Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Na pewno każdy z nas zna stały tekst pracowników Allegro, że
" Zgodnie z regulaminem Allegro kupujący ma prawo do subiektywnej oceny transakcji."
To taka ciekawostka- niektórzy sprzedawcy są chronieni przez portal i wtedy subiektywna ocena zmienia się w "celowe działanie na szkodę sprzedawcy" i pyk- komentarz usunięty od ręki.
A wy w której grupie sprzedawców jesteście? 😉
Kupiłam coś na losowej aukcji i rzetelnie ją oceniłam. Aukcja okazała się wystawiona przez kogoś, kto kiedyś kupił coś u mnie? Czysty przypadek.
Natomiast idealnie to pokazuje jak działają równi i równiejsi- jeśli ktoś kupi u mnie i wystawi bezpodstawny komentarz to ok, ma do tego prawo.
Jeśli ja kupię u kogoś i ocenię transakcję na podstawie konkretnych przesłanek- nie mam do tego prawa.
Wobec tego- ile czasu musi minąć, aby móc rzetelnie ocenić taką transakcję?
@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Kupiłam coś na losowej aukcji i rzetelnie ją oceniłam. Aukcja okazała się wystawiona przez kogoś, kto kiedyś kupił coś u mnie?
@eszpe03 nie na losowej aukcji, tylko na aukcji osoby, która wystawiła Ci negatywa. Nie kiedyś, tylko kilka dni wcześniej.
Ocena negatywna wystawiona "w zemście" za otrzymaną wcześniej ocenę negatywną spełnia warunki punktu 11.7 Regulaminu Allegro i będzie zawsze usunięta, bez względu na czas, jaki upłynął.
@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Czyli jak ktoś dał mi kiedyś negatywa to jeszcze do tego może w paczce wysyłać mi śmieci w ramach "zemsty" za to, że nie zdołał wymusić przyjęcia zwrotu i uważacie, że to całkiem w porządku, nie można tego skomentować?
Podaj adres na jaki chcesz dostać zawartość śmietnika sprzedawcy, skoro uważasz to za miły gratis 😉
@eszpe03 wszystko mozesz skomentowac ino tak coby cie potem po sadach nie ciagali
@eszpe03 możemy tu sobie oczywiście porozmawiać, ale tak po ludzku to jest nie do obrony. Nie ma żadnego sensownego, niewinnego powodu, dla którego miałabyś kupować jakiś przedmiot od osoby, która wcześniej wystawiła Ci negatywa. W dodatku w tym samym dniu, w którym tego negatywa otrzymałaś 🙂
Od kiedy musi być "winny powód" do zakupu czegoś na allegro? W jakim czasie od ostatniej transakcji/komentarza można według regulaminu robić zakupy?
Kupiłam na pierwszej lepszej aukcji a to sprzedawca widząc, że może sobie jeszcze porobić na złość wysłał mi w paczce śmieci.
Podaj adres, żeby ci je odesłać skoro uważasz, że to normalne.
Dlaczego tak skrupulatnie nie doszukujesz się powodu, dlaczego np ktoś kupuje na aukcji bez możliwości zwrotu a później wystawia komentarz bo... brak możliwości zwrotu?
Skąd ta faworyzacja? Czy to sklep któregoś z pracowników allegro?
@eszpe03 to są po prostu dwie różne sprawy. Pierwszy komentarz wynika z jakiegoś nieporozumienia transakcyjnego, jest efektem rozmowy stron w ramach Dyskusji. Drugi natomiast ma jednoznaczny charakter zemsty. Pierwszy komentarz jest lub nie jest zasadny, Allegro tego nie ocenia - w przypadku drugiego sprawa jest z naszej (i regulaminowej) perspektywy jasna.
Czyli uważasz, że wysyłanie komuś śmieci w zamówieniu jest zgodne z regulaminem? Dlaczego ciągle pomijasz ten "mało istotny" fakt?
@msniezekodpowiesz w końcu na niewygodne pytanie- czy wysyłanie do klienta śmieci jest zgodne z regulaminem allegro?
@eszpe03 nie ma takiej regulacji w regulaminie allegro. Śmieci czyli to co ma zabezpieczać towar by nie latał po paczce jak rozumiem zwane też wypełniaczem. Chyba że śmieci w sensie zepsuty towar niezgodny z opisem oferty to co innego ale wtedy przysługuje wniesienie reklamacji. Wypełniaczem może być wszystko od papierów czy folii po profesionalne napompowane powietrzem folie nic nie reguluje formy zabezpieczenia zawartości paczki ma byc ono zwyczajnie skuteczne, a skuteczne jest jak paczka dotrze z całą zawartością.
Wypełniacz to wypełniacz a śmieci to śmieci. Ty wsypujesz do paczki zawartość swojego kosza- zerwane etykiety z innych paczek etc?
Po 1 nic nie sprzedaję, po 2 nie użyłbym etykiet bo rodo, po 3 folii używa się jako wypełniacz podobnie gazet i ścinek kartonu też, do tego to jest byleby nie spleśniałe dawał czy mokre. Po 4 zdziwiłabyś się czym się nabija worki bokserskie w kategorii śmieci.
@eszpe03 wszystko zostało już w tej sprawie napisane. Ten wątek rzeczywiście może być niewygodny, ale raczej dla Ciebie - nie przedstawiłaś na początku wszystkich istotnych okoliczności, zrzucając całą winę na Allegro. Nie da się obronić zakupu u sprzedawcy, który chwilę wcześniej wystawił Ci negatywa - bez względu na to, co ten sprzedawca zrobił, negatywny komentarz do takiej transakcji Ci nie przysługuje.
Pozostaje też pytanie (retoryczne), dlaczego ani słowem nie wspomniałaś o rzekomych "śmieciach" w ramach dyskusji ze sprzedawcą, którą przecież prowadziłaś (w sprawie produktu, który dotarł stłuczony).
Zrobiłeś zdjęcie tego śmietnika? Kawałki folii, papieru, kartonu, gazet itp. to są właśnie wypełniacze. Sama też wrzuce jeśli mam pod ręką do paczki sklejoną w kulki taśme klejącą, streetch itp. Śmieci to jakby Ci sprzwdawca wysłał pobrudzone opakowania np. po śmietanie, oleju, śledziach i wszystko byłoby mokre i brudne od tego. To tak. Wtedy to by były śmieci. Kiedyś mi sprzedawca wysłał kawałki pociętych gąbek i też miałabym mu pisać, że wysłał mi śmieci? Nie. To były wypełniacze, amortyzatory i to bardzo dobre dla elektroniki.
Owszem, to były śmieci do tego nie spełniały roli wypełniacza bo produkt przyszedł uszkodzony.
Kawałki gąbek to wypełniacz tak samo jak skropak.
Jeśli uważasz to za wartościową przesyłkę to podaj adres na jaki mogę ci wysłać te dobroci.
"Pozostaje też pytanie (retoryczne), dlaczego ani słowem nie wspomniałaś o rzekomych "śmieciach" w ramach dyskusji ze sprzedawcą, którą przecież prowadziłaś (w sprawie produktu, który dotarł stłuczony)."
A co sprzedawca w dyskusji miałby z nimi zrobić, czego można żądać w takiej sytuacji? Rekompensaty za utylizację?
"bez względu na to, co ten sprzedawca zrobił, negatywny komentarz do takiej transakcji Ci nie przysługuje."
Czyli jak wystawię komuś komentarz negatywny to później mogę mu nawet wysłać kupę w paczce i to będzie okej? Świetnie, skoro to porada od samego moderatora to od teraz skrupulatnie będę przeglądać konta osób kupujących i jeśli tylko coś sprzedają to będę wystawiać hurtowo negatywy.
@eszpe03 allegro robi fikołki odnośnie komentarzy - oczywista prawda, nie usuwa oczywistych wpisów szkodzących przedsiębiorcom - a inne cudownie znikają
@Client:130744669 dobrze napisał
Twoje teorie odnośnie śmieci są mocno nieekologiczne, materiał został już wyprodukowany, dlaczego nie mają służyć jako wypełniacze do przesyłki. dlaczego domagasz się by zaśmiecał planetę i nie był ponownie wykorzystany?
1) bo za utylizację śmieci się płaci a nie pakuje się do paczek
2) bo oczekuję zabezpieczenia paczki tak, żeby towar doszedł w całości
3) bo należy sprzedawcę oceniać przynajmniej według jego skali
Jeśli uważasz to za wartościową przesyłkę to podaj adres na jaki mogę ci wysłać te dobroci.
"Pozostaje też pytanie (retoryczne), dlaczego ani słowem nie wspomniałaś o rzekomych "śmieciach" w ramach dyskusji ze sprzedawcą, którą przecież prowadziłaś (w sprawie produktu, który dotarł stłuczony)."
A co sprzedawca w dyskusji miałby z nimi zrobić, czego można żądać w takiej sytuacji? Rekompensaty za utylizację?
"bez względu na to, co ten sprzedawca zrobił, negatywny komentarz do takiej transakcji Ci nie przysługuje."
Czyli jak wystawię komuś komentarz negatywny to później mogę mu nawet wysłać kupę w paczce i to będzie okej? Świetnie, skoro to porada od samego moderatora to od teraz skrupulatnie będę przeglądać konta osób kupujących i jeśli tylko coś sprzedają to będę wystawiać hurtowo negatywy.