Witam,mam taką sytuację
Kupujący po 40 dniach zgłasza mi że nie otrzymał przesyłki,na stronie DHL przesyłka widnieje jako doręczona,allegro w dyskusji proponuje kupującemu skorzystanie z programu ochrony kupujących i przyznaje mu zwrot pieniędzy informując mnie że ja zostaję tym obciążony.O co tu chodzi?
@mazda2356 przedstaw w dyskusji potwierdzenie dostarczenia przesyłki i odrzuć roszczenie.
Tak zrobiłem,pracownik allegro ma wgląd w historię przesyłki,wie że została doręczona,wie ze minęło 30 dni i firma kurierska już nie rozpatrzy żadnego wniosku.Mało tego kupujący w dyskusji przyznaję ze myśli że ktoś mu ją ukradł po doręczeniu.Allegro ma te wszystkie dane i jako że dyskusja jest nie rozwiązana zaproponowało kupującemu zwrot środków i mnie tym obciąża.A dodam jeszcze że sprawa jest z Maja i teraz po pół roku Allegro podjęło taką decyzję.Cyrk.
@mazda2356 Czy przypadkiem kupujący nie złożył reklamacji a Ty nie wydałeś decyzji reklamacyjnej w ustawowym terminie? Bo na to mi to wygląda...
Nie,tak jak pisałem,kupujący zgłosił po 40 dniach brak lampy,ja odpisałem że według DHL jest dostarczona i kupujący poprosił o pomoc allegro.
@TechartGSM przy oznaczeniu dyskusji jako nierozwiązana i odrzuceniu reklamacji allegro wysyła standardowo propozycje skorzystania z AOK.
@mazda2356 sam status na stronie przewoźnika nie jest potwierdzeniem doręczenia przesyłki.
Ale kupujący ma chyba jakiś czas na zgłaszanie takich rzeczy jak zaginięcie przesyłki ,czy może po 2 latach zgłosić i ja będę obciążony?
To moja pierwsza taka sytuacja i pierwszy raz pisze na allegro gadane.Co zrobić żeby ktoś z allegro ustosunkował się do tego na tym forum?Trzeba czekać i liczyć na szczęście że ktoś z allegro się zainteresuje?
Oznaczyć moderatorów, o tak:
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
dziękuję
@mazda2356 złóż reklamację u przewoźnika , otrzymane na maila potwierdzenie załącz w dyskusji o ile nie jest już za późno, Masz 14 dni na odniesienie się do reklamacji od chwili jej zgłoszenia prze klienta , wpis w monitoringu nie jest dowodem dostarczenia przesyłki
No to przecież napisałem że klient zgłosił to po ponad miesiącu a firmy kurierskie dają 30 dni na coś takiego,i dodatkowo mamy grudzień a sytuacja miał miejsce w maju.Po pół roku allegro przyznało kupującemu zwrot i chce żebym teraz ja po pół roku poszedł do DHL i reklamował.Nie wiem niby jak.
@mazda2356 rób jak uważasz , Mas rok na złożenie reklamacji
@mazda2356 kupujący sam zgłosił i napisał że ktoś mu paczkę ukradł po 40dniach? A co on te 40dni robił?
uczciwie przyznaję że jak kupujący mnie poinformował to sam próbował reklamować w DHL,nie uznali mu tej reklamacji i odpowiedzieli dopiero po 30 dniach,że to sprzedający ma reklamować.
@mazda2356 niech ci podeśle odpowiedź reklamacyjną od przewoźnika że nie ściemnia. Druga rzecz zobacz etykietę kto nadawał kto był jako odbiorca bo w smart ty nie widniejesz jako nadawca zdaje się.