Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam wszystkich sprzedawców
Temat doliczania do przesyłek kosmicznych kwot pojawia się ponownie.
Najpierw mieliśmy DPD a teraz podpięliśmy UPS i problem pojawia się ponownie.
Nam doliczono odpowiednio po 4,99 zł do przesyłki która nie ważyła nawet 1 kg. Powód wpisania przesyłka o wadze od 20 do 30 kg.
A do przesyłek o większej wartości notorycznie pojawiają się dopłaty 19,99, 35,99 i większe nawet 139 oraz 159 zł za paczkę która nie ważyła 5 kg.
Dla mnie to skrajne oszustwo.
Rozważamy poważne czy sprawy nie zgłosić do UKOIK. Sprawa może dotyczyć nawet milinów licząc wszystkich sprzedawców na portalu.
Sytuacja jest notoryczna i pojawia się praktycznie cały czas.
Allegro Protect powinno działać również w stronę sprzedawców.
no problem jest w tym, że nie dają dokumentu z weryfikacji przesyłki.
a jaki gabaryt miała przesyłka, może z wagi gabarytowej tyle ma ?
Wysyłamy normalne paczki mieszczące się w gabarytach.
Nie robicie jakiegoś błędu na wadze gabarytowej?
Waga gabarytowa karton 30x15x10 daje wagę powyżej 20 kg nie sądzę?
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Dzień dobry u mnie dziś pojawiły sie dwie dodatkowe opłaty UPS w kwotach
Kod:
ONE_N7_ duża _PACZKA_DOPLATA w kwocie 104,55zł oraz
Kod:
ONE_ przesyłka powyżej 31_5_KG_DOPLATA 99,99 zł
Dodam że wysyłam w kartonach 30x30x15 cm , waga do 20 kg proszę o wyjaśnienia i korektę w rachunku
@SandBruk złóż reklamacje przez formularz kontaktowy allegro lub bezpośrednio u przewoźnika po pobraniu pełnomocnictwa.
@SandBruk reklamację możesz złożyć przez formularz kontaktowy, w zgłoszeniu podaj proszę do jakich zamówień zostały naliczone te opłaty. W odpowiedzi otrzymasz uzasadnienie, a jeśli potrzebujesz dodatkowych dokumentów (a my będziemy mogli je udostępnić), to również je prześlemy.
Proces reklamacyjny opisany jest w regulaminie.
W odpowiedzi na reklamację nie przesyłamy dodatkowych dokumentów — podczas rozpatrywania wniosków bazujemy na dostępnych nam narzędziach. Jeśli nie ma przesłanek/dowodów na to, że za paczkę rzeczywiście powinna zostać naliczona opłata dodatkowa, to reklamację uznajemy i korygujemy wówczas rachunek o wysokość naliczonej opłaty.
Nam UPS doliczył 298 zł za paczkę która była dostarczona miesiąc temu niby była ponad 30 kg ale nie więcej niż 40kg i wielkość ponad 300 cm ale nie więcej niż 400cm a w paczce było malowanie po numerach , mazaki i układanka . Złożyliśmy odrazu reklamacje do allegro i jesteśmy ciekawi co z tego wyjdzie . Dziwi mnie że allegro odrazu ściąga tą kwotę z salda allegro a nie weryfikują tego.
Mi dodatkowe opłaty przyszły od UPS Operator ..... to były przesyłki allegro one punkt
@eNEXAdrop oni za każdym razem tak robią, a jak pytam o jakieś dowody to oczywiście po 3/4 razie gdy się upomnę wysyłają jakiś odcinek z weryfikacji który nie jest żadną podstawą.
dla przykładu ja nie wyobrażam sobie żebym klientowi wystawił FV do opłacenia bez podstawienia dowodu 🙂
Jak się odwoływałem było podobnie. Dopiero po poniższym mailu uznali reklamację 🙂 Polecam przeczytać w jaki sposób trzeba się z nimi komunikować :))
Dlatego ja zrobiłem sobie tabelkę w Excelu, gdzie zapisuję sobie wszystkie przesyłki nadawane DPD/DHL (na szczęście mam ich bardzo mało). Zapisuję w nim m.in. datę nadania, zawartość, rzeczywiste wymiary i wagę paczki (zaokrąglone w górę do pełnych cm/kg), a na końcu formułka wylicza mi wagę gabarytową. Dwa, trzy razy w miesiącu weryfikuję dopłaty z plikiem.
a ja nadawałem "One Operator" tylko przez zielony paczkomat i tam są 3 rozmiary inaczej przesyłka nie wejdzie a rachunek mi przywalili od czapy i zamiast sprzedawać to będę też teraz sprawdzać i reklamować bo to przegięcie żeby paczkomat Allegro był wielokrotnie droższy od Inpostu a z żadnego kuriera UPS/DPD nie korzystałem
wrzuciłem do wyszukiwania tego forum "One Operator" ponieważ w rozliczeniach za kwiecień od Allegro mam pozycję "One Operator - opłaty podstawowe" i jest ona o wiele większa niż opłaty za paczkomaty Inpost gdzie realizowałem 90% przesyłek !!! jak to jest możliwe ?
mialem b. małą sprzedaż w kwietniu to sprawdzę każdą pozycję i się dowiem ale już czuję przekręt bo w paczkomacie Allegro nadawałem same paczki do 1 kg i dosłownie kilka sztuk,
jeżeli jest możliwość wypisania się z tego "One Operator" to zaraz to zrobię
@ELEKTROMARKET Czy możesz wskazać przykładowe numery zamówień, których dotyczą opłaty, co do których masz wątpliwości? Sprawdzę je.
tak zrobię, też chcę to dziwne zjawisko sprawdzić
Przeanalizowałem moje wszystkie tj. DPD - DHL - UPS - ONe - Inpost
UPS zdecydowanie kradnie na potęgę i dopłaty dodatkowe ma 2x czasem 3x jak DPD czy DHL
Wyłączam UPS
Najgorsze w UPS oprócz mega wysokich dopłat jest czas ich naliczania --- > po kilku miesiącach. I siedź tu człowieku pół dnia i analizuj co jest za co, a czasami nie dojdziesz bo nie ma odnośnika do zamówienia tylko Identyfikator zlecenia odbioru.
UPS wyłączyłam i wybrałam DHL jako dodatkowego kuriera. Mega mało osób wybiera DHL i problem z głowy 🙂 i tak większość idzie inpostem i paczkomatem