Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Do tej pory kody EAN w kategorii Muzyka (płyty winylowe i kompaktowe) były wymagane tylko dla produktów nowych. Bardzo słusznie bo płyty które moją 50 lat i więcej nie posiadają takowych. Od dzisiaj kody EAN są obowiązkowe dla wszystkich produktów, także dla używanych, pomimo tego że nadal widnieje opis że EAn jest tylko opcjonalny czyli nieobowiązkowy dla takich produktów. Co się stało? Awaria?
To nadal nie jest odpowiedź na moje pytania. Dane które są ważne dla płyt, to nie żaden EAN, tylko zdjęcie labelu, zdjęcie okładki, numer matrycy, wydawnictwo i numer katalogowy. Kod kreskowy dla kupującego płyty mało kogo obchodzi, bo bardzo rzadko występuje.
@_HolaOla_
Te kody dotyczą wznowień płyt z obecnych lat, nie z lat ubiegłych… Oraz w jaki sposób wyszukać kod skoro pod nim się nic nie kryję?
https://www.eprodukty.gs1.pl/catalog/00602567226321
Po wpisaniu w google to jest zupełnie inna płyta:
https://www.discogs.com/sell/release/12746103
Chyba śnicie że będizemy z czapy wymyślać EAN, poprostu sprzedaż przeniesiemy gdzie indziej.
Dodatkowo powinniśmy się zainteresować pozwem zbiorowym…
@_HolaOla_
https://www.discogs.com/release/15935315-The-Rolling-Stones-Goats-Head-Soup
Tak samo to jest reedycja z 2020, według allegro nie ma różnicy czy to jest z 1970 czy 2020? Jak mam zmienić rok wydania skoro katalog na mnie wymusi rok 2020? Dodam taką płytę i na koniec dostane usuniętą ofertę i ujemne punkty za to że wystawiłem zły produkt. Ja dziękuje za takie coś.
@_HolaOla_
Kolejna sprawa śmieszna TOP Oferta dla płyty winylowej, wystawie jakąś w złym stanie, bardziej kolekcjonerskim na półkę i jest TOP oferta bo jest najtańsza, a wystawiam płyte w stanie idealnym z autografem za większe pieniądze i jest zakopana bo za drogie…
Katalog ofert to nie jest rozwiązanie dla klientów szukających konkretnych wydań płyt winylowych, nie bez powodu ludzie kupują stare wydania a nie reedycje… Lub bardziej kolekcjonerskie z miss printem, lub innymi wariantami które się rozróżnia a w katalogu wrzucone wszystko do jednego wora a TOP oferta najtańsza/najgorszy stan a nie najlepsza…
Po co wydawać sprzedawcom instrukcje, których nawet teoretycznie nie są w stanie zrealizować? Należy ogłosić faktyczne zakończenie świadczenia usług platformy handlowej dla sprzedawców towarów, dla których nie można podać kodu EAN.
Dlaczego wprowadza Pani w błąd?
5052795909285 - tego kodu w ogóle nie ma.
602567226321 - dotyczy wydania z 2018 roku, a nie 1968. (https://www.discogs.com/search?q=602567226321&type=all)
602508939709 - dotyczy wydania z 2020 roku, a nie 1973. (https://www.discogs.com/search?q=602508939709&type=all)
To są zupełnie inne produkty. Z inną gramaturą i często innym, bo zremasterowanym, materiałem muzycznym.
No tak, ale pokazało się pod jednym z EAN wydanie The Moody Blues z 2018 roku, a link dotyczy z 1968 roku. Zatem mamy używać kodów EAN wznowień płyt a dopiero opisywać że jest to stare poszukiwane wydanie? Pozdrawiam, dr Audio.
Szanowna Pani,
proponowane rozwiązanie to przypisanie kodów reedycji do wydań oryginalnych. Te dwie grupy różnią się zarówno technicznie (gramatura płyty, technologia tłoczenia, druk okładki, możliwy remastering - więc zmiana brzmienia), jak i pod względem wartości. Państwo namawiacie sprzedających, aby określali pierwsze tłoczenie z roku np. '70 jako reedycję z 2005. To nakłanianie do oszukiwania kupującego, co jest przestępstwem. Fakt, że na takiej polityce nie zyskuje nikt, a traci sprzedawca, kupujący i pośrednik pokazuje absurd sytuacji.
ŻADNA płyta winylowa wydana przez 1982 r. nie posiada kodu kreskowego. Wyobrażasz sobie album wydany w 1962 r. z kodem kreskowym? Przecież tu można wymienić miliony przykładów.
Proszę o odpowiedź na pytania. Z tego co Państwo piszą wynika że nie jesteście Państwo świadomi tego że te nagłe zmiany przynoszą Wam tylko straty.
@oldskul_com_pl odpowiedziałam już na wszystkie pytania w moich poprzednich wiadomościach. To decyzja biznesowa, dokładnie przeanalizowana przez zespół odpowiedzialny za ten obszar, więc naprawdę mi przykro, ale nie mam w tej kwestii nic więcej do dodania.
@_HolaOla_
Proszę odpowiedzieć na Pytanie czy te wskazane kody kreskowe których dotyczą nowych wydań mogą być użyte przy starszych wydaniach. Tak jak Pani wskazała.
Decyzje biznesowe rozumiem że chcą się państwo nas pozbyć, ale to się robi wypowiedzenie umowy zgodnie z terminem informuje wcześniej, a nie z dnia na dzień. Teraz zostajemy na lodzie moim zdaniem to temat dla UOKIK.
Nie było odpowiedzi dlaczego zmiany są bez zapowiedzi. Nie było odpowiedzi na to że nastąpi odpływ kupujących i sprzedających z Allegro. Nie było odpowiedzi na to że kod kreskowy nie jest żadnym kryterium identyfikacji produktu w przypadku płyt muzycznych. Nie wiem dlaczego to decyzja biznesowa skoro Państwo na tym tracą. Chyba że mają Państwo jakąś umowę z GS1, to tak, to byłoby bardzo charakterystyczne, korporacjonalne podejście. Dodam że od wczoraj jestem w ciągłym stresie, a nie jestem jednym sprzedawcą którego spotkała niezapowiedziana przykrość z Państwa strony.
@oldskul_com_pl
Wydaje mi się że gdy nie jesteśmy producentem nie możemy rejestrować kodów w GS1, i jest to nie zgodne z regulaminem. Proszę o potwierdzenie @_HolaOla_
@vinyloveplyty Dokładnie tak jest,.Jak już wspomniałem wcześniej, nadawać kody EAN zgodnie z zasadami GS1, mogą tylko właściciele marek lub producenci.
Pracownicy Allegro są tego świadomi, dlatego sądzę że wprowadzane zmiany mają na celu wykurzenie sprzedaży przedmiotów używanych z portalu.
Niestety, Allegro nie daje sprzedawcom żadnej alternatywy.Na lokalnie wystawić jako firma nie można.Znowu sprzedaż z konta prywatnego jako firma jest niezgodna z prawem.Z drugiej strony kto zagląda na twór zwany Allegro lokalnie?Ja zajrzałem może 2 razy i nigdy nic tam nie kupiłem.
Przykro jest, że po tylu latach Allegro zarzyna to na czym praktycznie urosło.
No nic trzeba masowo uciekać na i be ja, chyba jedyna sensowna platforma na używane bo o e l iks też wydaje się taki ogłoszeniowy a nie typowy marketplace. Jak towar z allegro zniknie to klienci znajdą na innej platformie.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
podajcie link do aktualności, gdzie informowaliście z wyprzedzeniem o wprowadzeniu tej zmiany dot. wymagania EAN w kolejnych kategoriach, w których EAN był do tej pory opcjonalny
i podajcie też pełną listę kategorii, której dotyczy ta zmiana
@ja_Nitka
Pisali wcześniej że nie podali wcześniej takiej informacji bo zmainy wprowadzają szybko bo rynek ecommerce dynamicznie się zmienia HAHAHA śmiechuwarte