Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Mam 2 komentarze nie polecam w których kupujący za powód podał uszkodzone opakowanie, tylko problem w tym że w nagłówku aukcji grubym drukiem był zapis że opakowanie jest zniszczone lub uszkodzone. Czyli towar zgodny z opisem a negatywu doradca podobno nie może usunąć tylko zasugerował zgłoszenie reklamacji bo moje zastrzeżenia są zasadne.
Według panujących na allegro zasad wszelkie roszczenia klientów są zwykle zasadne i mają oni prawo do subiektywnej oceny nawet jak towaru na oczy nie widzieli.
To po co w ocenie sprzedawcy punkt zgodny z opisem skoro nawet jeśli towar jest zgodny z opisem co kupujący potwierdzą w komentarzu może wystawić negatyw ?
Proponuję zmianę zgodny z opisem na "humor kupujacego" bo ta ocena nijak ma się do obiektywnej oceny
Możesz to zgłosić jako "zgłoś pomysł" ale nie licz na to aby klienta pozbawili szans na fantazjowanie.
Wydaje mi się że jeżeli wprowadza siw jakiś system oceny i uzależnia od tego funkcjonowanie i sprzedaż jakiejś firmy to powinno się też weryfikować czy oceny są zgodne z prawdą. Wiem że pewnie większość ocen nie da się zweryfikować bo to jest opinia kupujacego. Ale są przypadki w których jest to bardzo proste. Jeśli kupujący wystawia negatyw i napisał że to przez uszkodzone opakowanie a w aukcji jest zapis że opakowanie było uszkodzone no to coś tu nie gra ....
A allegro jako administrator powinno tak samo podchodzić do nieuczciwych sprzedających jak i kupujących
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ nikt się więcej nie wypowie?
@TU_ESTILO Konsultuję temat Twoich komentarzy z zespołem i jak będę miała wieści w Twojej sprawie, wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
Wydaje mi się że kupujący znają świetnie wszystkie swoje prawa, ale nie znają swoich obowiązków. Jednym z nich jest czytanie opisów, bo nie kupują tytułu aukcji tylko przedmiot opisany w ogłoszeniu. Najłatwiej jest wszystko zrzucić na nieuczciwych sprzedających (choć wiem że tacy też się zdarzaja), ale podstawą to czytać treść ogłoszenia bo tam są zawarte wszystkie informacje.
@jocqer Kupujacy którzy czytają opis?? Pomarzyć zawsze można...
To po co te opisy ? Tytuł aukcji i cena wystarczy ....
Czy już zapadła jakaś decyzja ?
@TU_ESTILO @jocqer Tak, przepraszam, że musieliście czekać na moją odpowiedź, ale dostałam informację, że te komentarze nie kwalifikują się pod jakąkolwiek możliwość usunięcia. Kupujący opisują w nich swoje wrażenia z przebiegu transakcji oraz jak wyglądał towar. Nie mamy możliwości aby sprawdzić jaki towar otrzymał klient, a ma on prawo do wyrażenia własnej opinii, jeśli ta nie łamie naszych zasad.
Wydaje mi się że chyba nie dokonca się zrozumieliśmy. W nagłówku aukcji był zapis że opakowanie jest uszkodzone. W opisie negatywnych komentarzy kupujący potwierdzili że dostali urządzenia z uszkodzonym opakowanie i dlatego wystawiaja negatyw. Więc towar był zgodny z opisem (co mozecie stwierdzic czytajac opis komentarza) a dostałem negatywne komentarze.
Nie zglaszalbym problemu jeżeli zastrzeżenia byłyby odnośnie urządzenia, ale jeżeli treść komentarza pokrywa się z opisem to znaczy że kupujący nie potrafi czytać że zrozumieniem i dlatego wystawił mi negatywa. Ale w takim wypadku dlaczego allegro pozwala na zakłamywanie opinii o sprzedającym? Jeżeli wina jest po stronie kupującego?
dlaczego allegro pozwala na zakłamywanie opinii o sprzedającym?
bo nie wprowadziło dyrektywy omnibus
i pozwala na fałszywe opinie, które mogą wprowadzić w błąd konsumenta