anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

NALICZANIE WYSYLEK RAPORTY OPOZNIEN - skandaliczne obliczenia

emagnuseurope
#8 Zapaleniec#

Witam , chce sie dowiedzieć jak allegro oblicza wysyłki paczek , widzę ze pełno paczek zakupionych po godzinie 18 - jest zaznaczone jako opóźnienie nawet paczki zakupione o 23.00 w wysyłane z samego rana następnego dnia sa zaznaznaczne jako opoznienie przesylki . Moje pytanie brzmi czy ta sa mega bledy naliczane na moim koncie , czy o 23.20 mam lecieć z paczka odrzutowcem do inpostu ? 

Na przykładzie paczka zakupiona o  godzinie 23 - jest na raporcie zaznaczona jako paczka nie wysłana na czas , wyslka nastepuje kolejnego dnia rano  o 10 rano odebrana przez kuriera i dostarczona nastepnego dnia roboczego 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

RED
#21 Demiurg#

Allegro doskonale wie o tym problemie, ale mimo, że go stworzyło nie chce go rozwiązać

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@emagnuseurope Przesyłka zostaje uznana za nadaną w momencie zeskanowania jej przez przewoźnika. Warto sprawdzić godziny graniczne dla swojej lokalizacji i starać się do nich dostosować. W razie potrzeby możesz również skorzystać z formularza do zmiany godziny podjazdu kuriera. Więcej informacji dotyczących nadawania przesyłek znajdziesz tutaj.

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Stosowanie się do godzin granicznych opóźnia wysyłkę do klientów, a podobno mają dostawać jak najszybciej... Wielokrotnie temat poruszaliśmy i nadal musimy manipulować czasem wysyłki paczek by nie załapać negatywa za błędne wyświetlanie czasu dostawy nadanych po godzinie granicznej... Powtórzę to jeszcze raz, może ktoś w końcu zrozumie problem... Mam paczkomat z graniczną do 14:00, realnie musze nadać do 13:45 bo potem czasem nie zabiera, czyli w systemie godzinę graniczną mam ustawioną na 13:00. I tak wysyłam. Nie mogę nadać żadnej paczki po tym czasie jak chcę by czasy sugerowane się klientom zgadzały. 

Ale mój kurier bywa w paczkomacie też później, przywozi paczki około 17, 19, przed świętami nawet około 21. I wtedy gdy mu brakuje skrytek to wyjmuje paczki również po godzinie granicznej. Ja bym chętnie nadawała paczki jeszcze przed wieczorem, bo mniejsza szansa, że coś nie pójdzie z powodu pełnego paczkomatu, a część klientów miałaby paczki dostarczone dzień wcześniej. Dzień wcześniej klientom nie zrobiłby krzywdy, 99% byłoby zadowolone, a ten 1% spokojnie przetrzymał by paczkę tę dobę w paczkomacie. Jednak nie mogę tak wysyłać z powodu Waszego systemu. Jak mi kurier zabierze po godzinie granicznej to zmienicie sugerowany czas dostawy, a ja nie mogę dać gwarancji po tym czasie. Wielu sprzedawców z tego powodu dostaje niezasłużone negatywy. Na pewno widziałyście jeszcze wiecej takich wpisów niż ja.

Wystarczyło by by system wysyłkę tego samego dnia wyświetlał na sztywno tylko do godziny podanej przez sprzedawcę i nie karał sprzedawców przedłużaniem sugerowanego czasu, bo to szkodzi zarówno sprzedającym jak i kupującym i rodzi niezadowolenie obu stron...  @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

Aż chce się zacytować słynny polski tekst z komedii. "Macie tu niezły bur...."

Tak. To prawda. Na tym portalu nic nie działa poprawnie, a szczególnie algorytmy pisane na kolanie przez imigrantów. 100% paczek wrzuconych do automatów tego samego dnia i wydanych kurierowi to w statystyce 48 do 54% skuteczności wg Allegro. Ręce opadają. 

oznacz moderatorów