Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dobry wieczór. Kupujący po krótkim użytkownaiu stwierdził uszkodzenie zakupionego urządzenia, i zażądał pokrycia z góry kosztu odesłania przedmioty na reklamację (niezgodnie z obowiązującym prawem).
Kiedy nie uzyskał satysfakcjonujących ustępstw wystawił negatywa z informacją, że sprzedawane przedmioty są "podróbkami". Jest to oczywista nieprawda, która stanowi naruszenie dobrego imienia firmy. Bardzo prosze Allegro o usunięcie komentarza.
Transakcja 03982720-e31b-11ef-b789-55e05563d211
Treść negatywa załączam:
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Towar zgłoszony do reklamacji odbiera sprzedawca na swój koszt, czyli oczekiwania kupującego były zasadne.
niekoniecznie.
Można klienta prosić o odeslanie na jego koszt a po pozytywnej decyzji zwraca mu się koszt dostarczenia towaru.
jezu panowie zlitujcie sie - TYLKO NIE ZACZYNAJCIE mi tej dyskusji. Kolega Client nie do końća ogarnął że to że komuś się wydaje że coś jest "niezgodne z umową" to na razie tylko i wyłącznie jego opinia. Dopiero uznanie reklamacji implikuje obowiązek pokrycia kosztów odesłania towaru. Ale naprawde - prosze,darujcie mi tym razem, nie tego dotyczy zgłoszenie.
@pendrajwy_pl komentarz może być usunięty tylko i wyłącznie wtedy, gdy spełnia, któryś z powodów wymienionych w tym artykule.
czy mam rozumieć że informacja zawarta w komentarzu że sprzedaję "podróbki", nie oznacza że jestem złodziejem/oszustem (bo dokładnie tak należy nazwać człowieka który sprzedaje coś co udaje/podszywa się pod inny towar) - czyli nie kwalifikuje się do zabronionych opisów punkt 2#3 ?
@pendrajwy_pl jeśli nie ma tego typu określeń w treści komentarza, to nie, nie kwalifikuje się on do usunięcia.
Nie trzeba kogoś nazywać słowem złodziej żeby nazwać go złodziejem. Po drugie artykuł mówi "Komentarz opisowy nie może zawierać między innymi" - więc to nie jest tak że jest tam jedna obowiązująca lista słów zakazanych. Są to MIĘDZY INNYMI słowa zakazane.
Dobrze, jutro poproszę o kontakt telefoniczny, dla mnie niedopuszczalne jest że Pani zostawi komentarza gdzie wprost ktoś pisze że sprzedaję "podrabiany towar". Dziwie się że Pani tego nie rozumie.
@pendrajwy_pl rozmowę telefoniczną z naszym doradcą możesz zamówić przez formularz kontaktowy, ale tak jak napisałam wcześniej ten komentarz nie narusza zasad, więc nie kwalifikuje się do usunięcia.
@pendrajwy_pl takie jest stanowisko allegro w kwestii pokrywania kosztów odsyłki na reklamację.
Ale już sobie idę, nie denerwuj się...
ale to w ogole nie o tym jest zgłoszenie 🙂
Prosić można, nakazać nie. Ponadto nie jest tak do końca. Po czyjej stronie leży obowiązek odesłania czy odbioru reklamowanego towaru zależy od rodzaju roszczenia kupującego.
pan napisał dosłownie "nie mam ochoty płacić za odesłanie" - więc słowo reklamacja nawet nie padło.
@pendrajwy_pl Sprzedający odbiera towar do reklamacji na swój koszt.
Rzecznik Konsumentów i UOKiK stanęły na jasnym stanowisku, zgodnie z którym bez względu na sposób rozpatrzenia reklamacji, a więc również w przypadku jej nieuznania, to sprzedawca ponosi wszelkie koszty związane z rozpatrzeniem reklamacji. Zaliczyć należy do tego również koszty dostarczenia i odesłania towaru.
Mozna prosić o podstawę prawną?
@pendrajwy_pl Art. 43d Ust. 5
Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
niestety nie masz racji. My nie analizujemy sytuacji kiedy niezgodnośc z umową została stwierdzona. Jesteśmy krok wcześniej.
Swoją drogą dość zabawne rzeczy piszesz. Gdyby było tak że to klient sam stwierdza niezgodność z umową to po co nam zwroty kosumenckie? Kazdy na koszt sprzedającego odsyłą co chce i kiedy chce bo - stwierdza "niezgodnosć z umową" 🙂
WYKONANIE PENDRIVE
opis jakbym kupował miód w biedronce,
a każdy wie, że jest tylko jeden oryginał
https://allegro.pl/oferta/pendrive-goodram-32gb-uts3-usb-3-2-czarny-12308792927
jak rozumiem na pendrive były wyraźnie określenia producenta i dystrybutora w ue?