Witam,
dziś naprawdę ręce mi już opadły.
Od ponad tygodnia AOK weryfikuje wniosek kupującej dotyczący zakupu perfum
nr zamówienia: d3cd9d10-ce18-11f0-9a4d-4d95dfcea10a.
Kupująca po ok. 14 dniach zgłosiła zwrot perfum (bez podania przyczyny).
Po otrzymaniu zwrotu: pusta, sucha, stłuczona butelka oraz niekompletne opakowanie (brak dolnej części kartonika).
Kupująca twierdzi, że przesyłka była uszkodzona już w dniu doręczenia i że składała reklamację do InPostu. Reklamacja została rozpatrzona, a decyzja oparta jest na błędnie wypełnionym protokole szkody (zaznaczone „braki w przesyłce” oraz „brak zabezpieczenia wewnętrznego”, co nie odpowiada rzeczywistości).
Kupująca nie złożyła odwołania od decyzji przewoźnika, a obecnie próbuje przerzucić odpowiedzialność na mnie jako sprzedawcę.
Od tygodnia wyjaśniam sprawę z Allegro, załączając protokół kupującej oraz zdjęcia z widocznymi błędami (zaznaczone na czerwono).
Mimo tego otrzymuję dziś odpowiedź:
„Kupująca zgłasza, że wypełniła formularz poprawnie. Proszę, aby do 6 lutego, godziny 8:00 załączyli Państwo potwierdzenie zgłoszenia reklamacji u przewoźnika.”
Chciałabym podkreślić, że:
reklamację składała kupująca,
reklamacja tej przesyłki została już rozpatrzona,
nie mam możliwości składania reklamacji ani odwołań w imieniu osoby trzeciej.
Czy ktoś miał podobną sytuację, gdzie mimo jasno wykazanych błędów w protokole sprawa jest dalej przeciągana formalnie? Jak skutecznie to zamknąć po stronie sprzedawcy? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@AlleMakijazPL Z naszej strony możemy zalecić jedynie, żebyś zastosował się do próśb, które otrzymujesz w tej sprawie od pracowników Allegro.
Być może inni sprzedawcy wypowiedzą się jeszcze w tym wątku, przedstawiając swoją perspektywę.
ale jak ale coś czego nie można juz wykonana
reklamacja tej paczki była juz złożona została wydana decyzja i jednanie co można było zrobić złozyć odwołanie ale to mogła zrobić tylko kupująca
@AlleMakijazPL Słońce kochane... Kupująca odstąpiła od umowy, towar nie należy do niej... Odesłała towar O NIEPEŁNEJ WARTOŚCI. Zwracasz 1pln i po temacie.
Towar nie jest jej, nie może w związku z tym składać reklamacji... Transakcja jest uznana za niebyłą.
Dodam jeszcze że to kupujący jest odpowiedzialny za dostarczenie zwracanego towaru w stanie NIEZMIENIONYM.
ale ja tak zrobiłam zwróciłam 1 zł bo nawet nie wiedziałam o tym ze była jakaś reklamacja 2 grudnia jakaś reklamacja
dopiero 28 stycznia pani złożyła AOK WYSZŁO ze pani składała reklamacje ale jak zobaczyłam protokół i to co w nim napisała to raczej chyba nie chciała aby impost tą reklamacje uznał
teraz Dział AOK Wymusza na mnie ponowną reklamacje której nie da sie złozyć bo była juz wcześniej składana i status ma zakończony bez odwołania bo odwołania pani tez nie wniosła chociaż mogła i sugerowałam ze powinna
@AlleMakijazPL To nie Twój problem. Allegro nie może na Tobie wymuszać złożenia reklamacji. Absurdem by było by kazali Ci rozporządzać Twoją własnością w taki a nie inny sposób.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_OGARNIJCIE SIĘ!!!!!!! NIE ŁAMCIE PRAWA I ZAPRZESTAŃCIE BEZPODSTAWNYCH WYMUSZEŃ!
wyjaśnienie trwa od 28 stycznia
najpierw wyjaśniłam całą sytuacje później wskazałam błędy w protokole dziś otrzymuje ze kupująca zgłasza ze poprawnie wypełniła formularz jak nie zrobiła tego poprawnie wskazałam liczne błędy i ze każą mi do jutra 6 luty do 8 rano złożyć reklamacje Na infolinii mi powiedziano ze nie mogę złożyć reklamacji na tą przesyłkę bo była złożona juz przez inna osobę tzn mogę ją wprowadzić ale zostanie ona odrzucona bo dwa razy nie można składać reklamacji i chyba to jest oczywiste z punktu prawa
@AlleMakijazPL Zadaj im proste pytanie: Proszę podać podstawę prawną Waszych działań, polegających na wymuszaniu na mnie rozporządzania moją własnością w taki, a nie inny sposób.
Tyle.
@AlleMakijazPL ohh. Złóż reklamacje jeśłi ją system inpostu przyjmie i poinformuj kupującą i allegro. Oczywiście otrzymasz odrzucenie ( bo reklamacja była już składana) i potem poinformujesz kupującą o tym fakcie że reklamacja już była składana i tyle.
Jełsi system inpost w ogóle nie przyjmie reklamacji - zrób screena i załącz do dyskusji.
Kupująca po doreczenieu nie składała do Ciebie reklamacji na uszkodzenia ( choć mogła to zrobić) lecz złożyła reklamacje do inppstu. Nastepnie odstąpiła od umowy a skoro nie otrzymałaś reklamacji po dostawie - masz prawo oczekiwać zwrotu sprawnego kompletnego produktu. Teraz kupująca już nie może skłądać do Ciebie reklamacji ponieważ odstapiła od umowy i towar nie jest jej własnością.
taka narracja byla w wyjasnieniu mailowym ale jak widać nic sobie z tego nie robią napisałam do inpostu czy moge tą reklamacje złozyć czekam na odp
Wniosek został zaakceptowany wraz z doliczeniem do Państwa rachunku na podstawie decyzji reklamacyjnej przewoźnika.
Jako serwis nie posiadamy kompetencji sądowych, aby podważyć taką decyzję. Jeżeli nie zgadzają się Państwo z decyzją przewoźnika, mogą Państwo skierować sprawę do odpowiednich organów.
wyłudzono ode mnie 950 zł
@AlleMakijazPL Powiedz mi, co Ci mówiłem żebyś napisała?
napisałam to
i wysłali od razu ze zaakceptwoali jej
Teraz składasz reklamację do Allegro, na jakiej podstawie wypłacili z Twoich środków, za Twoj towar pieniądze osobie trzeciej.
juz to własnie robie
Widzę że za mało kar Allegro dostało że dalej się w sąd zabawia...
jak mi nie uznają odwołania to zrobie sprawę sądową bo ta sprawa jest poprostu tak absurdalna ze brak mi słow
Nawet Czesiek spod monololowego to wybroni...
A tak w ogóle - ma się zamiar ktoś spośród @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ odezwać?? Przecież dla Was nie ma trudnych pytań... Tak czytałem ledwie parę dni temu...
NO TAK tylko teraz pozwać allegro czy kupującą
Ty Allegro, a oni z kupującą niech sobie robią co chcą.