anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nierówne traktowanie sprzedawców przez Allegro, sprzedaż doładowań do netflix, spotify itd.

-TanieGierki-
#9 Pomysłodawca

Witam,
Ostatnio spotkałem się z sytuacją mocnej faworyzacji ze strony Allegro, jako iż sprzedaje na paru rynkach kody zakupywane hurtowo, do np:
Playstation
Steam
Nintendo Switch
Tinder
Ogólnie do różnych usług i platform,
To najwyraźniej nie mogę sprzedawać kodów do Spotify oraz Netflix, dlaczego? Ostatnio od jednego z moich dostawców dostałem propozycje kodów 20-60-120zł na Spotify po hurtowej cenie, jednak po próbie wystawienia oferty na Allegro wyskoczyło mi:
"Towar znajduje się na liście towarów zakazanych na Allegro lub jego sprzedaż narusza obowiązujące prawo, dlatego oferta nie może zostać opublikowana.Na Allegro nie możesz oferować wszelkiego rodzaju kodów, haseł, tokenów, kluczy lub kont, które umożliwiają dostęp oraz skorzystanie z usług pozwalających na oglądanie oraz słuchanie na życzenie treści multimedialnych za pośrednictwem internetu w postaci tzw. video on demand (np. Netflix, HBO Go, Cda Premium, VOD.pl, Player.pl, Spotify, Tidal itp.)." 
I tu się robi komicznie, bo wchodząc na Allegro - Samo Allegro nielegalnie takie kody sprzedaje, tak samo jak i inni sprzedawcy. Napisałem do Allegro... i nic, od 10 dni nikt się nie odzywa po tym jak podobno "mieli" przekazać sprawę do rozpatrzenia(sprawa nr "52985647"). Jest to jawna dyskryminacja i rozumiem, że ogólnie moderacja zabrała się w końcu za konta do Netflixa, Spotify czy HBO, ale nawet gdy mam legalne kody na sprzedaż to nie mogę ich wystawić, ale już Allegro i inni dogadani sprzedawcy mogą @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ ?

TanieGierki_0-1753253297352.png

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Widocznie jesteś "za mały" ,a "wielcy" nie lubią konkurentów.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@-TanieGierki- przepraszam, że nie otrzymałeś odpowiedzi w prowadzonej korespondencji e-mail. Zgodnie z informacją od Doradczyni, wróci do Ciebie z informacjami od działu eksperckiego. Natomiast zgodnie z tym artykułem, dostępy do tych platform mogą być sprzedawane na Allegro jeśli sprzedający prowadzi oficjalną działalność w zakresie odsprzedaży i ma z nami odrębną umowę. Najprawdopodobniej więc sprzedający wskazanych ofert mają podpisaną z nami taką umowę.

Jeśli jesteś oficjalnym sprzedawcą tych usług i nie masz podpisanej z nami odrębnej umowy, napisz na legalne_kody@allegro.pl.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@RED w załączniku 1, część I, punkt 38 😉 LINK

"Allegro.pl / Allegro.cz / Allegro.sk / Allegro.hu - zakazane, za wyjątkiem Kodów, które oferowane są przez podmioty prowadzącą oficjalną, autoryzowaną działalność w zakresie ich odsprzedaży, działające w ramach indywidualnych umów zawartych ze Spółką;" 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

-TanieGierki-
#9 Pomysłodawca

Witam,
Napisałem już — dostałem odpowiedź z błędami ortograficznymi i interpunkcyjnymi, w której poproszono mnie o moją umowę z dostawcami. Jest to dosyć komiczne, bo żeby podpisać umowę z Allegro, muszę im udostępnić dane moich dostawców, podczas gdy Allegro jednocześnie samo sprzedaje kody jako konkurencja...

Aktualnie wysłałem maila z pytaniem, co w przypadku NDA — niemal każda moja umowa objęta jest klauzulą poufności, i mogę jedynie przesłać faktury z zakreślonymi danymi dotyczącymi cen. Na razie brak odpowiedzi 🤷‍♂️

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@-TanieGierki-

Najlepiej skontaktuj się w tej kwestii ze swoim dostawcą. Niektóre firmy mają ludzi od kontaktu z platformami sprzedażowymi. 

oznacz moderatorów