anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak jest liczony parametr "szybka wysyłka"

hurtowniaduska
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry.

Zastanawia mnie w jaki sposób jest liczony parametr "szybka wysyłka". Mam ustawioną wysyłkę na 1 dzień. Nie mniej praktycznie wszystkie wysyłki robię natychmiast. Ale mam naliczany punkty ujemne i jakieś z kosmosu statystyki procentowe np. w piątek wysłałem 100% paczek do 16 a według Allegro wysłałem tylko 34% i dostałem -3 punkty. Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić?

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

sklep-lapis
#10 Popularyzator#

jeśli przykładowo do 16 wysyłasz zamówienia, a zamówienia, które spłynęły po tej godzinie i wyślesz je kolejnego dnia, to już nie wliczają się jako "szybka wysyłka"

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@hurtowniaduska nie zastanawiaj się bo szkoda na to czasu, bo zamiast skupić się na obsłudze klienta będziesz studiował ich algorytmy i statystyki 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

Dzień dobry @hurtowniaduska! W mierze Szybka wysyłka sprawdzamy procent zamówień z ostatnich 28 dni, które zostały przez Ciebie wysłane w dniu zakupu.
Obliczamy: ile zamówień wysyłasz tego samego dnia – dla ofert z deklaracją wysyłki natychmiast lub w ciągu jednego dnia – w stosunku do wszystkich Twoich zamówień (bez względu na ich deklarowany czas wysyłki).
W tej mierze nie przyznajemy ujemnych punktów, możesz w niej tylko zyskać punkty (max 160). 
32.64 % to ilość zamówień z ostatnich 28 dni, które nadałeś w dniu w którym kupujący złożyli zamówienia. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

hurtowniaduska
#8 Zapaleniec#

Szanowna Pani tak jak wspomniał kostas11 nie powinno się brać do głowy tych waszych statystyk bo można oszaleć.

Zamówień które wysłałem w dniu zakupu przez klientów to ok 98% tak więc się zastanawiam co za przedszkolak układa wam te algorytmy.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@hurtowniaduska w zakładce Skuteczność wysyłki, możesz pobrać raport i sprawdzić to dokładnie.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@hurtowniaduska 100% paczek wysłałeś do 16, ale nie wysłałeś tego samego dnia zamówień, które pojawiły się po godz. 16

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

hurtowniaduska
#8 Zapaleniec#

O 16 "moi" kurierzy to już jedzą obiad w domu.

oznacz moderatorów

ares_
#14 Krzewiciel#

@hurtowniaduska W jaki sposób wysyłasz paczki? Jeżeli nadajesz je w punktach nadania to przesyłka liczy się jako wysłana dopiero po odebraniu jej przez kuriera a nie w momencie zostawienia jej przez Ciebie w punkcie.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@ares_  czyli to są punkty dla kuriera😁, jak odbierze szybko , to dostanie punkty😉

oznacz moderatorów

hurtowniaduska
#8 Zapaleniec#

Wszystkie paczki są przy mnie skanowane u mnie w firmie.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@hurtowniaduska masz ustawioną godzinę graniczną ? to do tego liczą tylko zamówienia złożone od godziny 0:00 do godziny granicznej i nadane w ten sam dzień, zamówienia złożone po godzinie granicznej nawet jak nadasz tego samego dnia nie zliczą 🙂

To i tak masz super bo ja ma 26,67% zamówień wysłanych tego samego dnia 😄

A to co Ci pokazuje -3 to tyle Ci spadło od poprzedniego dnia 😞 ja mam dziś - 21 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

hurtowniaduska
#8 Zapaleniec#

System Allegro sam wyznacza godziny graniczne dla poszczególnych kurierów np. UPS 12.00, Orlen 12,30, Inpost 14,00. Tych godzin się trzymam a nawet szykuję paczki po godzinach granicznych, bo wiem mniej więcej o której godzinie przyjeżdżają po odbiory. Pusto w magazynie a "geniusze" z Allgro twierdzą, że 3/4 paczek zostaje. FENOMEN.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@hurtowniaduska i dlatego masz skuteczność w mierze terminowa wysyłka - 98,9%, ale w mierze szybka wysyłka punkty otrzymujesz tylko za zamówienia nadane w dniu złożenia zamówienia przez kupującego. Tutaj godzina graniczna nie jest pod uwagę. Jeśli kupujący złoży zamówienie o 23:00, zostanie wysłane o 8 następnego dnia, to nie otrzymasz za nie punktów. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

hurtowniaduska
#8 Zapaleniec#

Przykro mi bardzo ale moja logika tego nie ogarnia. Nie chodzi mi o dodatkowe punkty tylko o ujemne punkty. Skoro według moich danych może zdarzyć się raz na jakiś czas, że zostanie jedna paczka to skąd bierzecie te prawie 75 % nie wysłanych o czasie.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@hurtowniaduska one nie są nie wysłane o czasie, tylko nie wysłane w dniu, w którym kupujący złożyli zamówienia. W tej mierze nie ma też ujemnych punktów "-3", które widzisz dotyczy porównania z wczoraj. 
To są dwie miary: 
Wysyłka w terminie - tutaj Twoje wyniki to 32 punkty (max to 40) i 98,9% zamówień wysłanych na czas,
Szybka wysyłka - tutaj masz 96 punktów (max to 160) i 32,64% zamówień, które wysyłasz w dniu złożenia zamówienia. 
Np. zamówienie nr 36bb3c60-7b82-11ef-99fc-d3c5743b61d5 złożone 25.09 o 21:08 zostało wysłane 26.09 o 12:03. 
Za to zamówienie otrzymałeś punkty w mierze Wysyłka w terminie, ale nie w mierze Szybka wysyłka. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

hurtowniaduska
#8 Zapaleniec#

Ok. Teraz zrozumiałem. Czyli wszystkie popołudniowe i nocne zamówienia będą na moją niekorzyść. Wydaje mi się to trochę niedorzeczne a raczej promujące tylko i wyłącznie firmy które magazyny mają w centrach logistycznych przy bazach przeładunkowych firm kurierskich.

Dziękuje za wyjaśnienie. 

Pozdrawiam. Piotr

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@hurtowniaduska I właśnie o to chodzi. Najwięcej punktów zbierają firmy, które mają Allegro Fullfillment, bo wysyłają do godz. 20

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

ekstraposcielepl
#7 Wielbiciel#

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Witam ja w dniu dzisiejszym otrzymałem takie wyjaśnienie, jeśli chodzi o parametr szybka wysyłka, jak jest liczony

Dobry wieczór,

dziękuję za wiadomość.

Jeżeli chodzi o Szybką Wysyłkę - tej mierze sprawdzamy liczbę zamówień, które kupujący złożyli w ofertach z deklaracją wysyłki natychmiast lub 1 dzień i zostały:

-wysłane w dniu zakupu lub
-dostarczone nie później niż w przewidywanym dniu dostawy, który klient widział w ofercie w momencie zakupu.

Tę liczbę zamówień dzielimy przez liczbę wszystkich Państwa zamówień (dla których od daty deklaracji wysyłki lub przewidywanej daty dostawy nie upłynęło jeszcze 28 dni) i mnożymy razy 100%. W ten sposób uzyskujemy procent zamówień z szybką wysyłką.

W mierzę szybka wysyłka został uwzględniony fakt, że zamówienia mogą zostać złożone o późnej porze bez możliwości wysłania ich tego samego dnia, dlatego maksymalną ilość punktów (160 pkt.) mogą Państwo osiągnąć przy wyniku 54%. Podsumowując, nie muszą Państwo osiągać 100% skuteczności, aby uzyskać maksymalną ilość punktów w tej mierze.

Zachęcam do zapoznania się z artykułem pomocy na ten temat: https://help.allegro.com/pl/sell/a/jak-przyznajemy-punkty-w-kazdej-z-miar-jakosci-sprzedazy-k1wmx7KY...

Życzę miłego wieczoru. 

W tym miesiącu pomimo 100% wysyłki w terminie otrzymałem -24punkty, tylko w poniedziałek -6pkt, we wtorek -3pkt, pomimo, iż gro zamówień wysyłam wcześniej niż zadeklarowany czas wysyłki, uzależnione to jest oczywiście od tego w jakiej godzinie wpłynęło zamówienie oraz czy kurier już był po odbiór przesyłek. A jakość sprzedaży spada , jeśli tak dalej pójdzie to przez ich liczenie stracę Super Sprzedawcę. Z odpowiedzi jaką otrzymałem wynika, że do wyliczenia szybkiej przesyłki liczony jest także czas dostawy do klienta, przecież my nie mamy wpływu na to jak pracują firmy kurierskie, tym bardziej, iż są to umowy podpisane przez Allegro. Poza tym jak się wejdzie na jakość sprzedaży to podają, iż parametr czas dostawy nie ma wpływu na jakość sprzedaży, a w rzeczywistości parametr ten biorą pod uwagę wyliczając szybką wysyłkę. 

oznacz moderatorów