anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak to w końcu jest z tym BDO?

mwmonety
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  Jak to w końcu jest z tym obowiązkiem odnośnie wprowadzanych na rynek krajowy opakowań zwanym BDO ? Czytając różne wpisy użytkowników nie mam pewności który tok myślenia jest właściwy . Niby z jednej strony taki obowiązek spoczywa na sprzedawcy jak coś wysyła ale z drugiej nawet wchodząc w sugerowaną przez allegro zakładkę "obowiązki prawne" i tam uzupełnieni danych wyświetla mi się że "nie zidentyfikowano " takich obowiązków. Jakby to było obowiązkowe to raczej nie było by ankiet w których można otrzymać odpowiedź czy mamy taki obowiązek czy nie . Czy jak jak mi się wyświetla że nie mam zidentyfikowanych obowiązków prawnych w tym temacie mogę spokojnie wystawiać czy jednak coś muszę poprawić?

oznacz moderatorów
59 ODPOWIEDZI 59

kovek
#13 Ambasador

@drekenzes nie chce mi się szukać, ale przez ten temat dziwnym przypadkiem zaczęły mi wyskakiwać proponowane posty z publicznych grup i tam były różne zdania - niektórzy pisali, że konsultant allegro potwierdził, że blokady sprzedaży nie będzie, natomiast inni że taka blokada będzie (dopóki nie poda się BDO) i to też albo 12 albo 16 sierpnia.

Przejrzałem tutaj wątki, przesłuchałem na przyspieszeniu częściowo webinar i potwierdzenia nie znalazłem, a w panelu Allegro jedynie jest informacja, że brak danych MOŻE wiązać się z ograniczeniem. Przecież są firmy, które nie podlegają obowiązkowi BDO (sprzedaż rzeczy cyfrowych).  

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@kovek Wyłączenie sprzedawców produktów cyfrowych nie będzie problemem, natomiast interesujący jest post moderatora  z tego wątku:

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/oczekujący-wniosek-bdo-pomocy/m-p/1208903#...

kovek
#13 Ambasador

@drekenzes ok ale jak to wyłączenie technicznie będzie wyglądać? manualna weryfikacja czy odwoływanie się od blokady? 

Panie @gdvorek, proszę potwierdzić jakie są konsekwencje i kiedy będą one widoczne, gdy nie wprowadzimy numeru BDO 😁

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek 

Konsultuję to i wrócę do Was z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek  no cóż moim zdaniem to nie bedzie takie proste

1) Co z dropshipingiem? 

2) co z firmami które korzystają z usług firmy zewnętrznej do pakowania / etykietowania towaru? Dzięki czemu nie produkują odpadów i nie mają obowiązku zgłoszenia do BDO ponieważ wszelkich formalności dokonuje podmiot trzeci  ?

Szczerze mówiąc nie interesowałem sie tym tematem uważając że skoro podwykonawca coś dla mnie  robi i sie rozlicza to nie musze sobie tym głowy zawracać. Teraz na różnych wątkach i forach czytam różne wiadomości wiec wole dopytać

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@_Likos_ U konkurencji zrobili dzisiaj formularz, gdzie podpisujesz oświadczenie, że BDO Ciebie nie dotyczy i bierzesz za to pełną odpowiedzialność.

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes  no i moim zdaniem to dużo lepsze wyjście niż wyłaczanie ofert a potem firmy bedą przez dwa czy trzy miesiące wyjasniać że ich to nie dotyczy.Ja prblem BDOrozwiązałem dawno poprzez zlecenie pakowania podwykonawcy i kiedy poczytałem te wszystkie wątki to takze nie wiem jak to bedzie wyglądało na allegro po 12-08

Moim zdaniem takie oświadczenie sprzedawcy to bardzo dobry pomysł. Szybko rozwiązujący problemy zarówno allegro jak i sprzedawców

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@_Likos_ Samo zlecenie pakowania nie musi oznaczać, że obowiązki BDO przechodzą na podwykonawcę. Jeżeli jednak firma fulfillmentowa na podstawie umowy przejęła również rozliczanie opakowań w ramach EPR/BDO, to sytuacja wygląda inaczej. Wszystko zależy od zapisów umowy, a nie od samego faktu, że ktoś pakuje paczki.

appleofsodom
#9 Pomysłodawca

dokładnie o to chodzi; trzeba się rejestrować to OK, nie ma problemu, ale co jak nie zdążę do 12 lub 16 sierpnia - chyba o to wszystkim tutaj chodzi a nie o to czy trzeba czy nie trzeba; myślę że ostatecznie żadnego kończenia ofert nie będzie... 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@_Likos_ już weryfikujemy to z odpowiednim zespołem. Wrócimy do Was z informacją 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Jakie jest wasze podejście do osób które teraz zgłaszają formalności związane z BODO w stosownych formularzach ,gdzie na nadanie tego numeru trzeba czekać miesiąc czasu ? Co z aukcjami które są obecnie wystawione a do 12 sierpnia nie będziemy mieć jeszcze nadanego numeru ,tylko zgłoszenie i ewentualne potwierdzenie opłat? Czy aukcje będą bezpieczne ,czy może je usuniecie?

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@mwmonety na ten moment nie mamy w planach blokowania takich ofert. Jeżeli coś się w tej kwestii zmieni, będziemy to komunikować oficjalnie z wyprzedzeniem. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@_Likos_ wg mojego UM i wszelkich ogólnodostępnych źródeł - przy dropshippingu musisz mieć BDO

A co do tego, że ty zlecasz komuś pakowanie... no cóż, pracuje w firmie, w której my też zlecamy pewne czynności dot. BDO ale to nie wyklucza tego że nie musimy być zarejestrowani - jesteśmy i po prostu co jakiś czas otrzymujemy rozliczenie od wykonawcy wraz z dokumentacją i fakturami, które pomagają w rozliczeniu rocznym. Wg mnie powinieneś zadzwonić do UM i się dowiedzieć

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek  a jakie odpady produkujesz przy dropshipingu krajowym ?

Fizycznie nie nie wprowadzasz opakowania na rynek o ile nie importujesz z poza EU ale wówczas BDO jest sprawą oczywistą ponieważ wprowadzasz nie tylko oopakowanie przewozowe lecz także opakowanie produktu. 

Na szybko odbpowiedź od AI google:

Nie, przy dropshippingu wpis do BDO (Baza Danych o Produktach i Opakowaniach) nie zawsze jest wymagany – obowiązek ten zależy od modelu łańcucha dostaw i tego, kto faktycznie wprowadza opakowania na rynek. [1]

Kiedy w dropshippingu NIE musisz mieć BDO?

• Wysyłka z UE przez hurtownię: Jeśli Twój dostawca lub hurtownia ma siedzibę w Unii Europejskiej, pakuje towar i wysyła go bezpośrednio do Twojego klienta, to ten dostawca odpowiada za rozliczenie opakowań. Ty nie masz fizycznie kontaktu z paczką ani jej nie pakujesz. [1]

( zgodnie z obowiązującym prawem wytłuściłem że treśc wygenerowana przez AI ) 😉

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@_Likos_ lepszym źródłem informacji będzie nie Google AI, a twój UM - nie weryfikują tożsamości i pytanie możesz zadać całkowicie anonimowo 

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@_Likos_  To nie jest kwestia wytwarzania odpadów, tylko wprowadzania produktów w opakowaniach do obrotu (najczęściej opakowań transportowych). W przepisach o BDO obowiązek nie wynika z tego, kto fizycznie zaklei karton, ale z tego, kto jest uznawany za wprowadzającego produkt w opakowaniu. Dlatego właśnie wokół klasycznego dropshippingu jest tyle wątpliwości i różne urzędy oraz organizacje przedstawiają odmienne interpretacje.

A tu inne AI 😉

Przy okazji zwrócę uwagę na jedną rzecz. Twierdzenie AI Google:

"Jeśli hurtownia z UE pakuje i wysyła towar, to ona odpowiada za rozliczenie opakowań."

nie jest uniwersalną zasadą wynikającą z przepisów. To jest jedna z interpretacji. W praktyce wiele organizacji odzysku i doradców środowiskowych wskazuje, że w klasycznym dropshippingu (gdzie klient kupuje od Ciebie, a nie od hurtowni) obowiązki mogą nadal spoczywać na sprzedawcy. Dlatego nie warto traktować odpowiedzi AI jako rozstrzygnięcia prawnego.

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes z jednej strony to rozumiem ( odpowiedzialność sprzedawcy).

Z drugiej strony to podmiot pakujący

1. Kupuje opakowania/ folie itd.

2) NIE wystawia na nie FV na sprzedawcę

3) sprzedawca nie ma de facto wiedzy i możliwości udokumentowania ile i jakich opakowań "wprowadził" na rynek . A jak je wprowadził skoro ich nie kupił i fizycznie nie użył?

Wiec w tym modelu rzeczywiście jest dużo racji po jednej i po drugiej stronie....... niby to sprzedawca wprowadza produkt lecz z drugiej strony nie ma faktur zakupu z opakowań i nie ma wiedzy o FAKTYCZNIE wprowadzonej ilości i wadze każdego z materiałów i nie ma jak złożyć wiarygodnego zeznania

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@_Likos_ To jest właśnie argument, który przemawia za doprecyzowaniem przepisów. Z drugiej strony fakt, że sprzedawca nie kupuje kartonów, nie przesądza jeszcze, że nie ma obowiązków. Wiele firm fulfillmentowych przekazuje klientom raporty z masą i rodzajem wykorzystanych opakowań właśnie po to, aby mogli wywiązać się z obowiązków EPR/BDO. Gdyby odpowiedzialność zawsze spoczywała wyłącznie na firmie pakującej, takie raporty byłyby zbędne.

kovek
#13 Ambasador

@_Likos_ w webinarze allegro też była o tym mowa na samym początku, trzymaj timestamp https://youtu.be/H0x7tYQyIhQ?t=508 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek  i znów wszystko sprowadza się do regulaminu i zapisów umowy. 

Idąc tropem wypowiadającej się Pani: " to wy zlecacie zapakowanie" możemy powiedzieć -" ja zamówienie otrzymuje z allegro " ( ergo wprowadzenie opakowania)

Moim zdaniem to nie jest dobra droga ........

Bo albo odpowiada ten kto zleca pakowanie spychając odpowiedzialność na kolejny poziom: fullfilment-sprzedawca( zlecający) - allegro ( przekazujący zamówienie sprzedawcy) albo ( moim zdaniem bardziej rozsądnie - zeznania BDO robi firma faktycznie wprowadzająca opakowanie na rynek ( fullfilment) . Mająca najdokładniejszą wiedze o ilości, rodzaju i wadze użytych opakowań. W takiej sytuacji fullfilment nie musiałby rozliczać każdego pojedynczego klienta lecz mógłby rozliczyć łączną wagę, rodzaj i ilość wprowadzonych odpadów od wszystkich swoich klientów.

Nie wiem zobaczymy. W każdym razie ja już od pół roku wygaszam handel bo za dużo z tym zabawy i bezsensownej pracy się robi . Mieliśmy 1500 ofert , póki co zostało około 600. Trzeba się w usługi przenieść i tyle. Dylematów będzie wówczas mniej

oznacz moderatorów