Cześć,
Bardzo proszę moderatorów o pomoc w niżej opisanej sytuacji.
Jeden z konkurencyjnych sprzedawców uwidacznia na swoich zdjęciach głównych (miniaturach) produkty wraz z opakowaniem, które nie jest zgodne z rzeczywistością.
Na zdjęciach opakowania sugerują określoną markę. W rzeczywistości, produkty pochodzą z masowej chińskiej dystrybucji i rzeczywiste opakowania nie mają nic wspólnego z tym co prezentuje na zdjęciach wspomniany sprzedawca. Opakowania mają zupełnie inny wygląd (wzór, kolor i markę).
Jedynym celem tego sprzedawcy w prezentacji nieprawdziwych opakowań, było niemal 1do1 odwzorowanie zdjęć z moich ofert, będącymi bestsellerami w tej kategorii produktów. Sprzedawca zmienił jedynie kolorystykę opakowań i nazwę marki (całość nieprawdziwa).
Dokonałam dwóch zakupów kontrolnych, które potwierdzają opisaną sytuację. W związku z tym napisałam zgłoszenie nr 63722034, przekazując te same informacje oraz dołączając zdjęcia rzeczywistych produktów. W odpowiedzi otrzymałam informację, że wszelkie nieprawidłowości z ofertami należy zgłaszać poprzez formularz. Zgłosiłam do tego swoje wątpliwości, ponieważ w formularzu nie można dodawać załączników, więc na jakiej podstawie osoba analizująca wniosek ma stwierdzić faktyczną nieprawidłowość?! Konsultant ponownie odmówił przekazania mojego zgłoszenia do odpowiedniego działu.
Zgłosiłam więc nieprawidłowości poprzez wspomniany formularz. Po upływie tygodnia nie ma jednak żadnej zmiany w ofertach tego sprzedawcy.
Sprzedawca poprzez te działania narusza co najmniej dwa punkty regulaminu Allegro:
Punkt 2.1. (załącznik nr 2 regulaminu)
Prezentacja Towaru na zdjęciu musi mieć taką formę i postać, aby nie budziła wątpliwości, co do
faktycznego i rzeczywistego przedmiotu sprzedaży, w ramach danej Oferty....
Punkt 5.2. regulaminu
Treść Oferty powinna być rzetelna i kompletna oraz nie może wprowadzać w błąd innych Użytkowników, w szczególności co do właściwości Towaru, takich jak: jego stan, parametry, jakość, pochodzenie, marka czy producent....
Dodam Jeszcze, że ten sprzedawca bezprawnie wykorzystywał mój zastrzeżony znak słowny (w parametrze marka), ale po kontakcie z nim zmienił parametr marka na zapis „bez marki”. Wykorzystywał również logo mojej marki na swoich zdjęciach za co został ukarany przez dział WOP.
Pozostaje jeszcze kwestia nieprawdziwych opakowań imitujących nasze produkty.
Uprzejmie proszę o pomoc w podjęciu działań wglądem nieuczciwego sprzedawcy. Wszelkie niezbędne informacje, w tym numery ofert znajdują się z zgłoszeniu Allegro nr 63722034.
Pozdrawiam @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Client:60195241 Podaj mi proszę numery ofert produktów, które Twoim zdaniem są nieprawidłowe. Zweryfikuję sprawę.
Numery ofert:
18676187717
18676263788
18758461152
18809526479
Sprawdź proszę zgłoszenie nr 63722034. Załączyłam w nim rzeczywiste zdjęcia produktów, które wysyła ten sprzedawca. Takie działanie nie jest zgodne z regulaminem Allegro o czym pisałam w pierwszym poście.
@Client:60195241 dziękuję za podanie numerów ofert. Konsultuję Twoją sprawę.
@Client:60195241 oferty zostaną zweryfikowane i w razie potrzeby zostaną podjęte odpowiednie działania.
@Client:60195241 "Dokonałam dwóch zakupów kontrolnych" po co przyznajesz się do złamania regulaminu?