anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kilka kont sprzedaje te same produkty czy to zgodne z zasadami Allegro?

Client:34786203
#7 Wielbiciel

Cześć,
zauważyłem ostatnio że działa kilka kont, które mają bardzo podobne nazwy, te same lub zbliżone adresy firm, a w niektórych przypadkach widać, że to prawdopodobnie osoby spokrewnione (np. żona i mąż).

Jest to 5 kont a wszystkie te konta wystawiają identyczne produkty te same komplety piłkarskie.
Wygląda to na próbę „zaspamowania” wyników wyszukiwania, zeby zwiększyć widoczność tych samych ofert.

Pytam ogólnie, bo wiem, że na Allegro nie wolno duplikować ofert, nawet jeśli ktoś ma kilka odrębnych działalności gospodarczych.
Jeśli konta są w jakikolwiek sposób powiązane (np. rodzinnie, adresowo czy operacyjnie), to takie działanie chyba narusza zasady platformy i może byc uznane za nieuczciwą konkurencje wobec osób działających samodzielnie.

Z góry dzięki za odpowiedzi i opinie, nie chodzi mi o donoszenie, tylko o uczciwe zasady dla wszystkich sprzedających a sam nim jestem i jest to trochę nie w porządku wobec nas. 

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:34786203  duplikować, to akurat można😉

"W jednej podkategorii wystawisz maksymalnie dwie oferty z tym samym produktem i stanem stan Nowy – niezależnie od liczby kont, z których korzystasz. Oferty, które zostaną przez Ciebie powielone, możemy zakończyć przed czasem. Zostawimy wtedy te oferty, które cieszą się większym zainteresowaniem kupujących: weźmiemy przy tym pod uwagę oznaczenie Smart!, promowanie ofert, Allegro Ads, oznaczenie Super Cena oraz najwyższe GMV (Gross Merchandise Value)."

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Właśnie regulamin Allegro pozwala na maksymalnie 2 oferty tego samego produktu na jednym koncie, ale nie dotyczy to sytuacji, gdy kilka powiązanych kont wystawia identyczne oferty.
Allegro samo w regulaminie zaznacza, że nie można tworzyć multikont w celu zwiększenia widoczności lub ominięcia ograniczeń.

Ja właśnie mam na myśli sytuację, gdzie różne konta (często z tym samym adresem, nazwiskiem czy NIP-em) wystawiają te same produkty, więc wygląda to raczej na próbę obejścia zasad niż zwykłe duplikaty celem zwiększenia sobie widoczności. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:34786203  czyli j/w, duplikowanie jest dozwolone, natomiast dalsze powielanie jest nie zgodne z regulaminem

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

W nazwach kont różni się tylko końcówka, np. „xyz_1”, „xyz_2” itp. – wygląda to więc jak jedna grupa sprzedających, która celowo tworzy kilka kont, żeby „rozmnożyć” te same oferty i zwiększyć widoczność. 
Tu jest 5 różnych kont, które mają identyczne ogłoszenia (te same komplety piłkarskie, zdjęcia, opisy, ceny).

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:34786203  prawdę mówiąc, to już dawno nie widziałem tego procederu🤔, ale u Chińczyków , to było nagminne😉, tak , czy siak, jest to nie zgodne z regulaminem, tym bardziej jeśli NIP jest taki sam

oznacz moderatorów

Client:118046128
#9 Pomysłodawca

Jak NIP jest inny to można w ten sposób powielać bo to odrębny podmiot gospodarczy. Jak NIP ten sam to maks 2 takie same aukcje.

oznacz moderatorów