anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kurier UPS nie odebrał paczek z Allegro ONE i Allegro UPS Smart! I oznaczył je jako zrealizowane!

Cookie___Monster
#9 Pomysłodawca#

Kurier UPS nie odebrał paczek i oznaczył je jako zrealizowane. Na infolinii UPS dostałam informację, że mam zgłosić się do allegro bo oni nie mogą nic zrobić, więc ZGŁASZAM. 

Allegro A000111LT9

UPS 1Z8332YF6806214070

Proszę o pilną reakcję ze strony allegro bo klienci się niecierpliwią. 

Takie zachowanie kuriera jest karygodne i niedopuszczalne. Już zrezygnowałem z usług kuriera UPS, ale najgorsze jest to, że od 30 sierpnia Allegro WYMAGA udostępniania dostawy Allegro One, aby nadal mieć oznaczenie "Smart".

Klient kupując przesyłkę ma wyświetlaną informację, że otrzymają na drugi dzień. Ja jako sprzedawca nie mogę zmienić tej informacji, a sfrustrowany klient ma pretensje do mnie. Allegro zmusza nas do korzystania z beznadziejnej formy dostawy i podaje błędne informacje pod ofertami. Przecież to jest jakiś chory żart. 

W przypadku otrzymania negatywnej lub niskiej oceny, Allegro w żaden sposób nie wspiera kupujących. Nawet kiedy przedstawię dowody, że opóźnienie zostało spowodowane zaniedbaniami przewoźnika.  Dlaczego Allegro dopuszcza do takich sytuacji?

Aby tego było mało, nie da się zgłosić reklamacji w UPS na te przesyłki.  Na Allegro można zgłosić reklamację tylko na przesyłkę Allegro one.  Ale z tego co wyczytałem to zgłoszenie reklamacji i tak nic nie da ponieważ usługa która nie została wykonana w terminie może zostać zareklamowana tylko przez kupującego.  Kolejny absurd!

oznacz moderatorów
28 ODPOWIEDZI 28

Cookie___Monster
#9 Pomysłodawca#

Absurd!

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  czy naprawde musimy być zmuszani do włączania usług takiej jakości ? Przecież zarówno allegro jak i sprzedający wiecej na tym stracą niż zyskają.

Zobaczcie nawet na AG relatywnie niewiele przesyłek jeżdzi UPSem i ONE w porównaniu do inpostu czy dpd a jednak ile jest wątków ile jest problemów związanych z tymi usługami.

My jako sprzedawcy naprawde chętnie byśmy włączyli ONE PUNKT ( kuriera nie możemy bo nie jest obsługiwany) lecz niech ona spełnia choć minimalne jakościowe wymagania. 

Byc moze zanim stanie sie to wymogiem dla smarta jednak zmienić przewoźnika ???? To juz na Poczte jest mniej reklamacji i zażaleń. MOze nich chociaz poczta wozi ONE PUNKTY nie mają zbyt dużo pracy pewnie byliby chętni ?

Pewnie wiecie mniej wiecej tyla co i my o podpisywaniu dużych umów 😞 lecz może warto cokolwiek zasugerować do odpowiedniego działu ? 

W przeciwnym razie na słabej jakości usługi nie rozwinie sie ani ONE PUNKT ani SMART ani sprzedaż allegro.

My w tym momencie cały czas mamy dylemat czy mniejsza stratą bedzie włączac allegro ONE i miec problemy z opiniami klientów ( jakością sprzedaży) czy tez nie włączać ONE i nie mieć smarta ale za to wysoką jakośc obsługi kupującego. De facto przez spadek jakości sprzedaży także mozemy stracic SMART wystarczy kilka problemów z przesyłkami i nierozwiązanych dyskusji

Byc moze naprawde warto przesunąć wymóg ONE do smarta i  zmienić przewoźnika ( lub wyegzekwowac poprawe obsługi przez obecnego) inaczej od wrzesnia przy zwiekszonej ilości udostepniania ONE zwłaszcza przez firmy nadające z małych miescowości ( gdzie UPS praktycznie nie jeżdzi) dopiero zacznie sie  jazda i mnóstwo problemów i reklamacji na usługe.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Cookie___Monster ponów wezwanie kuriera a jak przyjedzie to go kijem za takie zabawy 😄 

@Allegro_One co Wy na to, zmuszać do takich usług 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

102 do 1

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Cookie___Monster dlatego ja zrezygnowałem kiedyś z UPS po paczki było im ciężko podjechać, klienci nie dostawali paczek ciągłe problemy, brak awiz paczki wracały itp. Stracę smarta a nie dodam tej metody, wolę spać spokojnie 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Cookie___Monster
#9 Pomysłodawca#

Ja też Rozważę zrezygnowanie ze smart jeśli takie sytuacje będą się powtarzać.

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

To nie jest wina kuriera. On jest jeden, on ma jeden samochód. A za to coraz więcej dostaw,  coraz więcej zarządzających nim i coraz mniej pieniędzy z tej durnej roboty. Ale za to ma coraz więcej specjalistów od zarządzania nim nad sobą 😉

A jest jak jest bo to jest wina korposzczurków oferujących usługę, wciskających kit i ciemnotę  a nie potrafiących zatrudnić i  zapewnić dojazdu kilku kurierów.  No bo im trzeba by było zapłacić. Korposzczurki tego nie rozumieją.

Więc tak naprawdę to karygodne i niedopuszczalne jest oferowanie usługi bez pokrycia tego we własnych możliwościach. Na przykład Allegro One. **piiip**ylion postów tu jest o tym jak to nie działa. Bo i nie zadziała na tych zasadach.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@eightbitclone2  masz racje że to nie wina kuriera ale problemy to sie dopiero zaczną.

Nadaje z małej miejscowości ale : Inpost, DPD, Poczte widze codziennie, Raz w tygodniu DHL, FEDex , ale UPS to jeśłi przejeżdza raz w miesiącu to jest swięto.

Ta firma po prostu nie jest logistycznie i personalnie przygotowana do odbioru przesyłek od takiej ilości drobnych firm. W Skierniewicach ( miasto ok 40-50 tys) zdaje sie nawet nie ma oddziału tylku jekies punkty partnerskie pootwierane. Jak przyjeżdzają kurierzy z inych firm po paczki to sie smieją że TIR UPS stoi na parkingu i kurierzy paczki odbierają na rejony. Taka "sortownia"MASAKRA

A jak zmuszą wszystkich do właczenia ONE to już nie bedzie masakra, to bedzie pogrom. 😞

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

No i co sie stanie ? Nic.   Allegro przecież zamiast zatrudnić dodatkowych kurierów, popracować nad logistyką , zapłacić ludziom którzy na to pracuja..?

E tam,   zrobią to co zwykle 😉 Obwini się sprzedawców.  No prosze was ?

Do tego:

[edycja]

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@eightbitclone2 zazdrościsz Wiki tego kolczyka 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Cookie___Monster Widzę, że napisałeś już do nas w tej sprawie przez formularz. Proszę, abyś zaczekał na odpowiedź w zgłoszeniu o numerze 35052708. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

A nie mówiłem ? 😉

oznacz moderatorów

Halfrunt
#19 Nestor#

@eightbitclone2 to nie są moderatorki, jakiś czas temu zastąpiono je AI botami 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@w_kiwi Dlaczego pomimo tak wielu tematów i zapytań odnośnie kiepskiego działania usługi Allegro One oraz uzależnienia Smarta od posiadania tej usługi, nikt ale to nikt z moderatorów (pracowników Allegro) na żadne zapytanie nie udzielił odpowiedzi.Tematy są ignorowane pomimo że przez moderatorów śledzone jak wszystkie inne.Jest to brak szacunku dla nas Sprzedających-użytkowników Allegro, czyli Waszych Klientów, jednocześnie składających się na Wasze pensje.

Nie rozumiem dlaczego działowi odpowiedzialnemu za Sprzedaż, zależy na zabiciu tej sprzedaży.

Od wrześnie rezygnuję ze Smarta, bo po kilku wysyłkach w takim stylu jaki Allegro One reprezentuje i tak bym go stracił.Do tego stracę SS, bo oczywiście nie spełnię warunku 50 transakcji w ciągu 30 dni.Nie rozumiem takiego działania.Ktoś sprzeda 50 rzeczy po 2 zł i zachowa SS, a ja sprzedam 30 przedmiotów na kilkanaście tysięcy i już na SS nie będę zasługiwał, pomimo tego że odprowadzę dużo wyższą prowizję.Chory wymysł.

Takich Sprzedawców jak ja jest na Allegro tysiące.Dzięki takim Sprzedawcom Allegro się rozwinęło, a teraz jesteśmy za to nagradzani wszystkimi idio....nymi zmianami.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@ART_FOTO bo decyzja zapadła wyżej, mają inną strategię działania niż nam się wydaje, a czy słuszną zobaczymy za rok 🙂 po drugie mam wrażenie że uwalenie smarta u części sprzedawców jest celem obniżenie kosztów smarta, dzięki udostępnieniu swoich dostaw też obniżą koszty a w 2022 r. przychód z prowizji wyniósł 5,34 mld a koszt smarta 1,77 mld daje do myślenia 😉

________
Κώστας
oznacz moderatorów

ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@kostas11 Oczywiście że decyzje zapadły wyżej ale chciałbym i zapewne nie tylko ja. aby ktoś jasno napisał co ta ma na celu.Możemy się domyślać o co chodzi.Wygląda to wszystko jak sabotowanie sprzedaży, bo nikt chyba nie wieży w to, że wierchuszka Allegro nie widzi jak funkcjonuje Allegro One.Najlepszym wyjściem byłoby zrezygnowanie przez Allegro z udostępniania Smarta i powrót do tego co było kiedyś.Wszyscy byli zadowoleni i nikt nie notował strat.

Co do nowych zasad SS wyraźnie dają do zrozumienia, że nie chodzi o jakość obsługi ale tylko i wyłącznie o kasę.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@ART_FOTO a powiedz mi która duża firma podaje swoje plany biznesowe, tym bardziej że rośnie im konkurencja ?

Mali odpadną, klientów przejmie OSA i każdy będzie zadowolony 🙂 W 2021 r. sklep OSA miał 0,33 mld przychodu a w 2022 r. 2,69 mld czyli 5 % całej sprzedaży na allegro daje do myślenia 🙂

Mają swoją strategię i nie patrzą na pojedynczych sprzedawców czy produkty tylko na całość, oni dobrze wiedzą ilu sprzedawców udostępniło już Allegro One 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@kostas11 Oczywiście żadna ale ich działania są mało logiczne, jeżeli liczą że w wyniku końcowym opanują rynek i będą z tego mieli geld.

Ja z tym problemu nie mam.Sprzedaję przedmioty niszowe i jedyny wpływ na moją sprzedaż mają działania Allegro typu, spitolenie przeglądarki lub jakieś inne niewyjaśnione działania, co miały miejsce w ostatnim czasie, np. przez 8 dni w zeszłym miesiącu było zero sprzedaży i to nie tylko u mnie.Oferty na Allegro nie były widoczne nawet w google.Trzeba było kombinować.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@kostas11  to co napisałeś to jest dokładni cos odwrotnego niż konkurencja z USA. Tam portal powstawał jako sklep aby potem wypracowane mechanizmy udostępnić mniejszym zewnętrznym sprzedawcom za określoną opłatą. Ergo wraz z rozwojem odeszli od gospodarki centralnej na rzecz mechanizmów i konkurencji rynkowej bo to wymusza określoną jakość która przyciąga klienta.

Jeśli jest jak myślisz i działania allegro idą w kierunku gospodarki centralnej i pozostawienia tylko OSA to myślę że nastąpi bolesne zderzenie z rzeczywistością. Już nie takie gospodarki próbowano centralnie zarządzać. Nawet Chiny musiały uwolnić część mechanizmów wolnego rynku. 

Już jeden duży portal zwinął się i to nie dzięki temu że nie było klientów lecz dzięki temu że nie było lokalnych sprzedawców lub też było ich zbyt mało i nie było konkurencji. Sam kilkukrotnie szukałem tam produktów i sie okazywało że albo ich nie ma albo są droższe niż a innych portalach.

Ostatnio zmienił się regulamin programu allegro ceny. I jeśli wystawiasz produkt w innym miejscu (np swoim sklepie) taniej niż na allegro wówczas jest on wykluczony z programu allegro ceny.  To wszystko pokazuje jak drogim portalem zrobiło się allegro a myślę że jeśli odejdą sprzedawcy - odejdzie konkurencyjność, wówczas odejdą tez klienci.

Ot takie przemyślenia

oznacz moderatorów