Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Do tej pory kody EAN w kategorii Muzyka (płyty winylowe i kompaktowe) były wymagane tylko dla produktów nowych. Bardzo słusznie bo płyty które moją 50 lat i więcej nie posiadają takowych. Od dzisiaj kody EAN są obowiązkowe dla wszystkich produktów, także dla używanych, pomimo tego że nadal widnieje opis że EAn jest tylko opcjonalny czyli nieobowiązkowy dla takich produktów. Co się stało? Awaria?
Bardziej mi chodziło o to, że to, że jedno wydanie miało kod EAN, nie oznacza, że inne też będzie je miało.
A opcja w GS1 o której pisałem wyżej pojawiła się, akurat w czasie, kiedy Allegro wprodziło obowiązkowe kody kreskowe w wielu kategoriach. Trochę to podejrzane.
No cóż. Kolejna decyzja biznesowa allegro uderzające zarówno w sprzedających jak i kupujących.
Od razu można ostudzić wszelkie emocje i złości. Nic to nie da. Allegro nie kiwnie nawet palcem choćby przybyło tu kolejne 100 stron postów niezadowolonych użytkowników.
To jest "decyzja biznesowa" i tyle i są tylko 2 wyjaśnienia. Albo decyzje podejmują zupełnie niekompetentne osoby bo jak można nazwać tą zmianę? Albo jest tu jakiś inny celowy plan który dzieje się już od jakiegoś czasu - te wszystkie produktyzacje, zakopywanie ofert które są nie odnalezienia itp.
Wielkiego bałaganu "produktowego"ciąg dalszy. Wydanie z 1968 będzie wisiało wspólnie z reedycją, a z racji tego że np. będzie o 100 PLN droższe to będzie je trudno odnaleźć jeżeli w ogóle ktoś zjedzie na dół listy. Na drugim biegunie będę tańsze wydania epokowe od reedycji i sprzedawcy reedycji będą się wkurzać bo top ofertą będzie wydanie w stanie good z 1972, a do tego dojdą liczne pomyłki bo kupujący przez ten bałagan "myślał" że kupię nówkę a przyszła używka.
Reasumując część sprzedawców i kupujących będzie kopać z koniem, część odejdzie na inne portale, a sklepy stacjonarne z płytami epokowymi zacierają ręce.
A allegro? "wypowiedzieliśmy się już w tej sprawie" za plecami słysząc "ani kroku wstecz...."
@cindercone Zwyczajnie Allegro towar używany stoi jak ość w gardle. Nie chcą konkurencji dla sklepów z nowymi produktami. Tak jest prościej. Więc rzucają kłody pod nogi. A tutaj odejmiemy wyróżnienia, tutaj uwalimy rynki zagraniczne, tutaj wymusimy na sprzedawcach EANy doskonale wiedząc, że to położy rynek starszych towarów... dla "dobra klientów".
Zauważ, że to "decyzja biznesowa" więc oni przyznają, że doskonale zanalizowali temat. Podjęli świadomie decyzję o utrudnieniu życia sprzedawcom i zrobili to w najbardziej złośliwy sposób - z dnia na dzień. Uczciwie byłoby gdyby Allegro prosto powiedziało - "za rok nie będzie dla was tu miejsca". Każdy by to zrozumiał. Ale nie, wygląda na to, że Allegro musi zniszczyć sprzedawców, ponieważ ci sprzedawcy pójdą do konkurencji. A oni nie chcą, żeby konkurencja rosła. Więc ich potencjalnych klientów trzeba udusić.
Brzmi jak teoria spiskowa ale jeżeli tłumaczą się decyzją biznesową to w ich biznesie jest zgasić sprzedawców, którzy by mogli zasilić inne portale. Bo wiedzą, że to nie jest malutki rynek i mógłby rozwinąć potencjalnego konkurenta. To jest logiczne i to wynika z ich komunikacji.
W punkt kolego. Nic dodać.
Myślę że jest jeden sposób, by rozwiązać to tak, żeby wszyscy byli zadowoleni - płyty wydane przed erą kodów kreskowych. Można stworzyć przestrzeń w kategorii Kolekcje i Sztuka > Design i Antyki > Zabytki Techniki. Wystarczyłoby dodać tam kolejną podkategorię "Płyty winylowe", wraz z odpowiednimi parametrami. Przecież podkategoria "Gramofony i patefony" już jest. Myślę że sprzedawcy woleli by to niż nic. Proszę o przekazanie tej propozycji do odpowiednich osób. Chyba powinno wam zależeć na rozwiązaniu tego problemu, który jak widać wzbudza duże zainteresowanie.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Udało mi się dzisiaj wystawić kilka ofert w kategorii muzyka (produkty używane) bez podania kodów EAN. Czyżby allegro się po cichu wycofało z "decyzji biznesowej", czy po prostu miałem niesamowitego farta... (wystawiłem kilka kaset, płytkę CD oraz winyla)...
Oczywiście jako nowy produkt...
Dziękujemy za Waszą cierpliwość i cenne uwagi! Przekazaliśmy je do zespołu odpowiedzialnego za tę zmianę i tym razem mamy dobrą wiadomość.
Wycofaliśmy poprzednie zmiany w klasyfikacji produktów tymczasowych.
Ponownie wdrożymy te zmiany, ale z istotną modyfikacją: nie będziemy wymagać parametru EAN w zależności od parametru "stan". Oznacza to, że gdy stan przedmiotu to np. "używany", EAN nie będzie wymagany.
Zmiany związane z produktami tymczasowymi nie wpłyną na wystawianie przez Was ofert. Bez podania EAN-u nie powstanie produkt tymczasowy, a pełnoprawny produkt w katalogu.
Dzięki temu problem z wymaganiem EANu dla używanych produktów nie powinien się powtórzyć.
Czy dla parametru "nowy bez metki" również nie będzie wymogu podawania EAN?
@ClothesHolic Odpowiem za Panią Moderatorkę, bo sprawdziłem w API programistycznym. EAN obecnie jest wymagany wyłącznie dla stanu "Nowy". Nie jestem pewien, czy to już obowiązuje dla wszystkich podkategorii w Modzie ale na ten moment widzę, że obowiązkowo jest tylko dla "Nowy".
@ClothesHolic o którą kategorię pytasz?
O Modę.
@ClothesHolic obecnie powinny być zachowane zasady jak poprzednio, czyli dla stanu innego, niż nowy nie trzeba podawać kodu EAN.
Natomiast wyjaśniamy jeszcze na podstawie zrzutu przesłanego przez @egipex , czy na pewno wszystko działa, jak powinno. Dam znać, gdy tylko otrzymam odpowiedź.
@egipex Weryfikuję sprawę.
Dziękuję za informację.
Nadal nr ean jest wymagany, czy to kwestia czasu czy jakaś ściema.
@egipex wyślij proszę zrzut ekranu z formularz wystawiania, gdzie pojawia się błąd. Pamiętaj, że Monika wspomina tutaj parametr stan używany.
@egipex Co to za kategoria?
Dziecko odziez bluzki ale w zasadzie to dotyczy całek kategorii dziecko odziez
@egipex Doprecyzuj proszę co dokładnie chcesz wystawić i wyślij zrzut ekranu z przeglądarki na komputerze, aby wszystkie informacje były widoczne łącznie z datą i godziną.