Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Prowadzę sprzedaż na allegro i kupuję towar z pewnej hurtowni, w której zaopatruje się kilku innych dostawców. Jeden ze sprzedawców, który również handluje na allegro co do którego wiem, że kupuje w tej samej hurtowni po tej samej cenie zakupu, sprzedaje produkty na stracie. Robi bardzo duże obroty, na pewno ponad milion miesięcznie. Mam to potwierdzone w hurtowni i dokładnie wyliczyłem jego prowizje na allegro, każdy produkt wystawiony jest na stracie. Jeśli weźmiemy pod uwagę duże obroty to jest to bardzo dziwny temat.
Wiem, że może to być uznane za praktyczni nieuczciwej konkurencji, ale tylko sąd może to rozstrzygnąć na podstawie dowodów czy faktycznie celem było wyeliminowanie konkurencji, czyli trudna sprawa i pewnie długa i z nikłymi szansami na wygraną.
Czy mieliśmy kiedyś takie problemy i może ma ktoś jakieś pomysły co można z tym zrobić?
Pytanie do allegro, czy istnieje jakiś program który pozwala obniżyć koszt sprzedaży dla sprzedawców o duży % prowizji, ten sprzedawca ma staż mniejszym niż rok, sprzedaje na takich zasadach od ponad pół roku, czyli musiałby się dostać do tego mając staż 2-3 miesiące, a konto ma teraz od 10 miesięcy, ocenę konta ma 98,6%. Z tego co wiem allegro Diamond w tym wypadku by się nie łapali ale są wyjątki, czy możliwe że to im rekompensuje te straty?
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
@M17ek Wiem, że temat prowizji i opłat nigdy nie jest łatwy i lubi budzić kontrowersje. Pamiętaj jednak, że wszystkie niezbędne informacje o promocjach, programach dla sprzedających i zniżkach dostępne są w Aktualnościach, materiałach pomocowych oraz Regulaminie Allegro. Warto też na bieżąco sprawdzać mailing od nas.
Nie ingerujemy w biznesy, strategię, czy politykę cenową sprzedających. Dajemy partnerom narzędzia i możliwości oraz platformę, która cieszy się popularnością wśród kupujących, ale to sprzedający podejmują decyzję, czy chcą u nas rozwijać swój biznes.
@M17ek A kto bogatemu zabroni? Albo ma taki **piiip**yczny pomysł na biznes i wykoszenie konkurencji, albo to jakaś pralnia
Oprócz celowego działania przeciw konkurencji, może to być też efekt programu Allegro Ceny:
A może to czwarty element , którego nikt nie wziął pod uwagę , @M17ek pisze ,że jest to świeże konto więc podpowiadam , na allegro sporo jest kosztów i opłat niejasnych i ukrytych , o których można dowiedzieć się po wnikliwej weryfikacji tabel lub w sposób bardziej bolesny - jak zacznie brakować w kieszeni ,,eci-peci ,, Wielu konkurentów miałem szalejących z cenami , ale dość szybko znikali lub drastycznie po niedługim czasie ponosili ceny .
Ja bym wziął pod uwagę jeszcze "Piąty element" - (zdrowia dla Bruce'a Willisa życzę) - czy to co mówi hurtownia to prawda, czy @M17ek jest stuprocentowo pewien pozyskanych informacji. Czy ich pozyskanie nie odbyło się na zasadzie "Nie no Krzyś, no co ty... Koleś faktycznie bierze 10x tyle towaru co Ty ale skądże, nie ma niższych cen, gwarantuję Ci..."
@TechartGSM ceny zakupowe mogą mieć takie same , ale jest cały system dopłat , o których auto wątku może nie mieć pojęcia
@mdrogeria Zdaję sobie z tego sprawę, możliwe że tak jest. Wiem że są systemy dopłat itp, ale pytanie kto udzielił autorowi wątku takich informacji po stronie hurtowni - jak np. pracująca tam żona, matka, czy kochanka, to uznam taką informację za wysoce wiarygodną, ale jak "opiekun handlowy", to może już niekoniecznie... 🙂
@TechartGSM pewnie Masz rację , ale nie do końca , nie tak dawno był bunt pod moim adresem u jednego z producentów , skończyło się na ugadaniu cen minimalnych . Jestem dinozaurem , siedzę w branży ponad 30 lat , w większości przyjeżdżają do mnie jako przedstawiciele ci sami ludzie od początku , nigdy ich nie pomijałem , nigdy oni o mnie nie zapomnieli .