anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Konsultant w dyskusji podważa decyzję sprzedjącego

Client:118046128
#10 Popularyzator

Kupujący odesłał zniszczony towar, nienadający się do dalszej odsprzedaży, ani nawet naprawy (to zwykły złom gdzie jeszcze musimy zapłacić za jego utylizację). Zwróciliśmy 1zł żeby nie było, a wyliczenia przedstawiliśmy w decyzji zwrotowej (jest limit 500 znaków więc musieliśmy jakoś skrócić tekst żeby zachować kontekst bo wg allegro 500 znaków powinno wystarczyć). Oczywiście zaraz założona dyskusja i standardowo, że towar był odesłany taki jaki przyszedł był nieużywany i takie tak. A teraz wypowiedź konsultanta, cytuję:

"
Jeżeli produkt wrócił do sprzedającego w zmienionym stanie, sprzedający może pomniejszyć zwrot, jednak nie powinien zmniejszać wartości przedmiotu do 0 zł, czy 1 zł. Nawet jeżeli przedmiot jest uszkodzony, to mimo wszystko posiada jakąś wartość. Chociażby materiałów, z których jest wykonany. XXX, proszę o załączenie w dyskusji wyliczeń dotyczących zmniejszenia wartości zwrotu.
"

Czyli wychodzi na to drodzy sprzedający, że te wszystkie porady tutaj na forum w stylu "... oddaj złotówkę i po sprawie" są do niczego bo przyjdzie jakiś nieprzeszkolony random-konsultant i zacznie wam podważać waszą decyzję zwrotową oraz zacznie wymyślać prawo na nowo. Pomijam już fakt, że szczegóły odnośnie pomniejszenia zwrotu są w systemie allegro w zakładce "decyzja zwrotowa". Gdyby jeszcze tylko temu "konsultantowi" chciało się tam zajrzeć, hueh 😕

oznacz moderatorów
36 ODPOWIEDZI 36

KOVUUstore
#9 Pomysłodawca

@_HolaOla_chodzi o stwierdzenie:

sprzedający może pomniejszyć zwrot, jednak nie powinien zmniejszać wartości przedmiotu do 0 zł, czy 1 zł

oznacz moderatorów

#10 Popularyzator

Nadal widzę, że moderatorzy nie rozumieją sedna tego wątku. Ja się pytam o konkretne stwierdzenie waszego konsultanta w dyskusji "sprzedający może pomniejszyć zwrot, jednak nie powinien zmniejszać wartości przedmiotu do 0 zł, czy 1 zł" - skąd pochodzi taka informacja. Nie znalazłam tego zapisu w prawie więc ponawiam pytanie - proszę o podanie podstawy prawnej tego stwierdzenia. Mija już tydzień, a w dyskusji (pomimo naszych licznych próśb) nikt nie podał podstawy prawnej tego stwierdzenia więc pytam tutaj ale widzę, że też unikacie jednoznacznej odpowiedzi. Wydaje mi się, że taka odpowiedź jest potrzebna, bo często tutaj na forum pada porada dla sprzedających ("oddaj złotówkę i po sprawie"). I teraz będziecie podważać decyzje sprzedawców bo konsultanci sobie na nowo tworzą prawo?

I druga sprawa - napisaliście: "Natomiast takie pomniejszenie musi być rzetelnie uargumentowane, w dyskusji którą prowadzisz tego zabrakło, dlatego osoba wypowiadająca się w dyskusji poprosiła o załączenie wyliczeń dotyczących tego obniżenia." - przecież wszystko zostało już wyjaśnione w waszej zakładce "Decyzja zwrotowa - uzasadnienie", nie nasza wina, że jest tam tylko 500 znaków (było to już na forum zgłaszane i mieliście to poprawić), jak zwykle nic z tym nie zrobiliście i nie można tam załączyć zdjęć. Tekst musieliśmy skrócić do tych 500 znaków (gramy w wasze reguły).

I jak zauważył @RED - "gdzie jest napisane wprost w przepisach, że sprzedawca musi coś dokładnie wyjaśniać i wyliczać?"?

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@Starkrak tak, allegro telepatycznie i falami 5G przekazuje klientom by nie klikali w twoje oferty xD Jak z technicznego punktu widzenia miałoby to działać wg ciebie? 

oznacz moderatorów

KOVUUstore
#9 Pomysłodawca

@kovek Wystarczy obniżyć pozycję w wynikach wyszukiwania (nie mówię, że to się dzieje).

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@KOVUUstore czyli musieliby fałszować jakość sprzedaży i ilość punktów

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Starkrak nie tolerujemy na Gadane takich fake newsów i teorii spiskowych, pamiętaj o tym na przyszłość. Jeżeli rzucasz tego typu podejrzenia, nie wystarczy powiedzieć "ktoś kiedyś".

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
@kovek @msniezek zawsze mnie ciekawi taki dualizm - ktoś może zwracać 1% za towar, ktoś inny nie może
tutaj komentarz z osa i odpowiedź:

Otrzymany produkt nie był nowy
"otrzymałem uszkodzoną płytę główną z prośbą o zwrot pieniędzy i dostałem tylko 1% z 350 zł. Nie polecam kupować od nich"
Przetłumaczono automatycznie z angielskiego-
Komentarz z dnia

"Dziękujemy za wybór naszej oferty i przepraszamy za powstałe niedogodności. Dołożymy wszelkich starań, aby nie miały one miejsca w przyszłości. Wszelkie szczegółowe informacje przekazaliśmy w prowadzonej korespondencji." Odpowiedź z dnia

ale pewnie się jak zwykle czepiam

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wysłano uszkodzony produkt
"Otrzymałem czytnik pocketbook z uszkodzonym ekranem, więc zwróciłem go sprzedawcy ale zostałem poinformowany, że nie otrzymam pieniędzy, ponieważ czytnik jest uszkodzony. Czytnik odesłałem zaraz następnego dnia jak tylko dostrzegłem wadę. Paczkę odebrałem w czwartek, a w piątek po pracy po otworzeniu i zobaczeniu że produkt jest z wada matrycy postanowiłem go jak najszybciej odesłać. Zaoferowania mi zwrot 6.50zł za cenę czytnika 650zł.." Komentarz z dnia

"Dziękujemy za wybór naszej oferty i przepraszamy za powstałe niedogodności. Dołożymy wszelkich starań, aby nie miały one miejsca w przyszłości."
oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:118046128 wyjaśnienie tej informacji jest w dalszej części tego zdania "sprzedający może pomniejszyć zwrot, jednak nie powinien zmniejszać wartości przedmiotu do 0 zł, czy 1 zł. Nawet jeżeli przedmiot jest uszkodzony, to mimo wszystko posiada jakąś wartość. Chociażby materiałów, z których jest wykonany".
W dyskusji zamieściłeś wyjaśnienia, Doradca również wypowiedział się w tej sprawie. 

@RED wszystkich obowiązują takie same zasady, a powód obniżenia zwrotu został kupującym przedstawiony, otrzymali od sprzedającego szczegółowe informacje i o to samo poprosiliśmy sprzedającego, który założył ten wątek.
Dodam, że w obu komentarzach, które przytaczasz informacje przekazane przez kupujących nie są zgodne z rzeczywistością, mimo to nie mieliśmy podstaw do ich usunięcia.  

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#10 Popularyzator

Wyjaśnienia były od samego początku, w uzasadnieniu decyzji zwrotowej. Nadal nie dostałam odpowiedzi o podstawę prawną wpisu waszego konsultanta, chodzi o fragment: " jednak nie powinien zmniejszać wartości przedmiotu do 0 zł, czy 1 zł. Nawet jeżeli przedmiot jest uszkodzony, to mimo wszystko posiada jakąś wartość. Chociażby materiałów, z których jest wykonany"

- proszę o podanie podstawy prawnej na jakiej oparty jest ten wpis. Chciała bym w przyszłości uniknąć takich sytuacji.

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Z tego, co cytuje @RED  (komentarze ze sklepu OSA) oraz z wpisu @msniezek , który potwierdza, że kwota zwrotu może być dowolna, wynika coś innego niż to, co napisał wasz konsultant w dyskusji.Przypomnę, że to przez ten wpis kupujący się rozzuchwalił i stał się napastliwy oraz arogancki. 

Proszę merytorycznie odnieść się do mojego pytania, bo już od ponad tygodnia udajecie, że pytania nie było.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:118046128 ustawa o prawach konsumenta (Art. 34 ust. 4) stanowi, że konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia jej charakteru, cech i funkcjonowania. Przepisy nie określają sztywnego limitu procentowego obniżki wartości – jest ona szacowana indywidualnie dla każdego przypadku.
Wspomniana przez Doradcę sugestia o wartości materiałów nie jest sztywną zasadą prawną, odnosi się do ogólnej praktyki rynkowej, w której nawet uszkodzony przedmiot rzadko traci 100% wartości handlowej. W sytuacjach skrajnych (całkowite zniszczenie), zwrot może zostać pomniejszony nawet do 1zł, ale taka decyzja powinna być rzetelnie uargumentowana.
Aby uniknąć podobnych nieporozumień w przyszłości, w przypadku obniżenia kwoty zwrotu, do decyzji zwrotowej załączaj kosztorys lub uzasadnienie (np. koszt wymiany uszkodzonej części).

Monika
oznacz moderatorów

#10 Popularyzator

"Aby uniknąć podobnych nieporozumień w przyszłości, w przypadku obniżenia kwoty zwrotu, do decyzji zwrotowej załączaj kosztorys lub uzasadnienie (np. koszt wymiany uszkodzonej części)." - hmmm, napiszesz mi jak to zrobić? W decyzji zwrotowej jest możliwość wpisania tekstu tylko do 500 znaków i brak możliwości dodania jakiegokolwiek załącznika. Do kupującego też już ponoć nie da się napisać jak ten pierwszy się nie odezwie.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:118046128 podstawowe wyliczenie i argumentacja zmieści się w 500 znakach. Gdyby kupujący miał wątpliwości i założył dyskusję, możesz w dyskusji zamieścić dokładniejsze informacje i wyliczenia. 

Monika
oznacz moderatorów

#10 Popularyzator

Skąd wiesz, że się zmieści? Pisałaś kiedyś takie uzasadnienie w 500 znakach? My tak i musieliśmy je mocno skrócić żeby przynajmniej sens zachować, ale za to wasz konsultant zaczął wówczas tą decyzję podważać (o czym jest ten wątek). 

Pragnę też przypomnieć, że w większości przypadków pisząc uzasadnienie w polu "decyzja zwrotowa" dyskusji jeszcze nie ma założonej więc nie ma tam co zamieszczać. Gdyby to pole miało więcej znaków i można by było dodawać załączniki wówczas dyskusji by nie było bo kupujący i konsultant mieli by pełny wgląd.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:118046128 tak, pisałam i dlatego wiem, że podstawowe informacje się tam zmieszczą. 
Jeśli potrzebne będą obszerniejsze wyjaśnienia, kupujący może założyć dyskusję. Doradca wypowiedział się w dyskusji i tam nie byliście już ograniczeni ilością znaków. 

Monika
oznacz moderatorów

#10 Popularyzator

Nie było podstaw aby dodatkowo rozpisywać się w dyskusji jeżeli sami uznajecie, że 500 znaków wystarczy bez możliwości dodania zdjęć to znaczy, że tak ma być i konsultantowi powinno to wystarczyć (nie ma on żadnego prawa do podważania tej decyzji poprzez swoje wpisy sugerujące, że sprzedawca nie powinien zwracać 1zł).

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@RED każdy może potrącić dowolną kwotę - jednak musi być ona oparta na czymś bardziej konkretnym niż na przysłowiowym "na oko".

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów