anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kody EAN w kategorii Muzyka

MAMY ROZWIĄZANIE!
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

Do tej pory kody EAN w kategorii Muzyka (płyty winylowe i kompaktowe) były wymagane tylko dla produktów nowych. Bardzo słusznie bo płyty które moją 50 lat i więcej nie posiadają takowych. Od dzisiaj kody EAN są obowiązkowe dla wszystkich produktów, także dla używanych, pomimo tego że nadal widnieje opis że EAn jest tylko opcjonalny czyli nieobowiązkowy dla takich produktów. Co się stało? Awaria?

oznacz moderatorów
93 ODPOWIEDZI 93
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

Bardzo proszę o pomoc. Od rana walczymy z tym i jest fatalnie, nie jesteśmy w stanie wystawić większości produktów, tylko liczymy straty.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@oldskul_com_pl Wyjaśniam tę sprawę. Kiedy będę wiedzieć więcej, odezwę sie ponownie.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@oldskul_com_pl Zespół techniczny będzie potrzebować dodatkowych informacji, żeby zbadać ten problem. W związku z tym proszę Cię o wskazanie numeru przykładowej oferty, której nie można wznowić z powodu zgłaszanego błędu oraz przesłanie zrzutu ekranu z widokiem kolejnych wykonywanych czynności i pojawiających się komunikatów dotyczących EAN-u.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

Tu chodzi o wystawianie ofert, nie o wznowienie, zatem nie ma żadnego numeru. Korzystam z platformy Droplo do wystawiania. I gdy już pouzupełniam wszystko i chcę wystawić pojawia się komunikat "

Allegro zwróciło następujące informacje:

Nie można stworzyć produktu bez podania poprawnych wartości wszystkich parametrów wymaganych: [EAN (GTIN)]"

Podobnie jest gdy z poziomu Allegro chcę wystawić aukcję przez "wystaw podobną" wówczas pojawia się komunikat " Wystąpił błąd podczas tworzenia produktu - Nie można stworzyć produktu bez podania poprawnych wartości wszystkich parametrów wymaganych: [EAN (GTIN)]"zrzut.png

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@oldskul_com_pl Dziękuję. Potrzebne będą zrzuty z formularza sprzedaży Allegro, na których będą widoczne takie dane jak wybrana kategoria oraz stan produktu. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

Przesyłam dwa zrzutu. Z Droplo i z Allegro

zrzut1.pngzrzut2.png

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@oldskul_com_pl Dziękuję. Przekazałam ponownie zgłoszenie do weryfikacji. Wrócę tutaj z odpowiedzią.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

Czy jest szansa na to że wszystko wróci do normy w dniu dzisiejszym?

oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@oldskul_com_pl w części kategorii zostały wprowadzone zmiany i numer EAN (GTIN) jest obecnie obowiązkowy do utworzenia produktu w Katalogu, również dla parametru stan "używany".

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

To jakiś obłęd i katastrofa dla kupujących i sprzedających płyty w Allegro. Wkrótce sprzedaż spadnie tam diametralnie. Skąd mamy wziąć kody kreskowe jeśli żadne płyty przed 1982 roku go nie mają? Rozumiem nowe, wydawane współcześnie, ale stare?  Używane płyty winylowe to już w ogóle znikną z Allegro. I co to za zmiany z dnia na dzień, bez informacji?

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta#

@oldskul_com_pl Problem dotyczy nie tylko płyt winylowych.Ja w kategorii fotografia zaczynam mieć ten sam problem niestety...

Allegro zarzyna to na czym urosło.

oznacz moderatorów
vinyloveplyty
#10 Popularyzator#

Obłęd to mało powiedziane. O żadnych zmianach nikt wcześniej nie informował, a pracownicy Allegro sami nie wiedzą, co się dzieje. Teraz jedyna moderatorka pisze, że "jest wymagane i tyle" bez żadnej alternatywy dla nas, sprzedawców, którzy uczciwie prowadzili sprzedaż na Allegro. Przepływ informacji to jakiś dramat.

oznacz moderatorów
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

Proszę o odpowiedź na pytania. I proszę odpowiedzieć po co te zmiany skoro zaszkodzą wszystkim, sprzedającym, kupującym i Allegro

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@oldskul_com_pl @vinyloveplyty czy mogę Was poprosić o konkretne przykłady płyt winylowych, które nie mają kodu? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

W mojej ofercie na ok. 1000 płyt winylowych, ok. 800 nie posiada kodów. Ponadto jest też wiele płyty kompaktowych i kaset magnetofonowych które również nie posiadają kodów. Dotychczas działo to wszystko dobrze, katalog produktów który wymagał kodów tylko w przypadku płyt nowych był ok, ale od wczoraj wszystko tragicznie się posypało. Co to za problem zostać przy rozwiązaniu które działo dobrze dla wszystkich i nikomu nie wadziło?

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@vinyloveplyty @oldskul_com_pl dziękuję. Przekazałam wszystkie Wasze opinie z tego wątku i przykłady do zespołu odpowiedzialnego za tę zmianę, ale dobrych informacji niestety nie mam. Jedynym rozwiązaniem jest odszukanie kodów dla każdej z tych pozycji w bazie GTIN lub w internecie. Sprawdziliśmy to dla przykładów, które tutaj podaliście i jest to możliwe: 
https://allegro.pl/oferta/winyl-the-muppets-the-muppet-show-2-first-uk-press-1978-vg-17713721761 - 5052795909285
https://allegro.pl/oferta/winyl-the-moody-blues-in-search-of-the-lost-chord-1968-g-15901055647 - 602567226321
https://allegro.pl/oferta/winyl-the-rolling-stones-goat-s-head-soup-1973-vg-15195273645 - 602508939709

Przykro mi, ale innego wyjścia nie ma - podanie kodu EAN jest obowiązkowe i bez niego wystawienie oferty na Allegro w ogóle nie będzie możliwe. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
oldskul_com_pl
#8 Zapaleniec#

To nie jest merytoryczna odpowiedź na pytania. Nie odpowiedzieli Państwo po co te zmiany skoro tylko wszystkim szkodzą i nie odpowiedzieli Państwo dlaczego te zmiany nie były zapowiedziane. Proszę o konkretne odpowiedzi. Ponadto kupowanie kodów kreskowych kosztuje i zarzyna i tak skromną marżę oraz wydłuża okropnie czas wystawiania. Fundujecie sobie Państwo spadek obrotów w sposób bezmyślny

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@oldskul_com_pl technicznie rzecz ujmując podczas procesu wystawiania oferty wymagamy tych danych, które są ważne z perspektywy identyfikacji produktu w katalogu, a EAN jest jednym z nich. Może się zdarzyć jeszcze, że w formularzu wystawiania dla danej kategorii EAN jest opcjonalny, ale poprawimy to. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów