Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 1.Jaki jest koszt dla sprzedawcy wysyłki za pobraniem w ramach allegro delivery kurier (allegro one i dhl) oraz jaki to jest dla sprzedawcy koszt w przypadku zwrotu nieodebranej przesyłki. Czy jest nakładany na sprzedawce ponowny koszt wysyłki zwrotnej w ramach tych dostaw?
2.W przypadku opłaconej z góry przesyłki przez klienta ale nieodebranej, gdy klient opłacił ją rozumiem,że w takim przypadku zwracam mu sam koszt produktu, no bo w tym momencie gdy zwrócę mu również koszt wysyłki to koszt poniosę ja a klient nie odebrał nawet paczki.
3.I co w przypadku wysyłki SMART za którą klient nie płaci a ja zostaję obciążona dopłatą za SMART, jest zwracana sprzedawcy w przypadku nieodebrania zamówienia?
4.Czy są nakłądane koszty za zwrot nieodebranej przesyłki w którejś z dostaw allegro,allegro dhl,allegro one,orlen lub inpost?
@petinek_pl Konsultuję sprawę. Jak tylko otrzymam informacje, wrócę z odpowiedzią.
1. Do opłaty za przesyłki z płatnością za pobraniem doliczymy 4,99 zł za usługę pobrania. Przesyłka może do Ciebie wrócić, jeśli klient jej nie odbierze. W takim wypadku nie obciążymy Cię kosztem jej zwrotu, a przesyłka wróci na adres, jaki podajesz w ustawieniach konta. - informacje są w artykule
3. Jeśli Twój klient: zwróci zakup w ramach odstąpienia od umowy (zgłosi zwrot za pomocą formularza zwrotu na swoim koncie Allegro i nada metodą zwrotu, która jest dostępna w ramach Allegro Smart!) lub nie odbierze przesyłki- automatycznie zwrócimy Ci opłatę za dostawę przesyłki Smart! Nie musisz składać wniosku, żeby dostać zwrot. Informacje są w artykule
4. Jeżeli to pytanie dotyczy Allegro Delivery, to wracamy do punktu 1. Nie ma opłat. 🙂
Na drugie pytanie nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi.
[AKTUALIZACJA] 19.05.2025 r.
2. Jeżeli transakcja ma charakter konsumencki (B2C), to w przypadku odstąpienia od umowy zwracasz koszt towaru + koszt najtańszej przesyłki dostępnej w ofercie.
Jeżeli przewoźnik naliczył koszty za to, że paczka do Ciebie wraca, możesz pomniejszyć kwotę zwrotu o tę opłatę.
Wysyłam artykuł na ten temat. (podstawa prawna to art. 33 i 34 ust. 2 i 4 ustawy o prawach konsumenta)
Nieodebranie paczki nie jest jednoznaczne z odstąpieniem o umowy, więc sprzedający w teorii nie musi robić nic.
Jeżeli klient nie odebrał paczki, sprzedający może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo klienta (artykuł 551 Kodeksu cywilnego).
Sprzedający powinien wyznaczyć klientowi dodatkowy termin na odebranie towaru, lub zapłatę za ponowne nadanie. W przypadku braku kontaktu z klientem sprzedający może odstąpić od umowy (artykuł 491 Kodeksu cywilnego) po wyznaczeniu dodatkowego terminu na odbiór towaru.
Jeśli sprzedający zdecyduje się odstąpić od umowy, powinien skontaktować się z klientem, aby pokrył koszty przesyłki. Brak zwrotu tych kosztów powoduje, iż zostaną one odjęte ze środków, jakie klient wpłacił za towar (artykuł 498 Kodeksu Cywilnego).
Ad.2 Zwracasz koszt towaru i najtańszej przesyłki dostępnej w ofercie.
@TechartGSM no ale skoro klient nieodebrał przesyłki to czemu mam zwracać mu koszt jej nadania?W takim razie ja płace za nadanie choć nie odebrał.
@petinek_pl Nicol napisała, że jeszcze czeka na odpowiedź na pytanie nr 2, więc musimy poprosić Cię jeszcze o cierpliwość.
@petinek_pl Klient może odstąpić od umowy w dowolnym momencie, nawet przed odbiorem przesyłki, a jak stanowi polskie prawo - w wypadku odstąpienia od umowy zwracasz klientowi koszt towaru i najtańszej wysyłki dostępnej w ofercie. Pamiętać należy że samo nieodebranie przesyłki nie jest odstąpieniem od umowy, równolegle klient musi poinformować o rezygnacji z zamówienia. Jeżeli przez 14 dni od momentu wydania przesyłki do doręczenia kupujący od umowy nie odstąpi, to możesz nie oddawać kosztu wysyłki. Mało tego - możesz w ogóle nic nie oddawać i wezwać klienta do wpłaty kosztu ponownego nadania przesyłki a po jego otrzymaniu wysłać ją ponownie. Narażasz się tym na negatywa, ale jesteś na prawie i nikt Ci za to nic zrobić nie może.
@la_nika Nad czym się zastanawiacie z tą odpowiedzią, to podstawy praw konsumenta...
@TechartGSM samo nieodebranie przesyłki nie jest równoznaczne z odstąpieniem od zakupu. Jeszcze tę sprawę konsultujemy, żeby móc wrócić do was z pełną informacją. Prosimy was o cierpliwość.
@Syrena_zT Zgadza się, nie jest. Dokładnie tak jak napisałem... Tylko nadal nie wiem co tu jest do konsultowania.
@TechartGSM tak,pisze o sytuacji gdy klient zrezygnuje z odbioru przesyłki bez informacji o zwrocie. Najbardziej lubię status "Odbiorca odmówił przyjęcia". Niemyślący kupujący a sprzedawca płaci podwójnie.
@N_Nitka28 a pkt.2?
Należy ci się też zwrot opłaty za usługę pobranie. W końcu usługa nie została wykonana.
@petinek_pl Wracam z odpowiedzią na 2 pytanie 🙂
Jeżeli transakcja ma charakter konsumencki (B2C), to w przypadku odstąpienia od umowy zwracasz koszt towaru + koszt najtańszej przesyłki dostępnej w ofercie.
Jeżeli przewoźnik naliczył koszty za to, że paczka do Ciebie wraca, możesz pomniejszyć kwotę zwrotu o tę opłatę.
Wysyłam artykuł na ten temat 🙂
(podstawa prawna to art. 33 i 34 ust. 2 i 4 ustawy o prawach konsumenta)
@N_Nitka28 Konsultowaliście, konsultowaliście, a na koniec odpowiedź nie na temat. Któraś z moderatorek zwróciła uwagę że powrót przesyłki nie jest jednoznaczny z odstąpieniem od umowy, co zresztą wcześniej napisałem. Założyciel wątku napisał że kupujący od umowy nie odstąpił, a Ty piszesz o przypadku odstąpienia od umowy...
@TechartGSM Odpowiedź jest na temat, ale mogę ją rozwinąć 🙂
Nieodebranie paczki nie jest jednoznaczne z odstąpieniem od umowy, więc sprzedający w teorii nie musi robić nic.
Jeżeli klient nie odebrał paczki, sprzedający może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo klienta (artykuł 551 Kodeksu cywilnego).
Sprzedający powinien wyznaczyć klientowi dodatkowy termin na odebranie towaru, lub zapłatę za ponowne nadanie. W przypadku braku kontaktu z klientem sprzedający może odstąpić od umowy (artykuł 491 Kodeksu cywilnego) po wyznaczeniu dodatkowego terminu na odbiór towaru.
Jeśli sprzedający zdecyduje się odstąpić od umowy, powinien skontaktować się z klientem, aby pokrył koszty przesyłki. Brak zwrotu tych kosztów powoduje, iż zostaną one odjęte ze środków, jakie klient wpłacił za towar (artykuł 498 Kodeksu Cywilnego).