem wpowadzonym na rynek europejski przed 13.12.2024 i te wymagania, którym mamy sprostać są w wielu przypadkach nierealne. Ktoś ten towar zatwierdził wczesniej - miesiąc temu, pół roku temu, rok temu, czy 10 laat temu, zeby mógł się znaleźć w Europie...teraz jesteśmy karani i nie możemy tego towaru sprzedawać.
Cześć, @-GOSI-. Każdy produkt (niezależnie od tego czy jest nowy, czy też używany) posiada producenta. Podanie niezbędnych parametrów identyfikujących produkt wynika z przepisów prawa unijnego - zgodnie z rozporządzeniem, wszystkie nowe oferty będą musiały zawierać dane umożliwiające identyfikację produktów, na przykład EAN, czy dane producenta.
Dotyczy to zarówno produktów nowych, jak i używanych, naprawionych czy odnowionych. Te wymogi powstały na podstawie rozporządzenia i dotyczą kategorii, w których te dane są wymagane.
Wymaga ale dla produktów wprowadzonych przed 13.12.2024 rokiem. Do części producentów ja np nie mam danych kontaktowych bo firma jest zamknięta, skąd mam np wyczarować maila do nich ?
@Fashionparadisee, w takich sytuacjach rekomendujemy kontakt z kancelarią prawną, aby uzyskać poradę prawną w tym obszarze.
@MiMary A wy nie macie prawników, którzy potrafiliby poprawnie zinterpretować przepisy? Sama dyrektywa zawiera zapis, mówiący że nie należy ograniczać handlu produktami wprowadzonymi na rynek przed jej wejściem w życie. Ktoś nawet cytował na forum konkretny artykuł. Wychodzi więc na to, że allegro swoimi rozwiązaniami będzie... łamać prawo.
Ot i mamy odpowiedź na miarę XXI wieku! Czyli jak będę chciał wystawić szalik za 30 zł - wyprodukowany gdzieś w Chinach (w domyśle) 10 lub 20 lat wcześniej - typowy no name - bo nikt nie był zainteresowany drukowaniem czy oznaczaniem metką - to mam się za każdym razem radzić adwokata. Coś czuję, że tysiące drobnych przedsiębiorców uczciwie co miesiąc tyrających na wszystkie podatki, opłaty i prowizje już za niedługo przejdą do historii. Do historii Allegro.
Z prawnego punktu widzenia to produkt jest wprowadzony na teren UE przed 13.12.2024 więc nie mam obowiązku podawania tych danych. Konsultowałam to już z prawnikiem, nikt nie będzie podejmował się wysyłania pism i zapytań o adres e-mail, tym bardziej, że nie wiadomo z jakich powodów firma jest zamknięta
Ale towaru i tak nie wystawisz. Tak jakbyśmy zawsze do każdej **piiip**oły mieli do dyspozycji komplet dokumentów, zaświadczeń czy ekspertyz. Sprzedajemy często rzeczy o wartości poniżej 50 zł za sztukę a robi się z tego dramat jakbym przy każdej transakcji miał obracać milionami. Nawet jak będę mieć metkę producenta - a często nie mam - to nikt z moich dostawców mi nie będzie szukał adresu, osoby odpowiedzialnej czy też emaila! Tym bardziej, że 80% mojego asortymentu zostało wyprodukowane przed 2010 rokiem! Najpierw czepianie się o kody EAN przy rzeczach używanych! No bo skąd je wziąść? Teraz kolejna głupota. Poza tym jest coś takiego jak tajemnica handlowa - dlaczego mam ją zdradzać? Czy oni chcą położyć cały handel internetowy w Polsce?
Każdy towar posiada jakies oznaczenie - Tak, mój jest nowy, posiada metki, ale...po metce nie jestem w stanie ustalić producenta, a już tym bardziej innych danych. A towar posiadam nawet z 10 lat wstecz, zresztą jak kazdy tutaj. Hurtownie zamknięte, więc nie mam mozliwości nawet ustalić tego producenta ...a nie wszystko schodzi na bieżąco do zera.
SERWIS allegro powinien wprowadzić jakiś znacznik w systemie ( to jest odpowiedzialność serwisu, aby nie ograniczac handlu dla małych przedsiębiorców) , dzięki któremu my mali przedsiębiorcy moglibysmy zaznaczyć, ze towar pochodzi sprzed 13,12,2024 i żebysmy mogli go dalej sprzedawać...Bralibysmy wtedy odpowiedzialność na siebie - mamy faktury zakupowe sprzed daty wprowadzenia ustawy... @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Metki są albo ich nie ma. Tym bardziej przy odzieży używanej a taką sprzedaję. Czasem są ale już nieczytelne i co wtedy? Poza tym towar wyprodukowany w latach 90-tych - a takiego mam najwięcej - nie miał często żadnych oznaczeń - tak jak kiedyś nie było i dalej nie ma na wszystkim kodów kreskowych bo nie były wszędzie wymagane. Kiedyś człowiek się cieszył, że w ogóle coś kupił. Nie było tylu sklepów, tylu sprzedających, powstawały dopiero pierwsze hurtownie. I nie było internetu w takiej formie jak obecnie. Po 2000 roku jak wystrzelił handel internetowy uproszczeniu uległ i zakup i sprzedaż i dostawa. Jak można porównać sytuację gospodarczą z przed 40 lat do dzisiejszej? Kto kiedyś patrzył na metki, prawa patentowe, autorskie, faktury czy gwarancje? I ten towar tak był kiedyś produkowany. A teraz nagle próbuje się jednym przepisem naprawić "zło całego świata". Dyrektywa dyrektywą ale powinna być opcja przy wystawianiu aby to pominąć. Za to mamy podejście, że musi być i już! Skąd te dane wziąć to już nikogo nie obchodzi. Jeżeli mam coś wystawić do 50 zł i z tego jeszcze zapłacić 15-20 procent prowizji, Zus, podatek i księgowego - oczywiście plus koszt zakupu samego towaru - to z czego za każdym razem mam biegać do prawnika po osobną ekspertyzę którą za chwilę i tak ktoś zakwestionuje? Dlaczego prowadząc uczciwą działalność za każdym razem właściciel musi udawadniać że nie jest wielbłądem?
Ponawiam pytanie w związku z przedmiotem książka. Czy można napisać kartę zasad, bezpieczeństwa i zgodności jedną pasującą do wszystkich egzemplarzy (chodzi o książki dla młodzieży i dorosłych ) Czy każda taka karta musi mieć ISBN i dane wydawnictwa wyszczególnione. Kolejnym pytaniem jest czy pomimo udostępnienia informacji w ofercie musimy dokładać każdą taką kartę do każdego egzemplarza przy wysyłce?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Dzień dobry.
Proszę o podanie nazwy dokumentu, który wyklucza niektóre katerorie z obowiązku GPSR, zgodnie z tym co podajecie w ząłączniku do atykułu o GPSR. Interesuje mnie kategoria Moda-Obuwie. W rozporządzeniu nr 2023/988 z dnia 10 maja 2023 r. takiego wykluczenia nie znalazłam, a w załączonym wykazie nie ma żadnej informacji skąd ta lista pochodzi.
Zadaję to pytanie już któryś raz, i nie mogę się niczego dowiedzieć, w Pomocy Allegro też nie uzyskałam żadnej informacji. Potwierdzono, że kategoria Moda-Obuwie nie podlega GPSR, ale na jakiej podstawie, to w dalszym ciągu nikt nic nie wie, a czas mija.
Liczę, że uzyskam wreszcie odpowiedź na nurtujące mnie zagadnienie.
Witam.
Sprzedaję odzież używaną którą kupuję w polskiej hurtowni , posiadam do tego faktury zakupu .
Jak mam zastosować się do tego rozporządzenia jeśli nie wszystkie ciuchy mają kompletne metki ?
Owszem na wielu jest oznaczenie producenta, np. Levi's Naketano Guess ale nie ma przecież opakowań, żebyśmy posiadali dokładne dane kontaktowe producenta.
Proszę o wypowiedź pracownika Allegro
@monster1011 tak jak informujemy w artykule, rozporządzenie GPSR ma zastosowanie do produktów nowych, używanych, naprawionych lub odnowionych wprowadzonych do obrotu na terenie Unii Europejskiej po 13.12.2024.
Jako sprzedająca jesteś odpowiedzialna za to, by Twoja sprzedaż była zgodna z prawem.
Podobny problem a jakże inna odpowiedź ?
@Auto_Imperium_AW Produkty używane również podlegają regulacji GPSR. Zdajemy obie sprawę, że budzi to wątpliwości i problemy, które trudno rozwiązać, dlatego wkrótce dodamy do uzupełnienia parametr, w którym będziesz mógł zadeklarować w poszczególnych ofertach, że produkt został wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024.
@monster1011 odpowiedź dokładnie w tym samym tonie: "rozporządzenie GPSR ma zastosowanie do produktów nowych, używanych, naprawionych lub odnowionych wprowadzonych do obrotu na terenie Unii Europejskiej po 13.12.2024."
Tak jak napisała Natalia, niebawem pojawi się możliwość dodania odpowiedniej informacji w ofertach.
Czy jak zadeklaruje, że produkt był wprowadzony na rynek przed 13.12.2024 to będę mogła wystawić ofertę bez podawania tych danych ?
Tak naprawdę my wszyscy handlujący odzieżą używaną i nie tylko , by dostowować się do nowych przepisów UE powinniśmy mieć w sprzedaży prosto od producentów - po 13 grudnia tylko nowy towar który tak naprawdę trafi do sprzedaży przez owych producentów. A idąc tym rozumowaniem cała pozostała ilość powinna trafić do kosza - a zanim zakładając Nowa bluzka z nowymi danymi trafi do sprzedaży a potem trafi w tak zwany second hand to minie parę jak i więcej miesięcy. Ciekawym spostrzeżeniem podzielę się : gdy pisałem do Allegro to oni z automatu w sprawie GPSR pisali to samo : ma być tak i tak i trzeba doradzać się radców prawnych, ale jak spytałem czy prawo dotyczy wszystkich : odpowiedź tak, gdy spytałem czy również sklepu Allegro i kiedy oni zaczną uzupełniać brakujące dane zwłaszcza w kategorii dziecięcej i zabawkach odpowiedzi już nie uzyskałem.
Szkoda ze nikt prędzej nie pofatygował się że będzie mozliwośc zadeklarowania iż jestem w posiadaniu rzeczy którymi handluje prędzej niż : ..... i temat byłby zamknięty. Lepiej wywoływać w ludziach panikę i pozostawienie samym sobie ale jak prowizję i inne opłaty portal ma zabrać to są do tego pierwsi.
Z pozdrowieniami
Jasne tylko Pani Natalia napisała to 27 Listopada a dziś mamy 1 Grudnia a my sprzedawcy nadal nic nie wiemy oprócz tego że 13 grudnia zawiesicie nam możliwość sprzedaży .
27.11 listopada piszecie że dodacie taką możliwość, a mi wczoraj kazaliście się kontaktować z kancelarią prawną. Ustalcie wreszcie jedną wersję bo zaczyna to być mało zabawne. Albo jesteśmy poważni i traktujemy się poważnie albo sobie robicie jaja.